Реклама / Ads
12| 12684 |29.02.2016 ИНТЕРВЮ

Д. Божилов за Фрог: „Изпират” Бисер Лазов, за да продължи с далаверите

.
Даниел Божилов
Докладът на американската фирма „Аликспартнърс” не разкрива кой ограби КТБ, каквато уж бе нейната задача. На всичкото отгоре за огромния чужд труд са похарчени милиони. Същата работа можеха да свършат наши счетоводители срещу далеч по-скромно заплащане. На това мнение е юристът Даниел Божилов от НПО „Ние, гражданите”. В интервю за Фрог нюз той разказва за съдържането на доклада, за екстрадирането на банкера Цветан Василев, за унищожаването на материали, касаещи КТБ.
 

 - Г-н Божилов, какво ново научихте за ограбването на КТБ от доклада на „Аликспартнърс”?

 

- Нищо. Докладът за КТБ е изготвен по начин, по който председателят на ФГВБ е искал. Докладът не разкрива нищо ново. В него има и препоръки. Основните са как Фондът за гарантиране на влоговете да направи така, че кредиторите на КТБ да отидат на по-заден ред, да им създаде юридически проблеми и да ги игнорира във възможно най-голяма степен, така че да не получат почти нищо. Това навежда на мисълта, че заданието е да се даде приоритет на Фонда за гарантиране на влоговете. Това не е коректно.  Фондът и кредиторите са на един ред за удовлетворяване на вземанията си. На практика излиза, че с така направеното задание и изготвен въз основа на него доклад с парите на вложителите се търсят схеми как самите те да бъдат увредени. Докладът представлява възпроизводство на фактите, които са известни. Не се дава отговор на въпросите кой и защо свали банката.

 

- Вие сте юрист. Бихте ли обяснили защо е нужно екстрадирането на Цветан Василев, след като няма повдигнато обвинение?

 

- По отношение на Цветан Василев към момента има само привличане към наказателна отговорност. Качеството, в което е привлечен, е доста неясно. До колкото си спомням е като помагач. По отношение на разследването не е нужно да бъде екстрадиран, за да бъде разпитан. Това може да стане чрез видеоконферентна връзка, чрез делегация или по друг начин. Прокуратурата обаче отказва да използва тези способи. Реално преписката се препраща за щяло и нещяло в съда в Белград. Тези действия могат да бъдат обяснени единствено с опит да се забави разследването като се прекъсват давностните срокове чрез препращане на преписката в съда. Към момента, до колкото знам от цялото разследване, преписката е преседяла над 9 месеца общо в съда в Белград, което пък е оправдание за нашата прокуратура да не върши нищо. Както казах има различни възможности за разпит по делегация, конферентно и т.н. . Има доста дела, по които са разпитвани дистанционно свидетели, вещи лица...  По делото за сестрите Белнейски ДНК експертизата беше представена по видеоконферентна връзка, свидетели по делото на Брендо също бяха разпитвани от чужбина. В случая това не се прави, което е ясен сигнал, че целта е бавене.

 

Прокуратурата и политиците се опитват да създават впечатлението, че искат да екстрадират Цветан Василев. Търсят се всякакви възможности да се внуши на обществото, че яловостта на разследването се дължи на банкера-беглец. От отказа да се приложат законни способи за събиране на показания се налага и другия нелицеприятен извод, че целта е да приберат Цветан Василв в Следствения арест и да го „разпитват“. Спомняме си какво стана с касиерките, които по същия начин без основателни причини бяха задържани. Държаха ги умишлено няколко месеца по арестите, за да кажат това, което е изгодно на прокуратурата. Очевидно в случая се преследват подобни цели. Защото аз не намирам разлика в това процесуално-следствените действия да се извършат по делегация.

 

Предвид непрекъснатите скандали в правосъдието, включително тези от последните дни, не вярвам съдът в Сърбия да позволи Цветан Василев да бъде екстрадиран. Нашата съседка ще се съобрази с няколко решения на Европейския съд по правата на човека, които постановяват, че страната може да откаже екстрадиция, ако прецени, че на това лице няма да бъде осигурен справедлив процес.

 

- В последното си интервю Цветан Василев казва, че почти няма знаково дело, което да не е поръчково с идването на Цацаров. Вие споделяте ли това негово мнение?

 

- Аз бих добавил, че за целия преход делата са поръчкови, не само по времето на Цацаров. Реално до момента няма лица, които са заемали висши държавни длъжности да са били осъждани. Нямаме висш магистрат в затвора, нямаме висш прокурор в затвора. Всички видяхме какво се случи по емблематични и широко рекламирани от прокуратурата дела като това срещу Цветан Цветанов, срещу Христо Бисеров, и т.н. Видяхме какво се случи и по дела срещу магистрати, уличени в корупция, какво се случи с Петьо Еврото и много други. Ако изобщо някое от тези дела стигнеше до съда, то крайният резултат във всички случаи беше един и същ.

 

За обществото е "публична тайна“, че съдебната система не работи и „гарван гарвана око не вади“. Следовател Бойко Атанасов, съдийките Янева и Ченалова посочват конкретните механизмите, по които се случват престъпленията днес в съдебната система. Неслучайно се говори все повече и повече за външен мониторинг на прокуратурата. Нашата правосъдна система е проблем за самия Европейски съюз. Външните проверки са наложителни и се надявам да изиграят своята роля, та поне малко от малко в България да има някаква законност. Очаквам, че ще дадат насоки, по които ще се работи. Няма да е лесно, защото виждаме години наред какво става в тази система, кой кадрува и какви са резултатите – по-скоро липсата на такива. Тези кадри трябва да бъдат отстранени, а влиянието на кадровиците намалено, за да има реформа. Видяхме съвсем скоро и как опитите за реформа бяха бламирани от кадровиците на съдебната система през по-голямата част от прехода. Цацаров, Първанов, ДПС и ГЕРБ осакатиха реформата. Реално в последните 10-15 г. кадруването в съдебната система, освен от Красьо Черния и Делян Пеевски, по силата на заеманите длъжности и конкретния период е извършвано от Георги Първанов, Бойко Борисов и ДПС чрез техните хора във ВСС.

 

- Как ще коментирате акцията по унищожаване на документи, свързани с КТБ?

 

- Това не е първият случай на „изгубени“ документи. Още през юни 2014 г. , когато ДАНС и Прокуратурата нахлуха в КТБ да търсят доказателства за поръчаното убийство на Пеевски, бяха иззети много папки с документи без протоколи, без поемни лица. В последствие квесторите и консултантите заявиха, че тези досиета в КТБ са празни и в тях няма документи. За тях прокуратурата си замълча, че са при нея. На база на тези кредитни досиета, които бяха изнесени от КТБ, бяха направени преоценките на активите. За договорите, които са сключвали квесторите и синдиците, са похарчени над 100 млн. , а реалните резултати са нищожни. Това са пари, хвърлени на вятъра. Те са от масата на несъстоятелността, от парите на хората.

Тези досиета са потънали някъде и никой не може да каже къде са. Напълно е възможно да са унищожени.

Сега случаят е подобен. Унищожават се документи по разследването на КТБ, а после ще кажат, че незнайно как са изчезнали. Главният прокурор за поред път се опита да направи обществото шарани като каза, че това не били официални документи, а копия и работни варианти. Предвид че тези дела и разработки са секретни, поради което се отказва достъп до тях на всеки, който иска да получи някаква информация, ще съм изключително любопитен Главният прокурор да обясни по какъв начин и по силата на кой закон е допустимо да се правят копия на документи с гриф за секретност. Това по закона за защита на информацията е напълно забранено и се носи наказателна отговорност.

 

- Каква е целта на унищожаването на документите на любимеца на прокуратурата Бисер Лазов?

 

- Бисер Лазов отдавна е имунизиран от прокуратурата. С даването му на качеството на защитен свидетел той не само е освободен от носене на каквато и да е наказателна отговорност за това, което е правил, а е оставен на спокойствие да придобива имоти и активи на КТБ за своя сметка. Показанията, които е давал в прокуратурата и Следствието, са ползвани за обосновка по отношение на искането за издаване на Европейската заповед за задържане на г-н Василев. Можем да предположим какво е говорел Лазов. Сега обаче вече тези показания са не само ненужни, ами биха могли да създадат сериозни проблеми на прокуратурата. С изхвърлянето им тези следи се заличават. А Лазов ще продължи да се ползва от имунитета си, за да си върти далаверите на спокойствие. По принцип фактът, че му е даден статут на защитен свидетел по всички световни практики не означава, че той е оневинен. Дори и по българския закон единственото, от което би следвало да може да се възползва е намаляване на евентуалната му присъда за извършените от него престъпления. Българската прокуратура обаче за пореден път е надскочила закона и явно не само няма да му търси отговорност, ами ще му позволи и да присвои значителни активи.

А от контейнерите с унищожени документи се хвърля известна яснота как се работи в Следствието и как примерно е изчезнало тефтерчето на Филип Златанов – поредния висш държавен чиновник, получил оправдателна присъда по шумно повдигнато обвинение.

 

Интервю на Даниела Николова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 12020 |18.02.2016 Д-р Тодоров за Фрог: Москов се готви да разблокира резерва на НЗОК . 4| 12625 |24.12.2015 СЕНЗАЦИЯ! Дядо Коледа само пред Фрог: Яка ви дỳша за Новата година! . 23| 10295 |21.12.2015 Д-р Н. Иванова за Фрог: Чорба от свинско и ориз помага при препиване . 24| 31033 |07.12.2015 Кр. Янков за Фрог: Реформа, бюджет-2016 и Бъчварова- скарани с МВР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads