Реклама / Ads
3| 5200 |29.09.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Топлофикация се готви за приватизация

.
В момента "Топлофикация" е в процес на прехвърляне към Общината, като е необходимо технологично време. Има доста ясно изразен консенсус, че се върви към приватизация на дружеството.
 

Това съобщи Трайчо Трайков, министър на икономиката, енергетиката и туризма.

По думите му "Топлофикация" трябва да прилага всички мерки, които има според закона и като последна възможност завеждане на съдебни дела. По отношение на предприетите мерки за връщане на дългове към дружеството, Трайков обясни, че то само предприема мерки от свое име, независимо чия собственост е.

На въпрос дали ще строим АЕЦ "Белене" или не, Трайков коментира, че НЕК би било средството на държавата да се инвестира в проекта. По думите му по проекта продължава да се подготвя нова финансова структура, която ще включва в себе си делът, който страната ни държи да задържи.

Според Трайков все още мислим с емоционални и роднински усещания по отношение на енергетиката – продажбата винаги е продажба, независимо дали е на българския пазар или е за износ. Токът от АЕЦ-а ще се продава, въпросът е на кого и на каква цена", поясни още Трайков.

В момента НЕК притежава 51% от АЕЦ "Белене". На този етап е сигурно, че по-голямата част от държавния дял ще бъде продадена. Миналия декември немският концерн RWE е подписал споразумение с Националната електрическа компания да инвестират един милиард и 250 милиона лева. Срещу това RWE трябва да придобие 49% от бъдещата централата.

Frognews.bg припомня, че Русия също е получила покана да участва във финансирането на проекта "Белене", като от „Росатом” са изразили пълна готовност да се включат в изграждането на атомната централа в качеството на акционер.

Цената за построяването на двата енергоблока може да се окаже значително по-висока от планираната при
започването на проекта, коментира в интервю директорът на "Росатом" Сергей Кириенко, цитирано от в. "Время новостей".

Разходите, предвидени в базовия договор, не надхвърляха 4 млрд. евро. В момента руският разработчик говори за сума от 6,5 млрд. евро, а някои български официални лица споменават 10 млрд. Но българското правителство няма намерение да поеме цялата финансова тежест на проекта.

Строителството на АЕЦ "Белене" е започнато още през 1984 г., но по-късно е преустановено, сблъсквайки се със сериозни пречки. Съгласно договора, сключен с дъщерната на "Росатом" компания "Атомстройекспорт", която спечели търга за изграждане на два енергоблока от по хиляда мегавата, цената за изграждането на тези мощности възлиза на 3,97 млрд. евро.

Кириенко отбеляза, че руската страна няма да променя установената цена, но тя зависи от външни фактори, като при максимално ниво на инфлацията в България стойността на проекта може да достигне 6,5 млрд. евро, но не по-голяма от тази стойност.

Според прогнозите до 2015, когато се очаква АЕЦ "Белене" да започне да работи, въпреки българския АЕЦ, на Балканите ще има липса на енергийни капацитети с мощност 1 500 - 2 000 мегавати, пише в. "Вечер".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5104 |06.08.2009 Нови антикризисни мерки готви НСТС . 3| 5475 |27.10.2008 ОЛАФ отрече информациите, че готви критичен доклад за България . 1| 4884 |01.07.2008 "Дойче банк" проявила интерес към "Топлофикация София"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads