Реклама / Ads
3| 7796 |15.07.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Скандал в "Топлофикация-София", синдикатите стягат стачка

.
В "Топлофикация - София" цари непрекъснат психически тормоз върху хората, като целта е подписване на индивидуални трудови споразумения с работодателя, заяви инж. Милена Анева, зам. председател на Независимата синдикална Федерация на енергетиците към КНСБ по повод проблемите на работещите в дружеството.
 

По думите й колективният трудов договор на работещите там изтича на 31 август и в момента ръководството действа на принципа "Разделяй и владей", обясни синдикалният лидер.

Синдикалистите отбелязаха, че въпреки предложения от тях колективен трудов договор, който да влезе в сила от 1 септември, ръководството призовава служителите си да подадат заявления за индивидуално договаряне. По този начин се елиминират синдикатите в комуникацията между работодател и работници.

Работодателят иска да работи на тъмно по отношение на структурата си и по отношение на социалния диалог. Това дружество работи въпреки своите работодатели, защото работи в екип. А работодателят ни се опитва да настрои хората в екипите един срещу друг и това няма да доведе до нищо добро, заяви още инж. Анева.

Въпреки това тя беше категорична, че проблеми за гражданите няма да има по вина на работниците. Тя предупреди, че който "сее ветрове, ще жъне бури". "Хората държат на колективния си трудов договор и това ще бъде искрата, която ще запали недоволството", допълни тя. "Ако нямаме колективен трудово договор ще потърсим правата си по законен път", каза още инж. Анева.

От своя страна инж. Божидар Митев, председател на Независимата синдикална Федерация на енергетиците към КНСБ, отбеляза, че стачка ще има ако така вървят нещата и ако не се стигне до подписване на колективен трудов договор.

"Топлофикацията винаги е имал добър или лош директор, но все пак винаги са били професионалисти, а сега сме свидетели на непознати в българската енергетика действия на изпълнителния директор. "Топлофикация София" може да бъде печеливша компания, може да продава топлоенергия на най-ниска цена в България, но това не се прави. От десет години говорим, че трябва да се увеличи обемът на енергопроизводството. Мрежите са в добро състояние, но нищо не се прави в топлоизточниците", отбеляза той. Синдикатите изразиха недоволството си от провалената обществена поръчка за закупуването на нова турбина. Според Анева инвестиционната програма на дружеството е само на хартия.

Синдикатите искат незабавно възстановяване на социалния диалог в дружеството и всички въпроси, свързани с трудовите или осигурителните отношение да бъдат уредени с колективен трудов договор. Те настояват да се актуализират заплатите, като днес отбелязаха, че от Нова година повечето оперативен персонал получава почти по 100 лева по – малко. От КНСБ са категорични, че незабавно трябва да бъде избран нов ръководен екип на топлофикационното дружество.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 6347 |04.07.2011 Частни улици и такси скандализират Слънчев бряг . 3| 5575 |02.07.2011 Скандал: Усвояваме едва 10% от европарите . 5| 5954 |10.06.2011 Синдикатите искат главата на шефа на Агенцията за приватизация . 4| 5906 |26.05.2011 Доходите отново скараха Дянков и синдикатите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads