Реклама / Ads
14| 9980 |11.04.2024 ИНТЕРВЮ

Настимир Ананиев за ФрогНюз: Вчера се наложи внушение, че Настимир Ананиев е престъпник. Фактите показват съвсем друго

.
Настимир Ананиев Източник: БГНЕС
"Вчера се наложи внушение, че Настимир Ананиев е направил нещо нередно. Фактите показват съвсем друго. Има европейска заповед, която се използва от нашите политически опоненти, за съжаление - с участието на прокуратурата и съда, за политическо омаскаряване на някого. Идеята е аз да бъда ударен политически и моята репутация да бъде накърнена, да бъда представен като престъпник. През следващите два месеца ще продължи тази кампания по хвърляне на кал. Въпросът е кой е следващият".
 

Това каза пред ФрогНюз народният представител от ПП-ДБ Настимир Ананиев, след като вчера прокуратурата влезе в офис на негова фирма.

 

Софийската градска прокуратура вчера заяви, че изпълнява Европейска заповед за разследване, издадена в Белгия, "във връзка с разследване за организирана престъпна група, незаконен трафик на упойващи средства и психотропни вещества, изпиране на приходи, придобити от престъпление с участието на белгийски физически и юридически лица и български юридически лица". 

 

Ананиев пък определи събитията като "политическа бухалка".

 

Неговата позиция около акцията, четете в интервюто:

Г-н Ананиев, вчера във Вашия офис имаше полицейска акция, разбрахме от Вас, че разрешението за нея е дошло от съдия, след като преди това друг съдия отказал. Какво знаете по този въпрос?

 

Това го разбрахме от проверяващите. Моите служители, които са били там, са коментарали с тях, че при първото искане за претърсване на офиса на бул. “Александър Стамболийски”, в който се помещава кантората, която е моя собственост, е имало отказ. Това е било февруари месец, на 22-ри февруари се поискали разрешения за нашия офиси и за другия офис, където явно е новата счетоводна кантора, обслужваща тези белгийци. 






Прокуратурата първо е поискала разрешение, било е отказано. След това отишли при друг съдия, който е бивш специализиран съдия от Специализирания съд, който беше закрит. На втория път са получили това разрешение. Затова и разрешението за претърсването на офиса на ул. “Петър Парчевич”, където е другатасчетоводна фирма, която обслужва въпросните белгийци към днешна дата, е от февруари месец. Разрешението за нашия офис е от 22 март. 


За мен е притеснително това повторното поискване за разрешение за претърсване от съдия. То показва целенасоченост. Показва, че са искали да влязат в моя офис, за да направят връзката с мен - аз съм собственик на фирмата, оттам да се получи политическа бухалка както лично към мен, така и към политическата организация, която представлявам.

Разбрахте ли с кои белгийски лица е свързана Европейската заповед за разследване, за която говори прокуратурата ни?

 

В определението прочетох е, че белгийската прокуратура в Антверпен изисква информация за белгийски физически и юридически лица и за български юридически лица - това явно са техните фирми. Ние сме имали три белгийски фирми, които сме обслужвали в някакъв период, като едни сме обслужвали до април 2021 г., другите до януари 2022 г.


Една от фирмите е била в един момент и моя собственост, и на жена ми, но те са прехвърлени на белгийски гражданин, който ни е бил клиент и е поискал да има още една фирма, която ние сме обслужвали. 


Европейската заповед за разследване пък е получена през август, пише го в документа, който ми беше предоставен. Европейската заповед за разследване е от 23 август 2023 г.

 

В Закона за европейската заповед за разследване пише, че в 3-месечен срок трябва да се извършат исканите действия, а ако не бъдат извършени, трябва да се върне информация до този, който ги иска - в случая белгийската прокуратура, и да се каже защо нищо не са свършили за тези 3 месеца.


В нашия случай почти три пъти по 3 месеца нищо не са правили. Според мен просто са изчаквали някакъв момент, в който всичко това може да бъде използвано политически.


В кантората през годините сме имали различни искания от НАП и от различни органи, от следствието за клиенти. Обикновено изпращат писмо да предоставим конкретния документ за конкретния период и ние го правим. Не можах да разбера нуждата от цялата показност. Идеята беше да се внуши, че аз, като народен представител, съм направил нещо нередно, а всъщност аз съм собственик на една фирма, която обслужва чуждестранни клиенти.

Имате ли някакви притеснения за тези проверки? 

 

Не, нямам. Всички услуги, които сме предоставили, са с договори, те са съвсем нормални услуги. В определението за какво е разследването и за какво е съмнението единственото посочено нещо, което се доближава до счетоводството, е прането на пари. Проверих годишния финансов отчет на една от фирмите - “Берис Рикрутмънт", оборотът за 2020 г. е 28 000 лева. Ако някой прави оборот 28 000 лева на година, от които май 27 хиляди са заплати, някак да се говори за пране на пари е доста странно. След като сме спрели да обслужваме тези клиенти, не знам какво се е случило при тях.

 

Получи се едно внушение, поне то репортажа на bTV, който гледахме, че имам нещо общо с офиса на “Парчевич”, което е другият проверяван адрес. Аз нямам нищо общо, просто едната фирма, която в един момент е била моя, в момента я обслужва счетоводна кантора, която се намира на “Парчевич”. Внушението беше, че офисът е мой. Даже тази фирма да е купила офиса, няма как да знам това, тъй като нямам нищо общо с фирмата в момента. Не зная дали са го купили, знам само, че там се намира счетоводната кантора, когато в момента обслужва тези белгийски граждани и техните фирми.






Единия от тези белгийски клиенти обслужвахме доста време. Той имаше фирма със съдружник, след това се скараха със съдружника и той купи “Берис Рикрутмънт”, която тогава вече беше неактивна поне за 6-7 години. Фирмата е била и моя, и на съпругата ми, и на баща ми. Фирмата обаче не е развивала дейност, може да се види от отчетите. Когато той се поинтересува да купи нова фирма, ние предложихме тази, прехвърлихме я, той започна да си върши бизнеса. “Берис Рикрутмънт” обслужвахме до януари 2022 г. Прехвърлихме я 2020 г., когато той поиска да основе още една фирма. Другата му фирма обслужвахме от по-рано - става въпрос за фирмата, в която бе в съдружие с партньор, с когото ни беше казано, че са се скарали.

 

Това е публична информация, налична е в Търговския регистър. Внушението, което се прави, е през връзка с мен. Ако някой клиент е направил нещо нередно, има закон, по който отговаря. Ние, като счетоводна кантора, това, което трябва да правим, е счетоводство. Другото - по Закона за мерките срещу изпирането на пари трябва да следим за странни транзакции, които, ако забележим, сме задължени да уведомим властите. Попитах моята счетоводителка дали нещо ѝ е направило впечатление, тя ми каза, че техните обороти са много-много ниски, за да ѝ направи нещо впечатление. 


Нашите задължения към тази фирма са били на база фактурите им, да пуснем ГФО. Има клиенти, които искат административно-правни услуги, услуги, свързани с тяхното пребиваване тук и т.н. Стандартни услуги за всеки чужденец, който инвестира в България.

Какво е Вашето обобщение на цялата тази ситуация, какъв е изводът? 


Изводът е, че тази ситуация се използва политически. Не виждам проблем, ако обслужваш различни фирми, институция да дойде и да провери дадена фирма. Случвало се е много пъти през годините. Когато НАП прави ревизия на някого, изисква документите, предоставят се. Ако някой откаже да предостави документите, разбирам да има заповед, да дойдат с полиция. Аз обаче разбрах от медиите, че има такова искане към кантората, на която аз съм собственик. Всички тези фирми са декларирани и в моята декларация. Те не са някакви тайни фирми. Всеки, който влезе в декларацията ми, с която декларирам на какви фирми съм собственик, ще види, че съм декларирал тази собственост, както е по закон. 


В европейската заповед пише, че интересът е насочен към белгийски физически и юридически лица и български юридически лица, явно техните фирми - на тези двама белгийци, които притежават тези три фирми, които ние сме обслужвали в един момент, а сега се обслужват от нова счетоводна кантора на “Парчевич”. Там нямам никакъв имот, това не е моя счетоводна на кантора. Там има фирма, която се обслужва, тази фирма в миналото е била моя.


Вчера се наложи внушение, че Настимир Ананиев е направил нещо нередно. Фактите показват съвсем друго. Има европейска заповед, която се използва от нашите политически опоненти, за съжаление - с участието на прокуратурата и съда, за политическо омаскаряване на някого. Идеята е аз да бъда ударен политически и моята репутация да бъде накърнена, да бъда представен като престъпник.






Въпросът е, че следващите два месеца ще продължи тази кампания по хвърляне на кал. Въпросът е кой е следващият. Днес има заседание на комисията за митниците. Там веднага беше избран Тошко Йорданов за председател. Комисията, която ние предложихме за “Турски поток” и беше създадена, председател няма. Няма да се учудя, ако Росен Желязков въобще не свика тази комисия, защото в момента по правилник е изцяло в негови правомощия да свика комисията по “Турски поток”. Тази комисия няма председател и ако искаме да я свикаме, да получим някаква информация, няма как да го направим. Заседание на комисията за митниците има днес - с тази политическа димка ще се опитат да атакуват допълнително “Продължаваме промяната - Демократична България”.

 

Илияна Маринкова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 9250 |10.04.2024 Христо Казанджиев за ФрогНюз: България трябва да направи като Украйна - рестрикции спрямо транзита на руски газ . 11| 7540 |09.04.2024 Гого Лозанов за ФрогНюз: Либералната демокрация започна да губи своята водеща роля, за сметка на автократски режими . 21| 13146 |04.04.2024 Мартин Владимиров за ФрогНюз: Решението за “Турски поток” е налагане на тотално ембарго - спираме транзита на руски газ . 0| 3358 |03.04.2024 Стоил Цицелков за ФрогНюз: Българите не са уморени да гласуват, избори 2 в 1 са напълно възможни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads