Реклама / Ads
27| 8168 |10.06.2021 ГЛАСЪТ

Новата опорка на ГЕРБ е ясна. Санкциите по ”Магнитски” щели да се употребяват предизборно

.
Броени часове преди старта на предизборната кампания и на фона на онзи печален спад на доверието към ГЕРБ, което ерозира все повече с всеки изминал ден, най-верните бранители на Борисовата репутация подхванаха нова опорка. Очевидно тезата в контекста на американските санкции по закона “Магнитски” в момента е, че шамарът на САЩ щял да се използва предизборно.
 

Уплахата на ГЕРБ не е никак малка и си личи. Ето например тази сутрин и печалният проектопремиер и афишираният като “новото лице” на партията Даниел Митов обясни тъкмо същото - американските санкции ще се ползват предизборно. Ударът несъмнено е тежък, а освен това е поредният за последната година. 

 

Уви, за зла беда на ГЕРБ, този път и цифрите на уж обективните социолози показват, че има спад в доверието към доскоро управляващата партия - 2% и то само в рамките на седмица, непосредствено след като бяха обявени санкциите от Вашингтон. 

 

Интервютата по опорки са нещо, станало пословично за ГЕРБ. Тъкмо по този начин например хукнаха по медиите да искат доказателства за подслушванията на политици - поредният скандал от тъй бурния обществено-политически живот у нас. Когато такива данни все пак бяха представени, от ГЕРБ замълчаха по темата. Искаха доказателства дори от САЩ - Министерството на финансите отвъд океана да бъдело по-конкретно по отношение на разкритията за санкционираните Божков, Пеевски и Илко Желязков. Такава практика обаче в САЩ няма, а вече не един и двама души посочиха, че американската институция има механизми за проверка на фактите и не би била голословна. 

 

Но да се върнем на опорката…

 

Апетитът за предизборната злоупотреба със санкциите по закона “Магнитски” щял да се увеличава все повече, обясни пред Българското национално радио бившата социална министърка Деница Сачева, която често с гърди брани реномето на Борисов и ГЕРБ. Много били борците с корупцията у нас, шествали по медиите малко повече, но реалната борба с корупцията била друго нещо. По-трудна задача. Амбицията да се критикува предишното правителство била толкова голяма, че на практика никой не искал да види фактите, каквито са. 

 

Хайде да видим фактите, госпожо Сачева. 

 

Факт е, че извънредно и доста изненадващо у нас пристига шефката на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши

 

Факт е, че американските санкции по закона “Магнитски” са безпрецедентни по своя размер и скандалът за пореден път стигна до западните очи и уши. 

 

Факт е, че страната ни е широко критикувана заради липсата на борба с корупцията, свобода на словото и върховенство на правото. 

 

Факт е, че сме последни според класацията на “Трансперънси интернешънъл” по критерий корупция. 

 

Факт е, че сме последни по доходи в ЕС.

 

Факт е, че често в международни издания сме цитирани като “най-бедната и най-корумпираната държава-членка на Европейския съюз”. 

 

Факт е още, госпожо Сачева и едно Ваше интервю пред авторитетния журналист Тим Себастиан. Спомняте си, той не Ви задаваше особено удобни въпроси, на каквито по принцип сте свикнала. Ако не си спомняте, ето какво отговорихте на германския журналист по отношение на корупцията: 

 

“Искам да насоча вниманието ви към фактите, а те са много ясни - ние сме държавата, чийто брутен вътрешен продукт е най-малко засегнат, след коронакризата. Имаме и ниска безработица - в топ 5 сме. БВП е почти удвоен през годините. Това не е възможно в държава, която е обхваната от такава масова корупция, не е възможно да има такива числа, ако корупцията е толкова дълбоко вкоренена, колкото се опитвате да внушите”. 

 

Никой нищо не се опитва да внуши, госпожо Сачева. Фактите говорят. Фактите са такива. Но уви, Вие не искате да ги видите. 

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 23803 |01.06.2021 Гербовите сълзи: 4380 дни власт се оплаква от 13-дневна . 51| 12296 |08.05.2021 Хора от ГЕРБ, не бъдете просто кръв за Диктатора-вампир . 35| 16441 |07.05.2021 Борисов и ГЕРБ се оказаха смъртни, за ужас на самите тях. Чакаме наш Ди Пиетро . 36| 20390 |13.04.2021 В ГЕРБ мирише на преврат. Кой сега ще е в позата ”партер”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads