Реклама / Ads
10| 9187 |11.06.2015 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Защитеният свидетел Бисер Лазов превзема нови активи на КТБ

.
Бисер Лазов с неговия покровител Делян Пеевски
Защитеният от прокуратата свидетел Бисер Лазов, необезпокояван от никогоq превзема нови активи на КТБ. Това става ясно от извлечение от акционерната книга на ХОЛДИНГ КООП ЮГ АД. Чрез дружеството на Бисер Лазов „Иновейшън трейд“ ЕАД и неговото подставено „Ню кооп инвест“ ЕАД, Лазов притежава вече 45,83 % от акциите на холдинга.
 

Поредното придобиване на активи се осъществява по следния начин:

 

1.  Чрез „Еко пазари“ ЕООД  еднолична собственост на Лъчезар Христов, син на Ангел Христов, на когото Бисер Лазов продаде най-апетитните имоти на друг кредитополучател от КТБ - „Евробилд 2003“ ЕООД.  През м. ноември 2014 г. „Еко пазари“ ЕООД придобива от „Снежин 2003“ ЕООД 100 % от акциите на „Ню кооп инвест“ ЕАД, което притежава 23,43 % от капитала на Холдинг „Кооп Юг“ АД.  „Снежин 2003“ ЕООД  е кредитополучател на КТБ АД. Квесторите на КТБ АД твърде късно са подали молба за обявяване в несъстоятелност на „Снежин 2003“ ЕООД, така актив на поредния кредитополучател на банката отново отива в ръцете на Бисер Лазов.

 

2.  Чрез „Иновейшън трейд“ ЕАД  собственост на Лазов. През февруари 2015 г. „Иновейшън трейд“ ЕАД придобива от „Багиана“ ЕООД 22,40 % от капитала на Холдинг „Кооп Юг“ АД. „Багиана“ ЕООД също е контролирано от Бисер Лазов и също е длъжник на КТБ АД. Преди сделката седалището на „Багиана“ ЕООД неслучайно е преместено в родния град на Лазов - Кюстендил. Схемата  с промяната на седалището на дружеството се повтаря и с вече споменатото „Евробилд 2003“ ЕООД. Квесторите отново допускат продажбата на активи на кредитополучател.

 

3.   След като Бисер Лазов чрез горните две дружества става основен акционер на Холдинг „Кооп Юг“ АД през м. април 2015 г. е избран и за Изпълнителен директор - с гласовете и на ЦКС, за да се достигнат минималните 50 % от акциите за вземане на такова решение от Общото събрание. А защо ЦКС гласува за избирането на Лазов? Най-вероятно срещу ангажимент да не се развалят цесиите и прихващанията, с които спаси авоарите си в КТБ АД.

 

 

Едно е сигурно – Бисер Лазов няма за цел да управлява и развива дружеството. Очаквайте в най-скоро време тотална разпродажба на активи на Холдинга, които към края на 2014 г. надхвърлят 100 млн.лева. Няма съмнение и в това, кои ще бъдат „купувачите”.

 

Дружеството, на което Бисер Лазов слага ръка, е учредено като акционерно дружество Кооперативен Приватизационен Фонд "Юг" АД с цел участие в масовата приватизация. Преобразува се като Холдинг "Кооп-Юг" АД от 03 април1998 г. Предметът на дейност е придобиване, управление, оценка и продажба на участия в български и чуждестранни дружества; придобиване оценка и продажба на патенти, отстъпване на лицензии за използване на патенти на дружества, в които холдинговото дружество участва; финансиране на дружества, в които холдинговото дружество участва; предоставяне на заеми на дружества, в които дружеството има пряко участие или го контролира;

 

 

Съвсем скоро излязоха наяве и други необезпокоявани от никой действията на защитения свидетел Лазов през последните месеци:

 

•   Продажба на безценица на недвижими имоти, собственост на „Евробилд 2003“ ЕООД, на трети лица – негови близки и познати, като същевременно „Евробид 2003“ ЕООД продължава да е неизряден длъжник на КТБ АД.

•   Опит да бъде обявено в несъстоятелност „Евробилд 2003“ ЕООД от страна на друго дружество под контрола на Лазов с цел да се установи дата на несъстоятелност след периода на извършените от него продажби и с цел да се ощети КТБ АД. За целта Бисер Лазов променя седалището на дружеството от София в родния му Кюстендил.

•   През септември 2014 г. Бисер Лазов придобива за близо 1,5 млн.лева дялове от дружество, собственик на високата сграда на Балканкар - в Дървеница, ул. „Климент Охридски“ 18. Не е ясно какъв е произходът на средствата му.

•   На 31 октомври 2014 г. „Евробилд 2003“ ЕООД учредява в полза на Ню кооп инвест ЕАД договорна ипотека върху сградата на ЦУ на банката на пл. Гарибалди. Собственикът на Ню кооп инвест ЕАД е близък на Лазов.

•   През февруари 2015 г. Бисер Лазов продава бившата сграда на „София прес” на бул. „Цариградско шосе“ на свързано с Делян Пеевски дружество. След това същата сграда е ипотекирана в полза на ПИБ АД по сключени договори с „Водстрой 98” АД /дружество на Пеевски/.

 

Четете за другите разследвания на Фрог нюз, свързани със защитения свидетел на прокуратурата:

 

Ултра скандал: Главен свидетел срещу КТБ в имотни далавери с Пеевски

 

Защитеният свидетел срещу КТБ Б. Лазов и Д. Пеевски се гаврят с прокуратурата

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 5402 |11.06.2015 Добрев: Шок с тока няма; увеличение трябва . 3| 6921 |10.06.2015 По 6 коли на ден се крадат в София . 7| 4933 |10.06.2015 Борисов недоволен от поскъпването на тока . 6| 9165 |09.06.2015 Клиентка на банка за Фрог: Подписът ми е фалшифициран на анекс за кредит

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads