Реклама / Ads
10| 10787 |16.10.2019 ИНТЕРВЮ

Футболен ветеран: Не участваш ли в схемата, изпадаш от Системата

.
Източник: БГНЕС
„Докога ще се търпят недъзите на българския футбол?!“, издигна вопъл колективният Тодор Живков през далечната 1970 г. Днес, 49 години по-късно, си задаваме същия въпрос при други условия и друг вид провали. Побелял ветеран, преминал през всички кръгове на футболната ни преизподня, споделя пред Фрогнюз болки и надежди.
 

Условно го нарекохме Радостин Димитров, за да предпазим него и семейството му от отмъщението на футболната мафия.

 

-        Оказа се, че за футбола у нас далеч по-опасни са агитките от невежи фашистчета, които са обучени, организирани и платени. Защо СДВР не ги спря?

 

-        В цялата провокация, подготвена отдалеч, виждам политически елемент. Предстоят избори, другата седмица ще бъде определен генерален прокурор и няма нищо по-изгодно за управляващите от един футболен скандал, който ще измести вниманието от провалите на правителството.

 

-        СДВР предупреди, че на стадиона ще присъстват цивилни полицейски агенти, които заедно с униформените ще предотвратят безредици, хулигански прояви и т. н. Какво им попречи?

 

-        Нищо. Само нежеланието да се намесят и мълчаливата подкрепа за хулиганите. Както през 1990 г. някакви „неидентифицирани политически субекти“ запалиха каменната сграда на Партийния дом на БКП. И изгоряха точно тези документи, наречени по-късно досиета на прехода, които е трябвало да изгорят.

 

Далеч преди мача се знаеше, че ще ни гледат под лупа. Че санкциите на УЕФА ще бъдат убийствени. И пред очите на цяла България тези момчета си направиха шоуто, изрекоха си репликите, дружно си тръгнаха след първото полувреме и никой не ги спря. Сега тепърва ги издирват по камери и по спомени.

 

Сигурен съм, че тези групички са същите, които участват в протести и в контрапротести. Същите, които при митинги и шествия хвърлят камъни по полицаите и заради тях полицаите бият мирните участници в протести.

 

-        Но какво ще спечелят те и водачите им, след като УЕФА ще ни наложи тежки наказания и ще гледаме европейските турнири само по телевизията?

 

-        Те не мислят за футбола, а за себе си. Ще спечелят влияние и власт над следващия президент на БФС. Ще му напомнят, че на тях дължи качването си на коня.

 

-        Мнозина заедно с мен смятат, че ще бъде по-полезно УЕФА да ни извади от европейските турнири за по-продължителен срок, за да имаме време и основание да започнем от нулата. И както Англия, Франция, Полша и други големи футболни сили да поставим футбола си върху солиден фундамент и да градим нагоре.

 

-        Нямаме друг изход, освен европейската централа да ни принуди да се размърдаме и да разсечем порочните възли, с които сме омотани. Вижте, от детско-юношеския футбол до Българския футболен съюз е създадена фалшива, вредна и гнила система, която се възпроизвежда вече 30 години. Както и в другите важни области от живота ни: образование, здравеопазване, бизнес, вътрешна сигурност.

 

Само у нас има такова чудо: треньори без лиценз да ръководят отбори от А група. Официално в България съществуват лицензи С, В, А и „про“ (професионален), който е най-висок. По закон и по наредба само правоспособни треньори с „про“ и А-лиценз имат право да водят отбори от А група. Всъщност в момента и винаги досега необучени, незавършили и неправоспособни треньори оглавяват отборите от „елитната“ А група. Какви успехи да очакваме?

 

Без А и „про“-лиценз никой няма право да сяда на треньорската скамейка по време на официален мач. За да пробутат недоучилите си „тренери“ да ръководят отбора, повечето мениджъри ги пишат в протоколите като „масажисти“, „лекари“ и какви ли не.

 

Подготовката на истински треньор изисква време и пари. За „про“-лиценз отиват от 10 000 до 15 000 лв. Подготовката трае 12 семестъра и на всеки 3 години „про“-лицензът се подновява след курсове за преподготовка, семинари и пр. А у нас мениджърите назначават за старши треньори лица, които току-що са се записали в треньорски курсове. Все едно първокурсник от Медицинския университет да прави хирургически операции. Къде го има подобно нещо?!

 

В България 140 души притежават „про“-лиценз, а недоучили некадърници водят отборите от „елита“. Световният футбол помни само един треньор без лиценз: Йохан Кройф.

 

Веднъж комисия към БФС извърши проверка, установи нарушения в един отбор и представи доклада си във футболния съюз. Глобата за отбора-нарушител беше 25 000 лв. Но собственикът на клуба беше член на Изпълкома на БФС. Ха познайте дали въпросният „деятел“ плати глобата.

 

Лицензите, назначаването на треньори, спазването на правилата, недопускането на корупция и борбата срещу метастазите й са задължения на футболния съюз. Но точно този съюз се превърна във флагман на корупцията, беззаконието и шуробаджанащината.

 

-        Защо?

 

-  Преди 14 години поколението на Боби Михайлов пое властта във футбола след Батето Славков. Дойде с ореола на четвърти от Световното първенство в САЩ, на най-талантливото футболно поколение, играло в най-силните европейски първенства. Помня, че тогава Емо Костадинов обеща да изтеглят 70 млн. лв. от държавата и да строят стадиони. Колко стадиона построиха оттогава?

 

-        Нямам спомен.

 

-        Нито един. Футболът е заложник на интересите на мениджърите. Няма чисти пари във футбола при публика от 100-200 души на мач. Как да си покриеш разходите? Отбори с годишни приходи от 11 милиона харчат по 12-13 милиона и след две-три години обявяват дългове по 40-50 милиона лева. Клубът е пред фалит, феновете плачат и пищят. Тогава идва „Спасителят“ на бял кон, покрива дълговете и старата песен започва наново.

 

Така чрез футбола се прави политика. Властта и богати бизнесмени подкрепят само отбори с повече привърженици и повече публика, за да бъде въвличана тази публика в политически акции и да бъдат набирани гласоподаватели.

 

Футболът у нас е игра на сенки. Видимите лица са нечии пионки, които играят по сценария на кукловодите. Отдавна се говори за огромен облог, че „Лудогорец“ трябвало да бъде шампион десет поредни години. Скоро слуховете май ще се окажат верни.

 

-        Няма чисти пари в родния футбол и приказките за черно тото никак не са измислица. Не го ли знаят властите, МВР, ДАНС, след като ние си го говорим толкова години?

 

-        Знаят го, разбира се. Но няма политиеска воля, не им е наредено да прекъснат отровната схема. Затова  стари футболисти, треньори и съдии са стигнали до прозрението: „Не участваш ли в схемата, изпадаш от Системата“. Много пари се въртят в това черно тото и няма да има управия, ако не се изрине всичко до дъно и не започнем отначало.

 

-        Как и откъде да започнем?

 

-        От детско-юношеския футбол. След 1990 г. точка номер едно на всяко съвещание или конгрес на БФС неизменно беше  „Развитието на детско-юношеския футбол“. Грамче работа не бе свършена. Базите бяха сринати, треньорите в детско-юношеските школи (ДЮШ) са най-неподготвени, най-немотивирани, най-зле платени. Нямат опит, футболни умения и педагогическа подготовка.

 

Децата играят на ужасни терени, получават лоша и недостатъчна храна, треньорите ги притискат за бързи резултати, като ги изхабяват физически и психически. Към 19 години обещаващият младеж вече е съсипан от травми и се разделя с любимата игра.

 

Преди три години БФС започна да отделя пари за юношески и младежки отбори: U-15, U-17 и U-19. Почна се от 1 милион, сега се дават до 1,3 млн. лв. Къде отиват повечето средства? В хотелите на вицепрезидентите на БФС и на техни ортаци-мениджъри. Половината от парите се усвояват, а другата половина се присвояват. Накрая министърът на спорта обявява: „Ние помагаме на футбола“.

 

Тридесет години бяха изгубени за българския футбол. Предстои дълго и болезнено лечение. Нужни са нови треньори, терени, организация, жестока дисциплина, почтени, професионални и сърцати ръководители.

Сривът е всеобщ: в икономика, политика, обществени отношения.

Време е да градим.

 

Въпросите зададе Васил Данов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 7379 |16.10.2019 Гриша Ганчев: Борисов показа нулева толерантност към корумпираните изчадия . 19| 24256 |14.10.2019 Кевин Буут пред Фрог: Пеевски оглушително мълчи за контрабандата на ”Булгатабак” и финансирането на ИДИЛ . 3| 9726 |14.10.2019 Kevin Booth: Peevski’s silence is deafening abouth smuggling routes used by Bulgatabac that supply money to ISIS . 7| 10049 |10.10.2019 Проф. Владимир Радулов: Медиите се притискат отвътре, защото обслужват различни олигарси

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads