Реклама / Ads
46| 20520 |25.03.2013 ИНТЕРВЮ

К. Филипов: Влизането в изборна спирала ще ни доведе до катастрофа

.
Кънчо Филипов
Евентуалното вземане на заем с цел плащане на пенсии и помощи за безработни, би задълбочило проблема още повече, казва за Фрогнюз председателят на ПП ЛИДЕР.
 

интервю на Ана Кочева

- Г-н Филипов, вашата партия си поставя амбициозната задача да „съживи България”. Какви са най-належащите мерки, които трябва да се предприемат в това отношение?

 

- За да съживим България, трябва да направим така, че икономиката да заработи отново. Още от основаването си през 2007 г.  партия ЛИДЕР залага в своята програма на развитието на икономическия патриотизъм и българския предприемачески дух. За нас националният приоритет е съживяването на българската икономика чрез разработването и приемането на дългосрочна стратегия с определяне на водещи сектори и тяхното приоритетно и целенасочено развитие. Само така ще можем да развием българското производство, да повишим заетостта и доходите на българските граждани. Най-належащата мярка, която държавата максимално бързо трябва да предприеме, е да се разплати с българския бизнес, за да му даде необходимата глътка въздух и да се завърти отново колелото на икономиката. Трябва да се ускорят и темповете по връщането на ДДС. Тези две мерки са предпоставка за подобряване на бизнес средата и съответно на разкриването на нови работни места. Ние предлагаме всеки работодател, разкрил ново работно място, да бъде освободен от внасяне на социални осигуровки за три годишен период за новозначения служител / работник, при запазване на работното място за пет годишен период. Това е мярка и за намаляване на безработицата, която в момента е основен бич за населението. Тенденцията за намаляване на броя на заетите и увеличаване на "клиентите" на социална система трябва да спре. Създаването на работни места е най-добрата социална политика, която би намалила сериозното напрежение в публичните социални системи. 

 

- Смятате ли, че служебният кабинет ще бъде в състояние да изпълни най-необходимите стъпки за запазване на стабилността?

 

- Служебният кабинет е длъжен да запази стабилността в държавата и да редуцира социалното напрежение. Той  няма възможност за кардинални политически решения, но може да фокусира политическия дневен ред върху необходимостта от консенсус по отношение на икономическата политика. Естествено, ние очакваме служебното правителство да осигури условията и да гарантира провеждането на честни и демократични избори. Гражданите търсят увереност, че вотът им няма да бъде манипулиран.

 

- Възможно ли е в условия на световна криза и рецесия България да удържи стабилността си, в т.ч. и фискалния резерв?

 

- За страната ни е много важно да бъде финансово стабилна. Положителна страна на правителството на ГЕРБ бе, че успя да запази финансова стабилност на фона на световната икономическа и финансова криза. На пръв поглед ниските данъци, дефицит и дълг очертават оптимистична рамка за следващото правителство и би следвало България да е атрактивна страна за правене на бизнес. На практика, обаче, се оказва, че това далеч не е достатъчно нито за привличането на повече чуждестранни инвеститори, нито за разкриването на нови работни места в страната ни. Напротив, реалността е стряскаща - над 420 000 безработни и повече от 1500 закрити малки и средни фирми по официална статистика, а в действителност - доста повече. Ето защо, в следизборния период се надявам, че политическите боричкания и коалиционни преговори няма да са за сметка на отлагането на решаването на наболелите проблеми и загърбването на държавния и обществен интерес за сметка на лични политически цели и амбиции.

 

- Напоследък много се говори за необходимото зло – поразпускане на колана, евентуално взимане на заем. Според Вас това добра мярка ли е?

 

- Това е мярка, която трябва да бъде обмислена много внимателно. Евентуалното вземане на заем с цел плащане на пенсии и помощи за безработни, би задълбочило проблема още повече. Това, от което страната ни има нужда, са реформи. И то веднага! Мисля, че обществото ни е узряло за това и не би се "сърдило," ако по време на преструктурирането се появят известни трудности. Безспорно е, че доходите на българите са ниски, но раздаването на еднократни социални помощи няма да разрешат трайно този проблем. Нашите опасения са, че ако парите отидат за социални плащания, без да влязат в реалната икономика, скоро ще трябва да бъдат давани нови пари за социални помощи за нови безработни. А това вече е страшно! Вместо да мислим за заем, струва ми се, че е по-добре да видим как можем да си помогнем сами. Важно за предприемачите и инвеститорите е, да се запази спокойната и предвидима бизнес среда. Ето, например, в момента се води спор дали да се запази плоският данък. Сякаш той е виновникът за бедността на българите. Но бедните не са бедни заради плоския данък, а защото икономиката е стопирана и като последица доходите са изключително ниски и има висока безработица. Работещата икономика е единствената гаранция за повишаване на доходите и стандарта на живот на хората. 

 

- А как може да се решат проблемите с монополите?

 

- Решаването на проблема с монополите изисква последователност и политическа воля за промяна на статуквото. Тъй като трудовият ми стаж е в сферата на енергетиката ще ви кажа, че според мен, като професионалист, единствено правилният и ефективен начин за преодоляване на вредните тенденции в енергетиката е строг държавен регулаторен режим върху монополите и бързо създаване на либерализиран пазар за електрическата енергия. Спомнете си, че поводът хората да излязат на улицата, бяха високите сметки за ток. От една страна, хората се бунтуват, защото доходите им са твърде ниски и те не могат да покрият тези разходи, но от друга страна, липсата на прозрачност, на обяснение как се сформира крайната цена за плащане също предизвиква гняв у тях. Защо при реална консумация от 60-70 лв. трабва да плащаме почти двойна крайна цена? Защо при положение, че към 2012 година България имаше задължение да присъедини 300 МВт ВЕИ, в момента в енергийната ни система има 900 МВт, т.е. 3 пъти повече , като още 500 МВт са в готовност за включване? Това е ангажиментът на държавата за 2020 година. Какво наложи това бързо изграждане на ВЕИ при неизгодни за гражданите условия?! Може би ще открием отговора, ако държавните органи покажат на обществото кои са реалните собственици на изградените ВЕИ, за да покажат какви лични и корпоративни интереси стоят зад тях. Мисля, че държавата в лицето на МИЕТ и ДКЕВР  е длъжна да направи пълен и честен анализ на ситуацията в момента и открито да каже на гражданите как може да се излезе от това положение, за колко време и на каква  цена. На базата на този анализ всеки трябва да поеме своята лична отговорност за грешките или умишлено взетите решения във вреда на хората, включително и търсене на съдебна отговорност. Цялата верига от производството до крайния потребител трябва да се изчисти от всички външни фактори като: наследените проблеми от приватизацията на дружествата в енергетиката, обслужването на тежките инвестиционни заеми, дългосрочни договори и т.н., за да могат да се очертаят и започне решаването на истинските проблеми в енергетиката. Ние предлагаме всички тези разходи да се отделят в отделен фонд, управлението на който да се поеме от държавата. В този фонд да се набират средства от продажбата на квотите въглеродни емисии или други финансови инструменти и операции, които държавата може да приложи. В този процес е изключително важна ролята на регулаторните органи. Те могат да определят реално условията, при които ще работят естествените монополисти (ЕРП-тата), за да не пречат на функционирането на либерализирания пазар. ДКЕВР, например, трябва да докаже открито на хората защо цената за разпределение и снабдяване на ЕРП (средно 40 лв. / МВт час) е почти половината от цената на електрическата енергия на регулирания пазар (79,18 лв. / МВт час) и защо тази цена се увеличи в пъти през последните години.

 

- Напоследък много се говори за граждански листи, вкл. и към отделните партии. Готова ли е партия Лидер да се отвори към протестиращите, да ги включи в листите си?


- Листите на ЛИДЕР са отворени за всички български граждани, споделящи философията и принципите на партията и отговарящи, от една страна, на условията на българската Конституция по отношение на  народните представители, както и на няколко допълнителни критерии, на които трябва да отговарят нашите кандидат-депутати, свързани с техните личностни, морални и професионални качества. Освен това, условие за включване в нашите листи е и липсата на принадлежност към агентурния апарат на бившата Държавна Сигурност. Т.е. всеки български гражданин, отговарящ на посочените изисквания, може да бъде включен в листите на ЛИДЕР. Отсега мога да споделя, че сред нашите кандидати за депутати има синдикалисти, както и представители на граждански сдружения. 

 

- Какви са Вашите прогнози за изборните резултати? Ще имаме ли след 12-ти май работещ кабинет или ще влезем в честа изборна спирала?

 

- Дойде времето, в което българите наистина трябва да се обединим около национални приоритети и да ги отстояваме заедно. Времето на разединение свъши - не можем да си позволим "лукса" да отлагаме решението на наболелите дълбоките социални и икономически проблеми на обществото. Влизането в изборна спирала, според мен, ще доведе страната ни до катастрофа, тъй като хората на улицата дадоха ясен знак, че търпението им се е изчерпало. Те очакват реални действия от политиците, а не популистки битки. Краткосрочните политически дивиденти трябва да се изоставят за сметка на дългосрочната стратегическа цел – спасяването на българската икономика. Ние от ЛИДЕР призоваваме всички политици да постигнем национално съгласие за създаване на национална икономическа програма за съживяването на България. Само така ще можем да повишим общественото благосъстояние и да задържим младите хора в страната ни. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 37| 15625 |13.12.2012 К. Филипов: Ако в Македония са простаци и примитиви, не трябва да сме като тях! . 370| 33781 |08.09.2012 Д. Горчева: И какво точно „празнуват” русофилите на 8 септември? Навлизането на окупационната армия на Сталин в България? . 33| 9010 |22.06.2010 В. Филипов: Газ от Турция. Стига са ни яздили руснаци. . 17| 7864 |13.05.2009 М. Константинов: Истинската изборна кражба са неравноправните мажоритарни кандидати

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads