Реклама / Ads
1| 6292 |26.10.2012 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

М. Стоянова брани бюджета; за Орешарски-нищо ново, но предизборен

.
Менда Стоянова
Бюджетът не се отличавал съществено от последните няколко бюджета на ГЕРБ. Бюджетът не бил разчетен предизборно, брани го Стоянова.
 

Хората няма да декларират доходите си по депозити, няма да се разкрива банкова тайна, НАП няма да прави насрещни проверки и да издава какви спестявания имат на депозит гражданите, успокои по ТВ 7 Менда Стоянова, шефка на бюджетната комисия в НС в дебат за бюджета с депутата от КБ и ексфинансов министър Пламен Орешарски. И досега НАП имала механизъм, по който може да разкрива данни за конкретни свои клиенти при съмнение за укрити доходи, но това нямало да е в масовия случай, осведоми Стоянова и добави, че новият бюджет гарантирал, че ще бъде изпълнен в рамките на годината.

Орешарски се съгласи, че бюджет 2013 не е сложен за изпълнение, има резерви и ще бъде изпълнен, но предрече, че се очертава по-висок темп на инфлацията тази и следващата година. Той похвали управляващите и ги подкрепи в извеждането на образованието като приоритет. 
 

След това подложи на критика бюджета - той не се отличавал съществено от последните няколко бюджета на ГЕРБ. В него отсъствали активни политики. Индексацията на доходите била похвална, макар и частична. Лошото било, че и повишаването на доходите щяло да бъде индексирано с дългове и следващата година дефицитът ще се запази, което означавало че правителството щяло да сключи нови милиард и сто дългове, за да можело да купи избирателите с по-високи пенсии.
 

Менда Стоянова не се съгласи с това, че вдигането на пенсии и доходи е предизборно, защото всички били недоволни от размера на вдигането на доходите. Бюджетът не бил разчетен предизборно. За мен това е една похвала за бюджета - че не се различава от другите, защото означава, че 3-та поредна година България успява да направи приличен бюджет и да запази фискална стабилност дори с един дефицит, който е в нормалните си размери, заключи Стоянова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 6339 |18.01.2012 Край на мъките: забраниха проучването и добива на шистов газ . 14| 5785 |12.01.2012 Борисов: Ще браним финансовата стабилност до дупка . 50| 5703 |26.11.2011 Московски брани БДЖ, няма да има уволнения . 16| 5135 |11.11.2011 М. Стоянова:Бюджет 2012 гарантира стабилност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads