Реклама / Ads
11| 6107 |18.10.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Трайков: Бюджет не се пълни с "данъци до смърт"

.
Трайчо Трайков
След като получи подкрепа от премиера Бойко Борисов, който се обяви срещу въвеждането на данъка, днес министърът на икономиката Трайчо Трайков заяви категорично, че "бюджетът се пълни от икономическата активност, а икономическа активност не се стимулира с облагане до смърт".
 

 

Тази позиция очевидно е различна от мнението на финансовия министър Симеон Дянков, който беше инициатор на предложението. На 11 октомври Министерството на финансите публикува предложение за промени в Закона за акцизите и данъчните складове. Те предвиждат акцизна ставка от 1.70 лева за гигаджаул за природния газ за коли и 0.20 лева за гигаджаул - за отопление. Ако ставката за отопление се приеме, това ще доведе до поскъпване на парното само заради нея още от Нова година, предупреди председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев, без да посочи с колко.

 

Официалните мотиви на финансовото министерство да предлага въвеждането на акциза са изпълнението на европейските директиви за доближаване на българското данъчно облагане в сферата на косвените данъци до минималните ставки в ЕС. Реалните причини обаче са други – увеличение на данъчните приходи, което в период на икономическа стагнация може да стане само чрез допълнително облагане.

 

В момента природният газ не се облага с акциз. В понеделник Борисов определи идеята на финансовия министър Симеон Дянков за въвеждане на акциз върху газа като добра, но неосъществима по време на криза. Налагането на акциз върху горивата ще се отрази върху крайните цени на всички стоки, както и на парното, посочи Борисов.

 

Икономическият министър Трайчо Трайков смята, че в момента не е редно не само да се слага акциз върху газа, но трябва да се отлага въвеждането му възможно най-дълго. Причината е, че природният газ в България е важен за топлофикациите и директно е свързан с развитието на топлофикационния сектор, посочи Трайков. Той допълни, че синьото гориво е важно още и за битовата газификация и за предприятията, които го използват за суровина, както и за транспортния сектор.


Запитан дали отлагането на увеличението на акцизите няма да доведе до шоково поскъпване на природния газ в бъдеще, Трайков обясни, че "това няма да е шоково, защото акцизът винаги ще бъде с един размер и дали ще го въведем сега или след 2-3 години, въздействието винаги ще е едно и също".


Финансовият министър Симеон Дянков всъщност се бил отказал от въвеждането на акциза

Междувременно финансовият министър Симеон Дянков променил позицията си и най-вероятно въвеждането на акциза върху газа няма да стане от 2012 г., казаха от пресцентъра на ведомството му пред Mediapool.

 

Не е ясно дали премиерът Борисов е разговарял с министър Дянков, който е на работно посещение в Румъния и се прибира във вторник. Премиерът обеща да говори с него след като се завърне в страната.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 11792 |13.10.2011 Балансиран бюджет през 2012 – мисия невъзможна . 15| 5399 |06.10.2011 Тр.Трайков: ЕС ни поздравява, но хората не го разбират . 17| 8033 |27.09.2011 Тр. Трайков: Ясно е кой купи Булгартабак . 13| 5651 |23.09.2011 Тр. Трайков: Ще доставяме газ от Азербайджан през 2013 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads