Реклама / Ads
39| 25285 |21.03.2024 ГЛАСЪТ

Драги дами Габриел, Назарян, Сачева и Петкова, да поговорим откровено за мафията, а?

.
Словосъчетанието „лице на мафията“ обиди тежко кандидат-премиерът Мария Габриел. Обиди много лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Силно се засегнаха и останалите от преговарящия за ротацията с ПП-ДБ екип Рая Назарян, Деница Сачева и Теменужка Петкова. Ама как може такива приказки да излязат от устата на Асен Василев?! Какъв е тоя! Повече с него на една маса – никога!
 

И още, и още, и още – изпепеляващо!

 

Хайде сега, драги дами, да си размърдаме мозъците за това „Що е мафия“ и има ли тя почва у нас?

 

Мафия това е форма на организирана престъпност, способна да влияе силно негативно (чрез корупция, рекет, шантаж, изнудване, насилие и други незаконни начини на оказване на влияние и облагодетелстване) в развитието и нормалното функциониране на държавата и в лични живот и бизнес на гражданите.

В чист вид мафия имаме тогава, когато организираната престъпност е обвързана по различни начини с властта.

 

Коя дума от дефиницията отсъстваше по време на близо 12-годишното управление на Бойко Борисов и ГЕРБ?

 

Ще ви помогна, ако паметта ви дава заето за момент.

 

През всичките тези години България е определяна като страната с най-голяма корупция в ЕС.

 

Фолклора роди изразът: В Други държави има мафия, а в България мафията си има държава.

 

Фактите:

 

-  Според Евростат през споменатия период годишно заради корупция в България са изчезвали между 12-13 милиарда евро. Тази сума би повишила сериозно пенсии и заплати, от които българинът е перманентно недоволен.

 

- Българите са най-бедни в ЕС, защото са с най-ниски доходи.

 

- Българското здравеопазване е в най-лошо състояние в Европа. В същото време България е на първо място по брой болници и брой болнични легла на глава от населението. Около 400 са вече болниците у нас, за около 6 млн население, а 120 са болниците в Нидерландия при близо 11 млн души. Нидерландия е в Топ 5 на страните с най-добро здравеопазване.

 

- Българите доплащат най-много в ЕС за медицински грижи.

 

- До края на 2023 г. България продължава да е с най-висок коефициент на обща смъртност сред страните от Европейския съюз.

 

- Скандали като „Еврото“, „Нотариуса“, „Осемте джуджета“, „Трактора“ и пр. за какви практики в съдебната система говорят?

 

- Снимките от спалнята на Борисов с кюлчета злато, пачки евро и пистолет до главата за какво говорят?

 

- Вярва ли някой, че по скандала „Барселонагейт“ няма данни за корупция?

 

- Скандалът „Ало, Ваньо“ с „Хайде, прибирай ги оттам. С Първанов съм се договорил…“. За какво е пример това?

 

- Градският прокурор Кокинов към Борисов за главния прокурор Цацаров: „Не ми се подсмихвай, ти си го избра“. Той си го избрал? Това в коя графа се вписва?

 

- Част от запис от разговор на Борисов: „Иначе раздуйте това, че вкарах КФН по „Еврохолд”. На тоя да му размажа физиономията, че не се съобразява с мене, това е много важно!"

 

- Преди година хазартният бизнесмен Васил Божков разказа как години наред е бил изнудван и е платил 67 млн.лв. рекет на Бойко Борисов, на финансовия му министър Владислав Горанов и на шефа на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, за да направят така, че лотарийният му бизнес да плаща по-ниски такси. Прокуратурата отхвърли твърдението на Божков, но дали някой се съмнява, че парите са дадени?

 

- Борисов и Теменужка Петкова наляха около 3 милиарда пари на българите за Руски/Турски поток, наречен от Борисов Балкански, който заобиколи Украйна и даде аргументи на Путин да започне кървава война срещу украинския народ.

 

- 2021 г.: Бизнесменът Светослав Илчовски - един от едрите земевладелци у нас пред парламентарна комисия заявява, че през 2019 г. е бил изнудван от собственика на фирма "Градус", който говорил от името на премиера Борисов. Бил е принуден да продава зърно на дружествата на "Градус" под пазарната цена. Освен това човекът бил лично поканен на срещи с министър-председателя в бившата резиденция на Тодор Живков във "Витошко-Студена". По време на срещите им премиерът му показвал клип "какво се случва с бизнесмени, които не са им подчинени." Прокуратурата и досега не е направила нищо, за да стане ясно истина ли е това? Някой съмнява ли се?

 

- 2017 г. Депутат от ГЕРБ искал тонове суджук за Бойко Борисов и заплашвал търговец с неблагоприятни последици, ако не ги даде. Това е показала справка на ДАНС и проверка на прокуратурата, заради които на добричкия избраник Живко Мартинов бе поискан имунитета.

 

- Основни критики към властите в България от докладите на Държавния департамент на САЩ от 2009 г. до 2021 г.:

а/ Жестоко или унизително отношение от страна на властите, включително към задържани лица, мигранти и разселени и настанени в институции деца;

б/ Произволни арести; сериозни проблеми с независимостта на съдебната система;

в/ Сериозна корупция в държавната администрация.

Това какво ви говори?

 

Бившият главен прокурор Иван Гешев наричаше премиера Борисов "ШЕФЕ". Шефе? Сериозно?

 

- България от години е в „сивия“ списък за пране на пари на глобалния надзорен орган Financial Action Task Force (FATF) и ще подлежи на засилено наблюдение. Причината е стратегически недостатъци в режима за борба с прането на пари, финансирането на тероризма и разпространението на оръжия. Слаб контрол от страна на институциите.

 

Списъкът е дълъг.

 

Въпросът е: Мария Габриел, Рая Назарян, Теменужка Петкова и Сачева не са ли знаели за тези неща досега?

 

Всички те споменаха думата "морал" десетки пъти през последните дни. Наистина ли знаят нейното значение?

 

Чували ли са деликатните дами изразът на Борисов по адрес на Цвета Караянчева: „Проста кърджалийска пу..а“? А обяснението му колко бил прост и му е лесно, защото не знаел английски език, затова не е разбирал какво му говорят негови колеги - лидери на други европейски държави, ама "ги е*ал" и "им влязло отзад и им се върти". Как им звучи тази изискана словесност? Борисов извини ли се поне на Караянчева? Те защитиха ли я?

 

Ще бъде съвсем откровен. Убеден съм, че Рая Назарян знае много, много неща от кухнята на Комисията по хазарта. И не само. Теменужка Петкова къта опасни тайни за енергетиката: кой, колко, кога и как, например. Деница Сачева е достатъчно интелигентна, за да е наясно как точно се е случвало управлението на Борисов и какво представлява самият бос на партията. И Мария Габриел е виждала от Брюксел причините България да е закотвена на дъното и кой е причина за това. Чувала е и коментарите на свои колеги за смразяващата корупция по нашите земи. Не са били  "спящите красавици", които "принцът от Банкя" е събудил с целувка неотдавна. Няма кой да се върже на това.


Та, драги дами с деликатен слух, кой всъщност трябва да се извини? На българските граждани например, за стореното през годините на управление на Борисов и ГЕРБ? Вие също бяхте част от него. Имате ли представа какво сте причинили на всички българи? От какво ги лишихте?

 

Хайде стига лицемерие.

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 8346 |20.03.2024 Манол Глишев: Защо не говорим за слона в стаята? . 26| 10134 |19.03.2024 Ротацията: Грешка след грешка, но с ясен финал. Флавий Аеций или варваринът от Кремъл – избирайте . 18| 15201 |18.03.2024 Великите български завоевания: Хора, спрете с простотиите, станахме за смях! . 16| 10424 |18.03.2024 Семеен оргазъм в България след преизбирането на Путин. Хиляди мъртви, но Жить стало веселее, а копейки?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads