Реклама / Ads
2| 7768 |26.02.2018 ИНТЕРВЮ

Д-р Николай Шарков: Нужни са четири пъти повече пари за зъболечение

.
Д-р Николай Шарков е председател на Управителния съвет на Български зъболекарски съюз, член е на Борда на директорите на Световната дентална федерация (FDI), основател и съветник на Балканското стоматологично общество (BaSS), почетен член на Македонската дентална камара. Д-р Шарков също така е преподавател в катедра „Детска дентална медицина“ във Факултета по дентална медицина при Медицински университет – София.
 

-Денталният сектор е сред малкото медицински в България, който не се отличава с шумни скандали. Действително ли е толкова безоблачно в българските зъболекарски среди?


-Българският зъболекарски съюз (БЗС), като еманация на българското общество, също има своите вътрешни проблеми, също достига трудно до решения след спорове и прения, но до скандали – никога. Никога една уважаваща се и уважавана институция не трябва да изнася на показ долните си дрехи пред обществото. И ако го направи какво ще спечели от това?!

 

-Проблем ли е, че Здравната каса отпуска малко пари за лечение на зъби на пациенти? Какъв е пакета от дентални дейности, които НЗОК ще отпусне за 2018 г.?


-На 28 февруари 2018 г. ще бъде разписан Национален рамков договор 2018 за дентални дейности. БЗС, вече 19 години, е самотен борец за осигуряване на достоен пакет дентални дейности на здравноосигурените българи и удовлетвореност на лекарите по дентална медицина от вложения висококвалифициран труд за оралното здраве на пациентите им. Бюджета за дентално лечение, за който БЗС се бори със зъби и нокти за всеки лев от бюджета за дентална помощ и, забележете, това го прави със прецизни изчисления и алгоритми, базирани на доказателства. Основното цел е с тези средства да разшири обема на пакета за дентални дейности за възрастните над 18 години.

 

Пакета е беден в сравнение с пакета за децата до 18 години. И все пак преди година и половина увеличихме, подчертавам – много трудно, броя на дейностите за възрастните от две на три. Скептиците и хейтърите биха се изсмели, но това би означавало, че те са неуки, тъй като зад тази една дейност стоят десетки милиони лева. Тази година от 1-ви септември здравноосигурените лица на възраст 65-69 години ще имат право на до две тотални (цели) протези. За да постигне въвеждането на тази абсолютно нова дейност БЗС извървя тежък път в преговорния процес с Националната здравноосигурителна каса, но накрая срещна разбиране от Министерствата на здравеопазването и финансите и Надзорния съвет на Касата. Не ни бе лесно и не ни е лесно! А относно дали парите са достатъчни – не, категорично не! За да осигурим достойно лечение на българите по задължително здравно осигуряване е необходим четири пъти по голям бюджет в сравнение с бюджета за 2018 г., който 157 млн. лева.

 

-Какво прави държавата за задържане на младите български дентални специалисти в България?


-В България има свръх брой лекари по дентална медицина. Броят им е над 9000 т.е. на един от нас се падат 800 души население, което съотношение е много под европейските стандартни, а в големите градове това съотношение е 1/300, дори достига 1/200. Повечето от младите колеги предпочитат да останат в големите градове, а това означава скрита безработица. В по-малките и по-слабо развити области има недостиг на кадри, но според съвременното поколение те не предлагат удобствата за живеене на големия град.

БЗС осигурява подходящи условия за развитие на младите според определените му от Закона дейности. И не само! Обучение през целия живот или продължаващо обучение за повишаване на знанията и уменията им (само през тази година имаме 16 национални и регионални научни форуми), защита на професионалните им интереси, свързана с договорите им с НЗОК и ежедневната им частна практика, защото не трябва да се пропуска факта, че всички ние 9000 лекари по дентална медицина сме на частния медицински пазар.

 

Предстои публикуването на Наредбата за придобиване на специалност в медицината и денталната медицина, в която за първи път ще има отделна глава за нас, отчитайки всички специфики на труда ни и ще отпуши пътя на младите и амбициозните за специализация. И въпреки още грижи, които БЗС прави и ще прави за новите поколения лекари по дентална медицина винаги част от тях, не откриващи подходящи условия за работа в България или фаворизиращи тези условия в други страни, ще напускат пределите на страната и ще предпочетат други европейски и не само европейски страни. Но част от тези, които предпочетоха пътят на емигранта започнаха да се завръщат.

 

-Има ли съсредоточаване на дентални специалисти в големите градове, за сметка на малките населени места и ако да, как може да се противодейства на тази тенденция?


По-горе отговорих на този въпрос. Но тук е мястото да спомена едно мое предложение направено пред някои кметове на по-малки общини. Нека областните съвети и кметовете да предложат на студентите, учещи „Дентална медицина“ или на завършилите и желаещи специализация, договори за финансово подпомагане по време на учебните години, обвързани със задължителен период на работа в съответната община. Това е един от начините. Сигурен съм, че има и други.

 

Интервюто взе Михаил Кръстев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 8357 |07.02.2018 Аркади Шарков: Приватизация може да помогне на закъсалите общински болници . 6| 9121 |12.12.2017 Аркади Шарков: Прогенерична лекарствена политика може да спести милиони . 6| 15951 |29.06.2017 Аркади Шарков: Генеричните лекарства са по-изгодни не само за НЗОК, но и за пациентите . 1| 14653 |30.05.2017 Аркади Шарков: ТЕЛК да отчита увреждането според вида на труда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads