Реклама / Ads
14| 6515 |27.01.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

В топлите прегръдки на Сандански

.
Паркът на града се простира на територия от 475 декара, обитаван от повече от 200 екзотични и дървесни видове растителност. Минералната вода в Сандански блика от множество термални извори в града и околностите.
 

Сандански е най-топлият български град. Продължителността на слънчевото греене надминава 2 450 часа, създавайки условия за целогодишни слънчево-въздушни процедури. Въздухът тук е изключително чист, с ниска относителна влажност (66%), със средна годишна температура +14,10С, с незначителни денонощни и сезонни температурни амплитуди. Градът е разположен на 220-240 м. надморска височина. Минералната вода в Сандански блика от множество термални извори в града и околностите, които обаче не са ясно локализирани. Тя е с различна температура, като достига до 83 ºС и е прочута с доказаните си лечебни свойства. Само 6 от изворите са студени. Санданската минерална вода е полезна срещу редица заболявания – на опорно-двигателната и периферната нервна система, проблеми на дихателната система, както и за лечение на безсъние, стрес и преумора. От V в. пр. Хр. на мястото на днешния град е имало старо тракийско селище населявано от племето меди, възникнало край топлите минерални извори. След като Римската империя става съсед на тракийските племена по долината на Струма, селището било разширено и благоустроено. Каптирани били лечебните извори и построена голяма баня (асклепион). По времето на император Пий (138 - 161) селището прераснало в град и било оградено с крепостни стени. По времето на византийския император Юстиниан II (527 - 565) градът е в разцвет. Но след VI век бил разрушен.

sandanski_09_1.jpg

По тези места се заселило славянското племе стримонци (струменци), което нарекло селището Свети Врач (Свети лечители). Според преданието това име е свързано с двамата народни лечители - братята Козма и Дамян. При управлението на Пресиян (836 - 852) градът влязъл в пределите на българското царство. По време на османското владичество Свети Врач запада и се превръща в малко село, като при освобождението си през 1912г. е наброявало едва 500 жители. През 1919г. започва новия икономически и културен възход на с. Св. Врач и селото е обявено за околийски център, а през 1929 г. и за град Свети Врач. От 1949г. градът носи името на революционера от македонския край – Яне Сандански. През 1936 г. в гр. Св. Врач се основава и археологическо дружество “Струма”, което в последствие прераства в днешния Археологически музей. Археологическите проучвания започнали в града още през 1917 г., а през последните години градът се превърна в един от водещите археологически центрове в страната. Културното наследство – неповторимата раннохристиянска архитектура, декоративно и мозаечно изкуство, което е на европейско ниво, превърна града в забележителен център на европейския културен туризъм. Археологическият музей на Сандански е разположен “ин ситу”, т.е. на място върху останките на раннохристиянската “Базилика на Епископ Йоан” и е един от малкото в страната, изграден по този начин. Музеят подсигурява извършването на археологическите проучвания в град Сандански. “Базилика на Епископ Йоан”, Раннохристиянски комплекс, Гимназиум, Раннохристиянски некропол, терми и жилищни сгради, които попълват градоустройствената система на античния град са част от проучените обекти. Ако сте ценители на културно-познавателния туризъм, трябва да обиколите църквите в района, сред които е възрожденската черква „Св. Георги”.

sandanski_09_4.jpg

В близост до града се намират най-малкият град в България – Мелник, Мелнишките пирамиди, Роженския манастир и местността Рупите. В края на главната улица "Македония" започва паркът на града простиращ се на територия от 475 декара,обитаван от повече от 200 екзотични и дървесни видове растителност. В сърцето на градината, близо до езерото, е разположен летният театър, където всяка година се провеждат множество фестивали.Вече заработи паркът за производство на енергия от слънцето (т.нар. фотоволтаична енергия) край град Сандански. На 7 януари 2009 г. в електрическата мрежа постъпиха първите търговски количества електроенергия, произведени от фотоволтаични панели. Паркът, наречен "Зорница", е с обща мощност 207.2 kWp, от които 106.4 kWp са монтирани стационарно, а 100.8 kWp са монтирани върху следящи слънцето конструкции. Енергийният анализ показва, че паркът ще произвежда над 300 мегаватчаса електроенергия за година. Сандански е разположен в долината на река Санданска Бистрица югозападна България в крайните южни разклонения на Пирин. Той е трети по големина в Област Благоевград след Благоевград и Петрич Сандански е важен пътен възел. До него може да стигнете с личния си автомобил или да ползвате автобусния транспорт. Градът подържа редовни автобусни линии с близките населени места, както и със столицата. Сандански е част от ЖП трасето София – Кулата – Атина. Града предлага огромно разнообразие от хотели със SPA и други полезни и приятни процедури, идеално допълнение на вашата почивка.

sandanski_09_2.jpg sandanski_09.jpg sandanski_09_3.jpg

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4778 |11.09.2008 Сандански домакин на евро SPA форум . 0| 5494 |23.04.2008 В Сандански чакат над 10 хил. чужденци за Великден . 0| 5126 |07.06.2007 Гръцка телевизия пуска скандален репортаж за Сандански . 0| 5770 |05.04.2007 Гърците предпочитат Сандански, а българите - Мелник за Великденските празници

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads