Реклама / Ads
37| 18784 |20.10.2020 ИНТЕРВЮ

Осман Октай: Корнелия Нинова и Филиз Хюсменова може да се прегърнат и да управляват България

.
Осман Октай
Лидерът на БСП Корнелия Нинова и Филиз Хюсменова от ДПС може да се прегърнат и да реализират следващото управление на България, пречистено от “зависимостите” на тези формации. Това прогнозира пред Фрог нюз политическият анализатор Осман Октай за следващите избори. Ето какво още сподели той:
 

Г-н Октай, политолози предричат,  че ще се стигне до редовни избори. Вие съгласен ли сте с тяхното предвиждане? 


Тези, които издигнаха на власт Бойко Борисов и го употребиха, решиха, че този проект трябва да бъде похарчен. Това е и причината за осветяването на скандалните записи,  както и появата на снимките с неговото чекмедже, с парите и златните кюлчета. Борисов бе дискредитиран в европейското публично пространство и пред целия свят. В момента, с раздаването на пари за различни сектори, Борисов не купува избиратели, както много хора си мислят. Той купува време. И аз предполагам, че ще докара нещата до редовни избори. Въпреки енергията на протестите и безпрецедентно негативните реакцията на европейските институции към управлението, Борисов всъщност с поведението си показва, че се интересува само от собственото си политическо и физическо оцеляване. Той реално ще реши кога да се проведат редовните избори. Има няколко възможности. 


Кои са те?


Може да бъдат на 26 март, когато бяха предишните избори за 44-то НС.  Или на 19 април, когато стартира работата на парламента. Може и да се даде срок два месеца от датата на предишните избори, което означава края на май. През цялото време до тогава Бойко Борисов ще продължи да управлява. 


Социологическите проучвания дават еднакъв резултат на ГЕРБ и БСП, ако изборите бяха днес.  Очаквате ли изненади до вота на избирателите?


Протестите провокираха много въпроси пред задкулисието. Те не успяха да реализират собствен политически проект, който да участва в следващото управление на страната. Имам информация, че се прави всичко възможно Корнелия Нинова и БСП да спечелят следващите избори и да реализират минимум 85 мандата при 5 политически сили в НС. Ще се направи всичко възможно ДПС да изчисти образа си, като отстрани хора като Делян Пеевски, които дискредитират това пространство. Дори се обмисля подмяна на ръководството на ДПС с дама като Филиз Хюсменова. Напоследък тя все по-често започна да се появява в обкръжението на Мустафа Карадайъ. Като нищо двете дами да се прегърнат в следващия парламент и да реализират следващо управление, пречистено от “зависимостите” на тези формации. 


След като свързвате БСП и ДПС, не се ли опасявате, че сега може да ви заподозрат в поръчка на Борисов или на вътрешната опозиция на Корнелия Нинова?


Самият Борисов с отвратителното си поведение показва, че знае, че е похарчен и че той няма никакво политическо бъдеще. Когато в едно общество протестите срещу управлението имат 70% подкрепа, се предполага, че задкулисието ще направи всичко възможно от тук до Москва да не изпусне контрола върху следващото управление на страната. Ще го направи с пречистване и преструктуриране, с нови лица на цялото политическо пространство. 


Ако следваме вашата логика и видим БСП и ДПС в съюз, ще имат ли нужда от “златен пръст”? 


Първоначалният сценарий е те да имат над 121 мандата, за да не допуснат грешката, която се случи по времето на управлението на Орешарски. Тогава, спомняте си, им трябваше именно “златен пръст”. Ако това не се случи, те винаги биха могли със зависимостите на членовете  от новите парламентарни групи да дръпнат хора, които да подкрепят управление “ала Орешарски”. 


Във вашите прогнози присъства само задкулисието. През последните месеци на политическата сцена, обаче се появи още един силен фактор-протестът. Ще има ли той място в следващия  политически сезон?


 Протестът е за морализиране на страната след 30 години мафиотско-задкулисно управление на страната. И това е силата.  И в същото време слабостта. Протестите не са готови за излъчат нов политически проект.

 
Но имаме още време до изборите. 


На протестите се събират привърженици на различни формации, независимо от техните различия. Но те всъщност не биха могли да се мобилизират за общ политически проект именно поради тези различия. Искам да оглася какви са идеите на задкулисието, за да може и протестиращите и обществото да знаят какъв капан им се готви още от сега. 


Възможно ли е ГЕРБ да играе ролята на “златен пръст”?


Не. Помните ли когато Георги Първанов направи така, че да управляват ДПС и Станишев. Тогава не им стигнаха гласовете и  принудиха НДСВ и царя да се включи в тройната коалиция и той да влезе в ролята на  “златен пръст”. Този сценарий вече е изигран. Тогава, обаче нямаше толкова негативна енергия към царя, колкото има сега към Борисов. Беше по-приемлив. Отношението към премиера е много по-различно и затова той няма да бъде вкаран в сценарий, в който д го играе “златен пръст”.

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 46| 46759 |21.09.2020 Осман Октай пред Фрог: Задкулисието ще дръпне чергата на Борисов, трябват му милиардите от заема и Брюксел . 69| 24232 |11.08.2020 Осман Октай: Бойко, вместо до Стамболов, се подреди до Луканов и Жан Виденов . 47| 46207 |03.06.2020 Осман Октай пред Фрог: Божков знае кой взе парите и ще ни го докаже . 3| 55783 |20.05.2020 Осман Октай: Най-уязвимото място, от всички зависимости на Борисов, е Горанов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads