Реклама / Ads
1| 5609 |01.09.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Трайчо Трайков излъга или просто не знае за какво става въпрос, както обикновено

.
Парите за рекламната кампания на България са осигурени по оперативната програма за регионално развитие при предишното правителство. Министърът не прави разлика между борсите за професионалисти и изложенията за крайни потребители, не е чувал за last-minute
 

За пръв път държавата осигурява 7,5 млн. посредством европейските програми за имиджова реклама на България, да се знае, че тя е интересна и може да се ходи на почивка в нея, заяви днес по Нова тв министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Тези пари са близо два пъти повече от нормалния годишен бюджет за реклама; те ще бъдат показани над 3 000 пъти и ще се знае, че има такава дестинация, пише bulgaria-news.bg. Такива кампании започват точно през есента, контрира той твърденията, че това не се прави след края на сезона.

Каква е истината? "Три нови договора за предоставяне на безвъзмездна помощ на близо 4 млн. лв на Държавната агенция по туризъм ( ДАТ ) бяха подписани на 17 септември в София. Те са по схема ”Подкрепа за ефективен национален маркетинг на туристическия продукт и подобряване на информационното обслужване” на оперативна програма ”Регионално развитие” (ОПРР). Общият предвиден размер на средствата по схемата е 63 983 109 млн. лв., от които до момента са сключени договори за 43 473 000 лв.

Трите одобрени проекта на ДАТ целят насърчаване на националния маркетинг на туристическия продукт и подобряване на информационното обслужване. За изпълнението на разработката ”Създаване на мрежа от туристически информационни центрове, функционираща въз основа на единни стандарти” ще бъдат отпуснати 637 020 лв. Другите два договора са за ”Разработване на стратегия за бранд ”България” и въвеждане на практика на интегриран и последователен бранд мениджмънт” - на стойност 2 822 900 лв., и ”Стимулиране на качеството и устойчивото развитие на туристическите предприятия” - възлизащ на 494 028 лв.

Официалните документи бяха парафирани от зам. -министъра и ръководител на Управляващия орган на ОП ”Регионално развитие” Лиляна Павлова и председателя на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова в присъствието на зам.- министъра на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов.

През 2008 г. ДАТ сключи първите 6 договора по схема ”Подкрепа за ефективен национален маркетинг на туристическия продукт и подобряване на информационното обслужване” по ОПРР. Те са на обща стойност от 39 млн. лв., които все още не са усвоени. Анелия Крушкова обясни, че не са приключили процедурите по ЗОП за тези шест проекта. Най-рано това ще се случи през декември, допълни тя.( "Строителство.Имоти", 21.09.2009 г.)
Макар и в процес на ликвидация на Държавната агенция по туризъм, нейният председател Анелия Крушкова подписва проектите, защото е помолена от новоизбрания заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов. Дали защото проектите са започнати по нейно време, или защото новите ги е страх да подписват?! Или и двете...
Както Bulgaria News писа, четирите 30-секундни клипа, с които започва през септември кампанията на дестинация България по големи европейски телевизии, не са били одобрени и разписани от Анелия Крушкова, а от Анелия Генова от МИЕТ при кабинета "Борисов". Рекламисти и маркетьори останаха шокирани от космическата цена на клиповете - Както Bulgaria News вече писа, бюджета на кампанията е общо 7,5 милиона лева, 483 хиляди от които вече са платени за четирите 30-секундни клипа.

Твърденията на Трайчо Трайков, че подобна скъпа и мащабна кампания се започва от есента, когато се провеждат големите туристически борси също не е съвсем вярна.

Чак на 8 ноември започва World Travel Market в Лондон. Това изложение е преди всичко от типа business-to-business, т.е. срещат се професионалисти, за да представят новите си възможности и да разговарят с колегите си хотелиери, туроператори и транспортьори. Най-голямата борса от смесен тип с акцент върху business-to-consumers се провежда през март в Берлин: тогава залите на огромното панаирно градче се отварят за крайния потребител, към когото би следвало да е насочена рекламната кампания на България. Пак през март са двете големи туристически изложения в Москва ( основен пазар за българския туризъм ), следват Киев, Солун, Букурещ. Един министър, отговорен за туризма, трябва да знае, че

от няколко години, особено заради кризата, се засилва тенденцията на т.н. last minute - записвания в последния момент.

Както Bulgaria News писа в кореспонденции от Лондон и Франкфурт, дори прагматичните и организирани германци и англичани, които преди купуваха ваканциите си поне 8-10 месеца по-рано, сега вече предпочитат да сторят това в последния момент, за да намерят колкото е възможно по-ниски цени.
Според представители на туристическия бизнес по принцип България е страна на късните записвания, още преди да излезе модата на last minute.

Затова питаме: с тази старомодна, нескопосана, неефективна и непланирана правилно рекламна кампания кого "облъчва" Министерството на икономиката, енергетиката и туризма - туроператорите ли или туристите? За туроператорите са важни цени, отстъпки, екстри, нововъведения и т.н.. - информация, която те получават година по-рано от каталозите на големите световни туроператори, така че клиповете не ги вълнуват. Ако е за потребителите на почивки за България - това става много рано за лятото. Може би е навреме за зимата?! Но в 4-те спота няма специален за зимен туризъм. В т.н. "имиджов клип" се появяват някълко кадъра за ски туризъм, но пък колко конфузно - на сноуборда проблясва трикольора на ... Латвия.
Колкото и да искаме, да се стремим, да си мечтаем България да бъде възприемана като "дестинация за четири сезона", страната ни все още се продава като дестинация за морски и за ски туризъм. В този смисъл - за кой сезон "работят" рекламите сега?!
Още в началото на кризата заместник-председателят на Съюза на инвеститорите в туризма

Валентин Йосифов, управител на ТУИ-България от 18 години, обясни, че рекламната кампания за Германия ( традиционно най-силният пазар за България ) трябва да се фокусира в регионалните медии, защото германците консултират и купуват почивките си при турагентите. Същото констатират специалистите и за Русия - рекламните кампании трябва да се правят по регионите.

Изместването на рекламната кампания на България от CNN в Eurosport не е Бог знае каква промяна в стратегията. Преди да се затвърждава имидж, не е ли по-добре той да бъде изграден?! Продуктовата реклама сега би ни свършила по-добра работа, но само когато вади по отрактивен начин уникалните и специфични за България предложения. Не, не с тези минаващи като влака-стрела общи картини, от които те заболяват очите и които не дават представа в България ли си, в Хърватска, в Кипър или... един Господ знае къде.

Какво като има пари, министър Трайков, ако те са хвърлени на вятъра?!
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 7811 |27.08.2010 Магията на родния туризъм: ни бяла, ни черна, просто халтура . 5| 5355 |25.08.2010 Трайков рекламира туризма ни в Euronews за 7,5 млн. лв. . 1| 5760 |26.07.2010 Тр. Трайков: Аварията -неочаквана; работата - свършена . 14| 4920 |23.07.2010 Южното Черноморие без ток, министър Трайков си трае

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads