Реклама / Ads
44| 12931 |13.09.2023 ГЛАСЪТ

Партията на президента Радев вече провежда „специална военна операция“ на територията

.
Те идват...
Вече никой не вярва на уверенията на говорителите на президента Румен Радев – Слави Василев, Димитър Стоянов, проф. Александър Маринов и др., че държавният глава нямал намерение да прави политически проект. Излишни са напъните им в тази посока, защото партийните структури и натоварените с „мисията“ лица действат от месеци из цялата страна без никакво притеснение и свян.
 

На едни места те действат като конкистадори, на други като мисионери, прозелитиращи (разпространяващи) идеите на държавния глава, на трети са чисто и просто партийни активисти от старата школа на БКП. Специално внимание се и отделя на запасните, сред които има тъгуващи за Варшавския договор и СССР.

 

Вече никой не се крие зад големия „патриотизъм“, кодиран в 111-метровия пилон на Рожен. Мястото и знамето бяха избрани за програмната реч на Радев, в която той скастри безродниците, сякаш ги анатемоса от символичния амвон.

 

Последва словото му на Шипка, откъдето обяви съществуването на „народно движение“ в защита на 3 март. И не е важно, дали някой е за или против тази дата, важен за държавния глава бе поводът, за да схване „народът“, че оттук насетне е свободен да прояви недоволство и ярост във всевъзможни инициативи.

 

И инициативите не закъсняха, още повече, че са били планирани предварително.

На 4 септември се заяви публично инициативен комитет от „учени, общественици и интелектуалци“, които основават движение „3 март“. Датата вече може да се счита за работно име на бъдещата партия. На пресконференцията бяха повторени думите на Радев от Шипка: "Червената линия на нашето търпение, която народното движение няма да допусне да бъде заличена".

 

Много удобно на 22 август социологическата агенция „Галъп Интернешънъл Болкан“ оповести данни, че 70% от  българите били против смяната на 3 март като национален празник. Веднага този резултат бе взет на въоръжение и вкаран във военната реторика срещу всички онези, които не са съгласни с някои решения, действия и изказвания на Радев.

 

В редиците на „народното движение“ набързо се внедриха и онези, които разпънаха декоративно палатки като преден вал за защита на паметника на червената армия в Княжеската градинка.

 

Съвсем „случайно“ преди ден шефът на Националната овцевъдна асоциация (НОА) Симеон Караколев емоционално обяви, че овцевъдите излизат на масови протести и блокади на пътища. По случайност Караколев е човекът, който събираше дарения, включително и от държавни предприятия и фирми, за издигането на пилона на Рожен, който пък бе открит от президента Радев.

 

Още през юни във Фрог нюз написахме, че съвсем скоро след като реализира проекта с пилона, ще видим името му сред активистите на президентския политически проект. Така и стана, което не беше трудно да се отгатне. Амбициите на Караколев са толкова очевидни, колкото и тези на държавния глава да поеме държавата в свои ръце. Щеше да бъде нормален процес, ако минаваше през прозрачност и избори, а не чрез завери и овладяване на тайните служби. Видяхме как Радев си изпусна нервите, когато главният секретар на МВР, невиждал в живота си жив престъпник, но назначен от него, беше предложен за освобождаване.

 

Ще познаете конструкторите и радетелите за президентския политически проект по пламенното отричане, че се готвят за политически скок, както и че са свързани именно с Радев. Ние сме против безродниците и защитаваме националните интереси, които се различават от евроатлантическите ценности, понеже имат друга историческа и православна основа. Разбира се, че националните интереси са продиктували членството ни в НАТО и ЕС, но войната срещу Украйна прокарва разделителна линия между българите, които се стремят към развития, модерен свят и онези, които държат на формулираните в миналото уверения, че дължим живота, държавата и бъдещето си на Русия.

 

Няма факти, доказателства и аргументи, които могат да променят това мислене. То се нуждае единствено от фанатична преданост към „нашата истина“ и нетърпимост към чуждото мнение и позиция.

Неслучайно в речника на Румен Радев се появи „народното движение“. На Шипка чухме: „Днес казваме "не" на пълзящата цензура на доносничеството, подмяната и скандалите, чрез които се прокарва поредица похищения на конституцията. Казваме "не" на опитите за разграждане на държавността с превземането на институциите с користни политически и икономически цели. Слагаме край на обратното броене на разпада и заявяваме, че България ще пребъде".

 

Силни думи, с богат патосен орнамент.

 

Ето какво казва руският президент Владимир Путин на 22 март 2022 г: „Руският народ винаги ще може да различи истинските патриоти от изметта и предателите и просто ще ги изплюе като муха, случайно влетяла в устата му“. И още: „Това е естествено и нужно самопречистване на народа, който иска да укрепи обществото“.

 

Не са нужни лингвистични умения, за да откриете общия корен на посланията у двамата.

Политическият проект или партията „3 март“ вече е на терена, както се казва. Битката за тайните служби е само началото на териториите, които президентът Радев се опитва да анексира чрез „специална военна операция“. На всеки въпрос за войната между него и сегашните участници във властта, Радев ще отговаря, че е за мир. Толкова е лесно. Ето вчера Путин заяви, че нахлуването на съветски войски в Унгария през 1956 г. и в Чехословакия през 1968 година било голяма грешка, защото е намеса във вътрешните работи на суверенни държави. В този смисъл войната срещу Украйна вероятно трябва да възприемаме като въоръжена разходка…

 

Не подценявайте Радев.

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 18245 |12.09.2023 Има ли общо протестът на овцевъдите с Радев? Отговорът се крие под знамето на Рожен . 36| 18438 |08.09.2023 Манол Глишев: Скуката Радев. Какво каза президентът в Пловдив? Слава Богу, нищо особено . 60| 19185 |21.08.2023 Манол Глишев: Румен Радев вече просто става досаден . 40| 18709 |10.07.2023 Радев за мир? Шествия за мир? Ау, касетъчни бомби? Пияндурника Медведев посече путинофилите у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads