Реклама / Ads
14| 10911 |17.03.2016 ГЛАСЪТ

Тайните вечери зад кулисите - преяждане и повръщане

.
В началото е весело и вкусно...
Над прокуратурата не винаги е Господ и не винаги грее слънце. Дори, когато покровител ти е "властелинът на държавата" - така Делян Пеевски настоявал да го наричат в държавното обвинение.
 
Един ден той се оказва притиснат в ъгъла от обстоятелствата и трябва да се спасяваш, да търсиш нов покровител или да подадеш оставка и да дадеш шанс нещата да се развият логично. Включително плащане на сметката.

Лоши дни настъпиха за някои шефове в родната прокуратура. "Булгартабак" е пред фалит, спира се производството на цигари в София, от Турция разследват съвсем сериозно контрабадата с наши папироси и прехвърлянето на пари за терористични групировки, а гафовете по делото срещу КТБ ще надминат по дебит и водопада Виктория. Не стига това, ами чужди служби са по следите на наши котрабандни канали и мафиоти, въртели стотици милиони и дори милиарди в престъпни схеми.

Главният прокурор Сотир Цацаров имаше наистина брилянтен изход от тази, меко казано, неприятна ситуация. Просто трябваше да започне да си върши работата както е по закон и да покаже цивилизовано отношение към обществения натиск за реформи в поверената му институция. Това означава да нареди проверки на десетките сигнали в Софийска градска прокуратура за неправомерни действия на фирми и лица, свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски. Също и на приближени до него лица като Александър Сталийски, адв. Александър Ангелов, главният свидетел срещу КТБ Бисер Лазов и още неколцина. Премиерът Бойко Борисов даде ясен знак със спирането на обществени поръчки за над милиард лева коя е новата "червена нишка", но Цацаров май не схвана намека. Би трябвало да знае, че "нишката", както и "правата линия" освен от "Дондуков" 1, се чертаят понякога заедно с Брюксел, Вашингтон, Лондон и Берлин, например. Винаги е било така.

Цацаров трябваше да се е ориентирал в обстановката още след първата си среща с турския президент Ердоган в Анкара. На нея му дадоха ясно да разбере, че разкритията на турските служби по линия на контрабандираните цигари от "Булгартабак" са повече о сериозни. Такива раследвания не завършват с ядене на баклава, а с нещо повече от дърпане на уши.

Ясно е също, че Брюксел, колкото и да е зает с бежанците и мигрантите, няма да допусне с пари по европрограми да се въртят далавери, да се правят рекламни кампании като тази на "Булгартабак" срещу контрабандата, а в същото време същата тази контрабанда да процъвтява. Не само това, ами с парите от нея да взривяват и разстрелват мирни граждани в Париж, Брюксел, Анкара и другаде. Ако един главен прокурор не е разбрал това, по-добре да има подръка празен лист и писалка... И още. Преди ден и половина Цацаров заяви, че "собственици на медии тровят политиката и бизнеса в България". Колумб. Това сме го казвали и писали десетки пъти още по времето, когато главният прокурор изразяваше възхищението си от същите тези медии и им изпращаше поздравителни адреси на напарфюмирана хартия... Когато им ядеше меда ги милваше по главицата, но когато си показаха жилото, защото не им е угодил - почна да се възмущава.

 

На по-ниска сцена, но със завиден ентусиазъм са изпълненията на Пламен Георгиев, шеф на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ). Последната му пресконференция е на път да засенчи дори някои от най-ярките постижения на Сатиричния театър. Новият комик от редиците на властта се изцепи, че комисията е внесла в Софийския градски съд (СГС) иск, с който претендира за имоти и акции на банкера Цветан Василев на обща стойност над 2.2 млрд лева. Мамино юначе! През декември същият човечец пак се изявяваше пресконференциално, но въображението му стигна да да "запорира" имущество на банкера само за около 700 милиона. За няма и три месеца сметките му набъбнаха с милиард и половина! Достатъчно е да си завършил трето отделение, за да се усъмниш в дипломата на Георгиев. Защото освен жилища и барбекюта на Василев, Георгиев включва в "сметката" БТК, заводи и фабрики, които са разпродадени от други лица на трети лица и фирми. От друга страна, ако все пак някой се върже на въдицата на Георгиев, е редно да запита: Как така банката имала черна дупка, както се твърдеше досега, а сега излиза, че в нея се мъдрят цели 2,2 милиарда? Ако прибавим към тях още 700 милиона, които комисията не успяла да открие, нещата съвсем се оплескват. Ясно е, че Пламен не разбира от тези сметки, но пък е сигурно, че го бива в политическите поръчки. Не е малко - един ден като изпадне от КОНПИ ще има възможност да изкара някой лев с автобиография, озаглавена: "Когато бях овчарчето Калитко"...

 

Към тези горните случки трябва да прибавим и зачестилите медийни изяви на втория човек в ГЕРБ Цветан Цветанов. Въпреки затрудненията му при съставянето на сложни изречения, той продължава да упорства да го прави публично. Би могло да се преглътне, ако съдържанието доминираше над несъвършенствата на формата, но уви, случаят не е такъв. Упоритите му опити да убеди рехавата аудитория, че Сотир Цацаров бил подведен да го разследва, предизвикват само съжаление и бръчки по челата. Цветанов дори не се усеща, че по този начин изкарва обекта на оневиняване пълен аджамия и глупак. За да е аргументиран, той сочи за виновник за премеждията си Сергей Станишев, който занесъл анонимния сигнал за подслушванията на Цацаров. Нито вопъл, ни стон за Пеевски, който открито се заканваше в пленарната зала на НС да се разправи с него подобаващо. Забележете, Цветанов не просто отказва да говори за Пеевски, той заприличва на уплашено мишле, колчем някой тв водещ му зададе въпрос, свързан с олигарха от ДПС. Пребледнява, почва да заеква, а мисълта му преминава изцяло в пицикато... Да се чуди човек защо си причинява всичко това. И какво лошо сме му направили.

 

Всички тези изпълнения имат своето обяснение. Пеевски не се е вясвал на работното си място в Народното събрание от 1 март. Казват, че е духнал в Катар. Все по-усилено се говори за фалит на "Булгартабак". Към подобен извод водят съобщенията за прекратен износ за Близкия Изток, за затваряне на цигарената фабрика в София, натиска на Анкара към българските институции да разследват сигналите за контрабана на цигари в Турция и пр.

Проблемите в цигарения бизнес на Пеевски водят до проблеми и в други области. Например в медийната му империя. Паричният поток към губещите му издания, каквито са повечето, е на път да пресъхне. Това предвещава сътресения с неочакван край. Затова е озадачаващо продължаващото бездействие на НАП, прокуратурата и други финансови органи в държавата, които отдавна трябваше да влязат в тази прогнила система и да разследват източниците на финансиране, произхода на парите и куп други неща.

 

Сериозен удар за мафиотския кръг #Кой са и спрените обществени поръчки. Въпреки някои съмнения, че това е ПР акция на премиера, пресичането на финансовия водопад няма как да не се отрази на модела "Пеевски-Доган", разчитащ на рекет, шантаж и откровена корупция. Затова и изчезването на Пеевски в посока Катар е знак за огромни сътресения. Дали е завинаги или временно - не е толкова важно. Крепостта на мафиотския кръг се пропука и няма връщане назад. Обществената нетърпимост към този модел е толкова голяма, че дори действията на Борисов да не се подпомагат от прокуратура, НАП и Министерство на финансите крахът на депесарската корпорация е очевиден.  

 

Затова опитите на Пламен Георгиев, прозренията на главния прокурор за собствениците на медии и политико-граматическите неудачи на Цветанов няма да помогнат на умиращото статукво. Чудите се, защо и Цветанов е в тази кампания? Хубав въпрос. Дано се сети, че трябва да отговори. Иначе ще си направим изводи, които може да се окажат, и лоши, и верни.

 

Изявите на Цацаров, Георгиев и Цветанов говорят за подценяване на Борисов. Премиерът и лидер на ГЕРБ със сигурост има трески за дялане, но има и невероятна интуиция. Умее да разчита информацията, която достига до него и да пласира в публичното простарнство своите тези и намерения. Умее да разчита и сигналите отвън. Ако Цацаров, Цветанов и Георгиев можеха да разчитат комаревото свирене - тънките послания, според Елин Пелин - щяха да знаят колко ценно е това качество. Във властта и политиката то може да те издигне нависоко, но ако нямаш рефлекс да го уловиш - да те срине. Нещо като тайните вечери на някои прокурори и други в х-л "Берлин". Доскоро те бяха гаранция за кариера и замогване, но вече са черни точки в биографията. Поручик Ржевски казва, че най-тежко е повръщането след водка, шампанско и чер хайвер. Е, който е бил там - той да му мисли...

 

Борис Петков

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 58| 41230 |25.10.2012 Да разбием тайните, съсипали живота ни . 51| 54862 |24.04.2012 Секс и изневери в тайните служби . | |30.11.-0001 Делят ни на добри и лоши в навечерието на Рождество

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads