Реклама / Ads
14| 6028 |04.08.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Пловдивските войводи разиграват PR с антени и мобилни оператори

.
Алтернативните войводи от ВМРО-НИЕ на пловдивския кмет Славчо Атанасов ще си предават важните партийни послания и ще комуникират по общински дела провиквайки се юнашки из градските тепета – от Джендем тепе през Бунарджика и Сахат тепе.
 

Тази шеговита история, която вече се разказва като виц из града край Марица, със сигурност скоро ще се превърне в основното средство за комуникация на местната власт, ако кметството изпълни заканата си от преди месец да демонтира 99 антени на мобилните оператори VIVACOM, Мобилтел и GLOBUL. Проблемът според общинарите е, че те са поставени на по-малко от 300 м. от детски градини, болници, училища и могат да окажат вредно влияние върху човешкия организъм.

Психозата сред хората за опасните антени върху покривите на блоковете, които причиняват рак и облъчват организмите с вредни импулси се вади циклично в публичното пространство като скелет от гардероба. Но зад благородните намерения на властта все по-ясно прозират манипулативни амбиции с PR ефект в навечерието на предстоящите кметски избори, или добре замаскиран опит за рекет от страна на съкооператори, домоуправители, чиновници и лакоми общинари.

Хаос е прекият ефект от заканата


Обявените от кмета за опасни базови станции представляват две трети от станциите на трите мобилни оператора на територията на Пловдив. Експерти са категорични, че тяхното премахване би довело до спиране на работата на мрежите на телекомите и принудително прекратяване на предоставянето на мобилни услуги за клиентите им на територията на общината. От VIVACOM пък твърдят, че заповедта на кмета Славчо Атанасов противоречи на действащите закони и разпоредби в България.

И трите мобилни оператора декларират, че всички базови станции в Пловдив са законно изградени и се експлоатират в съответствие с действащите в страната нормативи.

VIVACOM, Мобилтел и GLOBUL предупредиха вече и всички заинтересовани институции, включително Министерство на вътрешните работи, на транспорта, на информационните технологии и съобщенията и Комисията за регулиране на съобщенията за негативните последствия от практическото изпълнение на кметската закана.

Ако базовите станции бъдат изхвърлени от покривите на кооперациите и спрат излъчването си, това ще доведе до претоварване на останалата част от мрежата в града под тепетата, а оттам и до огромни трудности при използването на всякакви мобилни услуги. Така на практика вместо PR ефекта, че бди за здравето на пловдивчани, градоначалникът Атанасов ще направи недостъпни телефоните за спешни случаи, включително номер 112 през мобилните мрежи, ще блокира работата на органите на полицията, пожарната и „Гражданска защита”. Пълен хаос очаква и бизнеса, държавните и обществените институции, които ще се върнат в режим на работа от времето на развития социализъм и Тодор Живков.

За да се противопоставят на популистките действия на управляващите в Пловдив войводи и трите оператора обжалваха в края на миналата седмица пред съда кметското решение, защитавайки по този начин правата на клиентите и партньорите си. Освен това операторите предупредиха, че имат възможност да търсят и компенсации за пропуснати ползи и причинени щети, ако изпълнението на кметската заповед влезе в сила.

За да разсеят притесненията на пловдивчани, трите телекома организираха публично замерване на излъчванията от базовите си станции във Велико Търново и успяха да докажат, че те са много под пределно допустимите норми, които и без това у нас са 45 пъти по-строги от европейските. В тяхна подкрепа са и

аргументите на експертите

Манипулациите, че антените предизвикват рак остават само с сферата на собствените ни страхове и незнание. Доказано е, че излъчването не е радиоактивно, тоест йонизиращо, което разпада химичните връзки, а е електромагнитно, нейонизиращо, което не може да разруши молекулите в тялото на
човека. Това е становището и на доц. Емил Алтимирски от Техническия университет в София. Подобни електровълни съществуват в природата открай време и дори да се спре електричеството на цялата планета, общото електромагнитно поле ще намалее само със 17%, прогнозират специалисти.
Такива вълни излъчват домакинските уреди, телевизорът, компютърът, джиесемът, но никой не се стресира от тях. Доказано е даже, че в малки дози електромагнитното лъчение има дори полезно, стимулиращо действие - на този принцип действат апаратите за физиотерапия.

Учени от Русия, Полша и Италия са доказали след поредица от експерименти, че базовите станции излъчват не повече от 0,4 мкВт/кв.см. Удачно сравнение за вредността им са микровълновите печки, в които претопляме старата пица. Те излъчват 10 мтВт/кв.см., което е с пъти по-високо. Почти същото е положението с телевизорите и компютрите. Българите например прекарват пред телевизора средно 4-5 часа дневно през лятото и 6-7 часа през зимата. Пенсионерите и децата пък още повече. Тези, които работят с компютри са пред екрана над 10 часа. Сравнени данните от станциите на мобилните оператори с тези на уредите от ежедневието ни са направо нищожни. Но антените на базовите станции се виждат от далече, те са огромни, стърчат застрашително по покривите и провокират човешките страхове от непознатото лъчение.

В градовете телевизионните и радиопредавателите за средни вълни, както и радарите по летищата, имат много по-мощно излъчване, но тъй като се намират на по-отдалечени места, или са замаскирани от рекламни пана, не будят тревогата на обществото. Същата е ситуацията и с множество микроклетки в моловете, по стълбовете на електрическата мрежа. Всъщност, експертите доказват, че колкото повече са базовите станции и колкото по-близо са до населените места, толкова излъчването им е по-ниско - затова не може да се слагат само извън градовете. Така например всеки потребител на мобилна услуга трябва да знае, че когато получава качествен сигнал, това означава, че дори и джиесемът да е лепнат до ухото ви, излъчва по-малко. За това специалистите съветват при лоша връзка да не се мъчите да водите разговор - хем батерията ви се скапва, хем мозъкът ви се “пече” на повече електровълни.

Всички доводи до тук обаче съвсем не означават, че базовите станции на мобилните оператори са безобидни.

Рискът?


Никой не отрича, че близо до тях е опасно, особено на разстояние до 7-8 метра, на същата хоризонтала и в зоната от 60 градуса срещу излъчвателните панели на антената. Благоприятното е, че на всеки 10 м. отстояние електромагнитното поле намалява 100 пъти по естествен път. В реални условия сигналът отслабва поне още толкова поради факта, че на пътя му се изпречват дървета, сгради и други препятствия. Първата железобетонна плоча, която срещнат по пътя си, спира електромагнитните вълни. Затова и антените не са вредни за тези, които живеят на етажите под тях. За вечно съмняващите се обаче е логичен въпросът- как хората на партера на блоковете тогава имат сигнал? Чрез отражение от сградите. Реално, някъде на 30-я метър по хоризонтала би трябвало да се направи измерване дали излъчването се вмества в хигиенните норми, приети за дадената държава.

Това е становището и на специалистите от единствената у нас държавна лицензирана лаборатория "Физически фактори" към Националния център по опазване на общественото здраве. Тя е оторизирана да извършва експертните оценки на излъчващия обект за мобилна комуникация, която се прави както при проектирането му, така и след монтажа и по време на експлоатацията му. Ако излъчването надхвърля нормите, трябва да се направи корекция на антената - мачтата да се издигне на по-голяма височина, да се промени азимутният ъгъл на монтаж на излъчващите панели и т.н.

Не може да се каже колко трябва да е отстоянието от насрещните сгради - всеки случай се решава конкретно, според типа антена, височината й, начина на монтаж на панелите, зоната, която обхваща и други показатели. Така е и по света. Няма обща стойност за хигиенно-защитна зона, валидна за всички антени, казват още от лаборатория "Физически фактори". Проблемът е, че у нас общините издават разрешения за строеж на сгради на същата височина и точно срещу излъчвателя, след като вече има узаконена и монтирана антена. В такъв случай единственото, което може да се направи, е или антената да бъде коригирана след съответните изчисления, или да бъде махната.

Другият проблем е, че лаборатория "Физически фактори" е само една за цялата страна, а специалистите в нея са само десетина човека. Това реално означава, че те не могат да отидат веднага, където ги повикат за консултации в страната и се налага потърпевшите да чакат. Именно тук може да се прокара положителната роля на общините и кметските екипи като синхронизират, от една страна, издаването на разрешителни за строежи на сгради и за монтиране на съоръжения на мобилните оператори, а от друга - да подпомогнат дейността на лаборатория "Физически фактори" с целево финансиране, или чрез свои специалисти, които да бъдат медиатор между институциите и проблемите на хората.

Освен това, във всяка правова държава, ако антените стърчат в ущърб на хората, също е редно властта първо да установи кой ги е пуснал по покривите на блоковете, кой им е издал разрешителни и с какви мотиви. Вместо това обаче, по примера на пловдивския градоначалник Славчо Атанасов и в Добрич, и в Шумен, и по други места в страната антените на мобилните оператори се превръщат в удобна тема за бягство от истинските проблеми на хората и за замазване на калпаво управление.

Д-р Емил Христов
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4731 |04.08.2010 Житото поскъпна с 50% за няколко месеца . 0| 4869 |03.08.2010 От октомври газът по-евтин с 10-15% . 1| 4697 |03.08.2010 Бюджетът по-лек с 1,5 млрд. лв. . 0| 5440 |02.08.2010 България и Гърция предоговарят за "Набуко"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads