Реклама / Ads
13| 14466 |21.10.2020 ИНТЕРВЮ

Мика Зайкова пред Фрог: Похарчиха 2,5 млрд. лв. за глупости, а за преизчисляване на пенсии нямало

.
Мика Зайкова
А няма? Похарчи 2 млрд. и половина за глупости, обаче за преизчисляване на пенсиите нямало пари. Ако искаме да бъдем коректни към пенсионерите, т.е. хората, които са работили една и съща работа, с един и същи образователен ценз и имат един и същи принос в икономиката, а получават различни пенсии, защото едните са се родили по-рано, а другите по-късно – би трябвало на всеки 5 -7 години да се преизчисляват пенсиите. Вече 11 години това у нас не е правено.
 

Това каза икономистът и анализатор Мика Зайкова, която коментира за Фрог Нюз обявата на социалния министър Деница Сачева, че държавата няма достатъчно пари, за да бъдат преизчислени пенсиите догодина.

 

Ето какъв анализ направи икономическият експерт.

Преизчисляването на пенсиите тя иска база 2015 г., а аз съм правила сметка на база 2016 г., защото предходната е все още кризисна година и ръстът на средния осигурителен доход не е толкова висок. Последното преизчисляване беше през 2009 г., когато средния осигурителен доход беше 554 лв., а през 2016 г. е 758 лв. Ако се преизчислят пенсиите следва да имат ръст между 28 и 30% ръст. Тогава наистина минималната пенсия ще стане 300 лв., но ще бъде получена по законен начин и няма да се сбутват 1 милион пенсионери в минимална пенсия 300 лв., защото сега са толкова – приблизително 42%. Ако искате мога да ви кажа и точният им брой, защото помня тази цифра – пенсионерите, които ще взимат минимална пенсия са 899 059, т.е. близо 900 000, които ще бъдат сбутани в този минимум.

 

Ако се преизчислят пенсиите, всички хора, които имат по-голям принос в осигурителната система и са получавали по-високи пенсии, на тях ще им се вдигнат пенсиите така, вместо жалките 5% индексация, която не знам тя как я съчини. Когато е между 28-30% ще се получат едни прилични пенсии.

 

Това ще струва за половин година около 1 млрд. лева, а за цяла около 2 млрд. Увеличението на парите със всичките глупости, които тя ги натвори струват 2,5 млрд.  Няма никакъв проблем преизчисляването да се направи, само че „да не е по тикви, а да е по кратуни“. Защо да не минат по тънката лайсна. Това решение за 300 лв. минимална пенсия е политическо решение, което деформира окончателно системата и няма никаква логика. Не че не искам хората да получават висока минимална пенсия, но има законен начин те да я получат през преизчисляване. И другите хора, които имат по-висок чин и по-висок принос към системата да им растат пропорционално пенсиите. Тогава те ще имат някакво усещане, че нещо се е подобрило, защото 5% са жълти стотинки.

 

Да добавим, че сега дават 40 лв. на богатите за едно дете и също толкова на бедните – нито богатите ще го усетят, нито бедните ще си помогнат, защото това е едни пакет памперси.

 

Всичко това е важно, защото деформацията не е само на пенсионния модел, деформация има на целия социален модел. Ето как: в пенсионния - вдигаме минималната пенсия и максималната пенсия, но не вдигаме максималния осигурителен доход. В социалната – вдигаме минималното обезщетението за безработица, но максималното си остава 84 лв. Говорим за демографска политика, а 380-те лева за втората година при отглеждане на дете си остават.

 

Това също са жълти стотинки от измисления праг за бедност на г-жа Сачева, защото той е измислен. По методиката не може да бъде 369 лв., т.е. само със 6 лв. да се увеличи. Но знаете ли какво прави този праг? Лишава много хора от социални помощи в това число и пенсионерите, които ще получат там 120 лв. във ваучери, защото част от тях няма да ги получат, а само тези, които са под прага на бедност. Този праг за 2021 г. трябва да бъде минимум 420 лв. Между  369 и 420 лв. има много голяма разлика. Има големи деформации.

 

Коментара записа Диана Йонкова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 10212 |15.10.2020 Николай Милчев пред Фрог: Амнезията всеки ден те прави чист . 22| 19465 |13.10.2020 Бивш служител от ГДБОП пред Фрог: Групата за задържане се изпраща с насока: “Смачкайте ги!” . 12| 12446 |03.10.2020 Анастас Гогов пред Фрог: Протестите са срещу шайката обезумели политици, които са се барикадирали в мозъчната си смърт . 24| 23470 |01.10.2020 Деян Донков пред Фрог: Не ни се струва. Нещата са такива и са крещящи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads