Реклама / Ads
5| 5895 |28.06.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Подготвят единен енергиен пазар в ЕС

.
Европейската комисия изпрати 35 отделни искания до 20, включително и България, за да въведът и прилагат изцяло различни аспекти от законодателството на ЕС за създаване на единен пазар на газ и електроенергия.
 

Правилата имат за цел да увеличат капацитета и прозрачността на пазарите на газ и електроенергия, отбелязва energy.eu, цитиран от БТА. Правилно функциониращият, добре регулиран, прозрачен и взаимосвързан пазар, подчиняващ се на пазарни правила, е от съществено значение за гарантирането на конкуренция и сигурност на доставките.

Ефикасният и напълно функционираш Единен енергиен пазар на ЕС ще даде на потребителите избор между различни компании, които доставят газ и електрическа енергия на разумни цени, а пазарът ще стане достъпен за всички доставчици, особено малките и инвестиращи във възобновяеми енергийни източници. Това ще помогне на ЕС да се възстанови от кризата.

Страните, до които ЕК е решила да изпрати молби, са Австрия, Белгия, България, Чехия, Германия, Испания, Франция, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Люксембург, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Словакия, Швеция и Великобритания. Държавите-членки, до които са адресирани исканията, направени под формата на „аргументирани становища“ съгласно прилаганата процедура относно нарушенията в ЕС, разполагат с два месеца за отговор. Страните членки имат два месеца да отговорят на исканията. При липса на задоволителен отговор, ЕК може да изправи страните-членки пред съда.

Миналата седмица Европейската комисия отправи към България второ и последно писмено предупреждение за неспазване на европейското законодателство в областта на енергийния пазар. Страната ни бе атакувана, че не е отворила в достатъчна степен вътрешните си пазари за ток и газ и не гарантира на гражданите и фирмите избор и разумни цени. Това означава, че е създала условия потребителите да бъдат жертва на високи цени, диктувани от монополисти. Процедурата започна през юни миналата година, когато ЕК установи, че НЕК и „Булгаргаз“ не предоставят достатъчно информация на търговците на ток и газ и спъват достъпа им до мрежите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5295 |18.06.2010 Строим "Белене" без пазарен анализ? . 1| 5497 |16.06.2010 Кр.Георгиева: Грешките в бюджета се наказват жестоко на пазарите . 0| 4790 |17.05.2010 ЕК зовe Европа да отвори пазара за българите . 2| 6312 |30.04.2010 Дамян Лазаров: Потребителят е господар на пазара

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads