Реклама / Ads
28| 19816 |28.02.2020 ИНТЕРВЮ

Георги Георгиев от ”БОЕЦ”: Разследването на български премиер в Испания няма аналог в историята ни

.
Георги Георгиев
Очаквайте всичко. Очаквайте още документи, още разкрития и от испанската страна също. По това разследване се работи много активно, то няма аналог в българската история. Тук става въпрос за сериозни съмнения и разследване на български премиер за пране на пари и то за над 10 милиона лева.
 

Това каза Георги Георгиев от ГД „БОЕЦ“ по повод публикуваните вчера от тях документи, в които се виждат трансфери на огромни суми пари. Ето какво още каза Георгиев:

 

Вчера публикувахте нови документи по случая, който доби популярност като „Къщата в Барселона“. От къде са тези документи?

 

Това са документи от испанските фирмени регистри. Нещо като нашия търговски регистър, където всеки може да намери публична информация. Това което се вижда в тях е, че бащата на Борислава Йовчева, като физическо лице е внесъл 1 млн. 750 000 лева в брой за увеличение на капитала на фирма ЕМА, която е собственик на магазина в центъра на Барселона. Както знаете той беше затворен веднага след публикацията в „ЕлПериодико“. Ние поставяме логичните въпроси – от къде този човек, който няма бизнес разполага с такава сума в брой.  Другият съсобственик на фирмата, внася още толкова пари във фирмата, която е свързана с Иван Саздов, с Христов и т.н.  

 

Какво очаквате да се случи след като показвате тези документи?

 

Очакваме раздвижване от страна на испанските власти. Категорично. Там са институциите, които биха довели това разследване до край. В България в продължение на вече година и три месеца сме сезирали всички институции – КПКОНПИ, Главна прокуратура, главния прокурор, Народното събрание дори, вчера сезирахме и НАП. До момента нямаме никакъв отговор и никаква реакция.

 

Тези документи сега ли предоставяте и на испанските власти или те са част от сигнала, който стана ясно, че сте подали до тях преди време?

 

През 2018 г. сме представили на испанските власти част от документите, с които разполагаме. Тези два документа сега им ги представяме. Те разполагат с тях, защото както казах, те са от техните регистри, но до къде е стигнало разследването в тази посока не мога да кажа. Факт е обаче, че то продължава. Факт е, че те обявиха официално, че премиерът Бойко Борисов е част от това разследване и е във фокуса на испанските институции. Дори вече са провели проверка на неговите доходи, данъчни декларации и т.н. Това бе потвърдено официално както пред испанския вестник, така и пред „Сега“  у нас.

 

Защо е правена тази проверка на доходите на премиера Борисов?

 

За да бъде установено дали той би могъл да финансира с лични средства активите за тези имоти в Барселона. Доказано е, че той не би могъл, от това което е декларирал. Заради това разследването е в посока пране на пари.

 

Казахте преди ден, че към вас и съпругата ви са отправени сериозни заплахи за живота и здравето ви. Знаете ли кой е техния източник?

 

Заплахите са и към двама ни. Едната от заплахите и писмена, в която е визирана съпругата ми. По съвет на френските разследващи органи не бих искал да давам подробности, защото те работят по този случай, но буквално се казва, че те знаят къде се лекува тя, че е лесна мишена и жертва и че ще бъде отвлечена. Това са буквално думите. Знам кой стои зад тези заплахи и съм го предоставил като документи пред френските власти. Това което мога да кажа е само, защото е публична информация е, че става дума за хора, които сами се представят за свързани с мафиотските босове от СИК. Така те се представят, но разследващите органи ще установят кои са тези хора, какви са им връзките. 

 

Спрямо мен, след публикацията в испанската преса, последва буквално канонада от заплахи и обаждания по телефон. Буквално ми се казваше да не се прибирам в България, да прекратим дейността на „БОЕЦ“, че организацията ни ще бъде унижена и все от този род. За всичко това съм уведомил. Обмислям да внеса сигнали и до българските институции, не защото очаквам някаква реакция от тях, просто за да се документира случилото се.

 

Разбира се, че няма как да ни уплашат. Напротив -  това е най-силното доказателство, че тези разкрития са удар в десетката.

 

Въпросите зададе Диана Йонкова

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 10743 |13.02.2020 Адв. Емил Георгиев: Прокуратурата не е готова да излезе от гротеската, в която сама се вкарва с действията си . 6| 13621 |05.12.2019 Политологът Георги Киряков: Смяната на министри не се прави заради липса на реформи, а заради страха от реформи . 57| 15942 |21.10.2019 Георги Коритаров: Вместо да се лее помия, да се смени името на улица „Граф Игнатиев“ на „Апостола на Свободата“ . 14| 11684 |18.10.2019 Адв. Емил Георгиев: Очаквам президентът да върне избора на Иван Гешев за главен прокурор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads