Реклама / Ads
8| 10083 |06.03.2024 ИНТЕРВЮ

Явор Божанков за ФрогНюз: Този път съм убеден, че Радев няма да ни изненада

.
Източник: личен архив
"Ние отиваме на преговорите с ГЕРБ-СДС с ясната цел, че България трябва да има редовно правителство и през следващите 9 месеца. Това не означава, че трябва да се случи с цената на 9 месеца на съществуване на правителство, а трябва да е правителство, което ще изпълнява програма и реформи. За целта трябва да постигнем съгласие по ключови въпроси, които стоят пред нас. Този път съм убеден, че Радев няма да ни изненада".
 

"Той никога не е бил медиатор, който изпълва със съдържание идеята на Конституцията за този вид консултации, които предстоят. Идеята им е да се срещнат позициите на неутрален терен и той да бъде ако не арбитър, то поне медиатор. Радев тази роля не я е изпълнявал никога и този път съм убеден, че няма да ни изненада. Той ще я използва, за да атакува управляващите и управляващото мнозинство и не очаквам изненади в този смисъл"

 

Това каза пред ФрогНюз Явор Божанков, народен представител от ПП-ДБ.

 

Ето го цялото интервю:

Г-н Божанков, днес станахме свидетели на едни бих казала изключително отблъскващи дебати преди приемането на оставката на кабинета. Тошко Йорданов нарече  Кирил Петков "боклук", Денков се "изпързалял като сапун в турска баня". Как ще коментирате това деструктивно поведение на опозицията?


Има нещо общо в езика, който използват Тошко Йорданов от ИТН, “Възраждане”, БСП и Радев. Има общо и между темите, с които атакуват правителството. Те винаги са свързани с енергетиката, енергийната независимост на България, с подкрепата и въоръжаването на Украйна. Ясно е, че не става въпрос за тяхната болка, че България е продала стари руски реактори, а болката, че изграждаме нова централа, само че тя не е руска. 


Това е спойката между тях, общата им тема, а че спойка има не е тайна за никого. ИТН имаха много солидно участие в последния служебен кабинет на президента и по тази причина си заслужава сериозен анализ какво ги свързва тези хора, които като субекти и политически партии нямат едни и същи интереси. Фактът, че отиват в този кафяв нюанс, в това пошло поведение и говорене, означава само едно - че са безсилни и те го знаят. За да искаш оставка и избори, трябва да си в състояние да предложиш алтернатива и електорално да имаш подкрепа да я осъществиш.







Те нямат електорална подкрепа, това се видя и на местните избори, вижда се и в проучванията, нямат математиката да искат да управляват, най-вече нямат и тази възможност. Днес стана дума за Шенген, те се подиграха с тази тема - "въздушно-капковия Шенген".

 

България отбеляза прогрес. Нека попитаме ако пропутинската партия “Възраждане” управляваше, къде щеше да е България в това отношение, сигурно през Шенген в Камчатка. Това е истината и те знаят, че нямат никакъв капацитет да управляват и отиват на лични квалификации и обиди. Днес всъщност не чухме нито един аргумент по същество. Аз казах, че това е добра и лоша новина. Добра е за правителството, защото е безалтернативно, но е лоша новина защото в демокрацията трябва да има силна опозиция и силни управляващи, да има конкуренция и коректив в лицето на управляващите. Такова нещо няма в 49-ия парламент.  

Как ще коментирате изказването на Теменужка Петкова след оставката на Денков, че това са прибързани действия от страна на ПП-ДБ и те тласкат държавата към нови избори?


Не може да е прибързано, защото преди 9 месеца датата, в която Денков трябва да си подаде оставка, беше съвършено ясна. Това е договорено още когато се създаде кабинетът. Не би трябвало някой да е озадачен, че точно на днешния ден Денков трябваше да си подаде оставката. 


Ние отиваме на преговорите с ясната цел, че България трябва да има редовно правителство и през следващите 9 месеца. 







Това не означава, че трябва да се случи с цената на 9 месеца на съществуване просто на правителство, а на правителство, което ще изпълнява програма и реформи. За целта трябва да постигнем съгласие по ключови въпроси, които стоят пред нас. 


Ако не го постигнем, мнозинството ще катастрофира през следващите месеци. Това не е прищявка или каприз, то е задължително.


Ако има съгласие, управлението продължава, ако не, значи няма желание да се продължат реформите в правосъдието и другите приоритети, които бяха поставени преди 9 месеца. Оттам нататък всеки може да си търси други мнозинства, доверие на избори или каквото и да е.Това за нас е последна опция. На първо място ние отиваме с твърда заявка, че ще положим всички усилия управлението да продължи.

Сега на ход е президентът, който трябва да проведе консултации с всички парламентарно представени партии. Ще ускори ли процедурата? Има ли вероятност Габриел да върне още първия мандат изпълнен?


Казано на жаргон, според мен той ще прецени, кое ще е най-гадно за нас и ще го направи по този начин. Когато тази процедура досега е била задействана, той друго не е правил. Никога не е бил медиатор, който изпълва със съдържание идеята на Конституцията за този вид консултации. Идеята им е да се срещнат позициите на неутрален терен и той да бъде ако не арбитър, то поне медиатор. Радев тази роля не я е изпълнявал никога и този път съм убеден, че няма да ни изненада. 

ГЕРБ-СДС сложиха на масата споразумение за управление до края на мандата на това Народно събрание и механизъм за взимане на решения. Какви са основните ви критики към него?


Тази вечер предстои да го обсъдим, защото вчера вечерта предложиха документа, а ние от друга страна бяхме ангажирани с оставката, която заявихме, че ще подадем на 6 март. Сега ни предстои да обсъдим внимателно, изречение по изречение, дума по дума предложението, направихме едно предложение с меморандум, това е насрещно предложение и е добра основа за преговори. В случая те са излъчили преговорен екип, най-вероятно казвам, защото още не сме взели решението, най-вероятно и ние ще изпъчим преговорен екип и след това евентуално ще започне разговор. 

 

Интервю на Констанца Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 11256 |06.03.2024 Емил Соколов за ФрогНюз: "Възраждане", ИТН и БСП не могат да простят на Денков, че не е като тях . 4| 10870 |03.03.2024 Иван Ланджев за ФрогНюз: Никой не може да ти вмени как да обичаш родината си . 38| 13605 |02.03.2024 Стефан Дечев за ФрогНюз: 3 март днес има функциите, които изпълняваше 9 септември по време на тоталитарния режим . 7| 28257 |27.02.2024 Адв. Величков за ФрогНюз: Част от прокуратурата се държи като прикриватура? Йордан Петров да излезе на светло

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads