Реклама / Ads
0| 6037 |11.10.2007 ИНТЕРВЮ

Димитър Колев, кандидат за кмет на Перник: Ако дадем рамо на бизнеса, ще ни се върне стократно

.
"Рано или късно Перник ще престане да бъде „спалнята” на София, където хората отиват да си вадят хляба", казва кандидат-кметът Колев.
 

Димитър Колев е роден на 4 юли 1964 година в София. Завършил е „Икономика, организация и мениджмънт” в УНСС. Занимавал се е с частен бизнес. От 2001 до 2005 година е областен управител на Перник от НДСВ. От две години е секретар на Сдружение „Съюз за Перник”. Женен е, има едно дете. Кандидатурата му за кмет на Перник е издигната от инициативен комитет и се подкрепя от шест политически сили – парламентарно представените Земеделски народен съюз и НДСВ, както и от Християн-социалния съюз, партия „Новото време”, Движение „Оборище” и Партията на българските жени.

 

Интервю на Даниела Георгиева

 

- Г-н Колев, кое ви дава самочувствие да се кандидатирате за кмет на Перник?

- Това самочувствие има много основания. Идва преди всичко от желанието да бъда полезен на моя град и общината, чиито проблеми познавам и са ми близки. Участвал съм в тяхното решаване, когато бях областен управител и после като секретар на Гражданско сдружение „Съюз за Перник”. Сега виждам и добрата оценка на хората за неща, които са свършени с мое съдействие и с дарения на бизнеса – пътят от Перник до Дивотино, водопроводът в Богданов дол, новият филтър за ТЕЦ–Перник за милион и половина евро, топлопреносната мрежа на града за 7 милиона долара с кредит от Световната банка, за които успях да осигуря гаранция от Министерството на финансите, новата линейка за 30 хиляди долара, медицинско оборудване за болници, модернизиране на училища… Давам си сметка колко много още може да се направи за Перник и общината, стига човек да живее за своя град, на това съм посветил и управленската си платформа, която нарекох „Планът Колев”. От друга страна имам самочувствието на човек, който е спечелил доверието на доказали се експерти, бизнесмени, хора на изкуството – като инициативен комитет те издигнаха моята кандидатура. Довериха ми се и шест политически сили, на мен разчитат представителите на бизнеса, които се обединиха в „Съюз за Перник”. Всичко това радва и едновременно натоварва с отговорност, че от мен се очаква да променя към добро бъдещето на нашия град и нашата община.

- Кога Перник ще стане инвестиционен рай?

- Бих искал това да се случи още в първия ми кметски мандат. Разбирам обаче много добре, че докато се стигне до „рая”, ще трябва да бъде извървян сериозен път, в който Перник трябва да става последователно все по-привлекателен за наши и чужди инвеститори. На практика това означава още от първия ден в общината да се заложат нови посоки на работа – насърчения за бизнеса, актуална и атрактивна информация за инвеститорите, създаване на благоприятен бизнесклимат за привличането на наши и европейски капитали, включване на експертния потенциал на общината за участието с качествени проекти в усвояването на средства от Европейските структурни фондове. Перник ще има свой фронт офис в Брюксел, за да черпим информация и опит от извора и общината да е конкурентоспособна при използването на европейски пари за подобряване на инфраструктурата, за благоустрояване на Перник и населените места. Научим ли се да осигуряваме необходимото финансиране за значими и добре разработени проекти, ще можем да чертаем още по-мащабни и дръзки проекти. Научим ли се чрез благоприятни условия и облекчения в местните данъци и такси да насърчаваме бизнеса в Перник, за да инвестира в града, да се развива тук, да откликва на местните потребности, това ще ни се върне стократно.

- Това ли е начинът Перник да стане привлекателен за жителите си, за да се развиват те в него, а не да работят в София и чужбина, както е в момента?

- Няма друг вариант. Рано или късно Перник ще престане да бъде „спалнята” на София, където хората отиват да си вадят хляба. Имам амбицията да направя така, че това да се случи колкото се може по-рано.

- Как Перник може да стане европейски град с чисти улици и качествена инфраструктура?

- Ще започна с основен ремонт на вътрешноградската магистрала с подмяна на мантинелите и озеленяване – 20 километра за 5 милиона лева, ще продължа с основен ремонт на моста „Иван Вазов” за 300 хиляди лева. Въпросът с чистотата има две решения. Временното е да се направи всичко възможно, за да започне да функционира регионалното депо за отпадъци. Трайното решение обаче е да започне изграждането на завод за преработка на сметта, тъй като от 1 януари 2011 г. съгласно европейските стандарти не трябва да има сметища в България. Не може да се чака със скръстени ръце тази дата да настъпи, за да започнем да се вайкаме и да плащаме санкции за неизпълнено задължение. Осигуряването на съдове за смет и сметоизвозването е другата важна задача, с която един кмет трябва да започне мандата си от първия ден, а не да се захваща с нея броени дни преди изборите.

- Перник е един от градовете с най-потискаща визия с тези полуразрушени заводи, с наслоения на чернилка от затворените мини, какво ще направите, за да се промени този факт?

- За оживяването на бизнеса и за чистотата вече казах. Смятам да подменим изцяло контактната мрежа за тролейбусния транспорт и старите мотриси с нови, за което ще ни трябват 7 милиона лева по Структурните фондове. Така повече граждани ще могат да пътуват с екологично чист и безшумен транспорт. Определено наред с ремонта на пътищата е необходима и нова организация на движението. Много е важно лицето на един град. Искам крепостта „Кракра Пернишки” да бъде това лице, като я превърнем в истинска атракция за туристите. Един привлекателен европейски град не може да съществува без свое духовно средище. За мен това означава – ремонт и модернизиране на изгорялата сцена на драматичния театър „Боян Дановски”.

- Знаете ли кой е най-големият проблем на Перник? И вашето виждане съвпада ли с това на хората в града?

- Липсата на работа и недостигът на работни места може да съсипе не само хората, а и който и да е град, да го обезличи. Това наблюдаваме, след като редица стари предприятия бяха закрити. В случая „шансът” на Перник да е близо до София му играе лоша шега, защото очевидно не стимулира общинската управа да стимулира развитието на бизнеса, за да се осигурява препитание за хората в активна възраст. Това е и моето виждане – градът трябва да бъде съживен, да се развива пълноценно. Като човек, който идва от бизнеса и знае колко полезен може да бъде бизнесът за града и хората му, аз залагам именно на това развитие. Трябва да създадем такива условия, че пернишките фирми да се развиват тук и сега, а Перник да стане притегателен център и за много други наши и чужди бизнесмени.

- Какво искат местните хора от вас?

- Всеки ден се срещам с различни хора в областния център и другите градове и села. Проблемите са различни – някъде най-остро стои водоснабдяването, другаде канализацията, почти навсякъде ни чака ремонт на пътища, улици и тротоари. Хората искат нещата да започнат да се променят и това ще стане. Преди време в Богданов дол бяха закъсали с водата. Тогава кметът на селото ме потърси в областната управа, после ходихме в Министерството на околната среда и водите, намерихме пари и беше подновена водопроводната мрежа. Сега ми е заръчал да помогна за направата и на един водосборник, за да се реши окончателно проблемът с водата и селото да има резерв при повреда във водопроводната мрежа на Перник, откъдето идва водата.

- Разчитате ли на големи обещания, за да привлечете гласове?

- Големите обещания може да звучат добре, но след това трябва и да се изпълняват. Така че с тях трябва да се внимава. В основата на моята програма за действие стои прагматизмът – да се предвидят конкретни решения за съществуващите проблеми и да се върви напред. Общото и най-важното е да се обърне подходът за осигуряване на финансиране. Да не се плашим от големите цифри, необходими за преобразяването на общината, а да търсим начини тези пари да се намерят и да бъдат вложени ефективно.

- С какво превъзхождате вашите опоненти?

- Дали превъзходство е точният термин, не съм сигурен. При всички случаи думата за качествата на различните кандидати ще имат избирателите, те ще изразят своите предпочитания. Аз съм сигурен в това, което наистина искам да направя, а то е наред с всичко друго общината да стане като един стъклен дом – прозрачна за това, което се върши в нея, достъпна за гражданите и бизнеса, с които да протича постоянен диалог. Досега това не е ставало. А си заслужава. Жителите на Перник го заслужават.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 9213 |04.10.2007 Арх. Павел Попов: В общинския съвет свестен човек не може да издържи . 2| 6563 |02.10.2007 Павел Найденов: Много хотели по морето не отговарят на европейските стандарти . 10| 7220 |26.09.2007 Николай Николов: Правителство е касапин на българското образование . 17| 7380 |25.09.2007 Юри Чарийски: В България има институции, според които не съм българин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads