Реклама / Ads
4| 11158 |02.10.2018 ИНТЕРВЮ

Вера Иванова: Геноцидът към хората с увреждания расте с пълна сила

.
Вера Иванова
Геноцидът расте с пълна сила. Нито една стотинка, която се отпуска за хората с увреждания, не стига до тях. Парите отиват за луксозни сгради, секретарки и екскурзии. Ние не искаме пари. Искаме само закони, за да живеем нормално. Това каза пред Фрог нюз Вера Иванова-майка на дете с увреждане. Ето какво сподели тя часове преди националния протест:
 

-Вера, днес премиерът Бойко Борисов  каза, че е изпълнил поетите ангажименти към хората с увреждания, като е отпуснал 150 млн. лв. повече от миналата година. Това означава ли, че ще спрете с протестите?

 

Днес премиерът отново излъга. Никакви  ангажименти не са изпълнени. Реформа няма, закон за личната помощ няма. Това беше поредната огромна лъжа към нас. За пореден път ни унизиха.  Ще повторя за незнам кой път: Ние пари никога не сме искали и не искаме.

 

 А от какво имате нужда?

      

Искаме закон за личната помощ.

 

Но нали вие се видяхте с премиера.  За какво се разбрахте на срещаа с министър-председателя?

     

Това, за което се разбрахме е да изчакаме трите закона да станат факт и тогава накуп да се гласуват в парламента. Това са законът за хората с увреждания, за личната помощ и за социалните услуги.  Пред премиера настояхме и за нещо много важно- да се спре  безразборното  харчене на пари в социалната система.

 

Каква част от парите, които се заделят за деца с увреждания, достига до тях?

 

Нищо не достига. Вярно е, че има много пари, но те се харчат по разни  други схеми. Тези средства по никакъв начин не достигат до нас. Отиват за  субсидиране на национално представителните  организации. Това е и една от причините да не се случват реформите.

 

Какво точно ви каза Борисов на срещата? Откъде се появиха тези 150 млн. лв. в общественото пространство. Той ли ги обеща на срещата?  

 

Това бяха думи на Борисов. Каза, че  ще даде. Но  кой ги дава и къде ги дава, това изобщо не ни  е ясно. Нещата стават все по-зле. Нито една стотинка не е достигнала  до хората с увреждания. Протестираме не за пари, а за закон. Ние искаме  хората с увреждания  да отидат на работа, да живеят по нормален начин, доколкото това е възможно.

 

Защо управляващите не искат тези закони?

 

Защото за тях хората с увреждания нямат никаква стойност. Те не значат нищо. Депутатите четири месеца ни го казват, като си обръщат главите, минавайки покрай нас. Всеки Божи ден ни показват отвращението си. Геноцидът към нас расте с пълна сила. Ние трябва да си приберем нещастните деца от улицата. Това искат властимащите.   

 

Довечера излизате на пореден протест. За какво ще настоявате?

 

Ще потърсим отговорност от самия премиер. Той ни излъга- нас и децата. Продължаваме да настояваме за спешно приемане на закона за личната помощ. Искаме да спре  източването на милиони в системата. Това са пари от джоба на данъкоплатците. Хората съгласни  ли са да дават милиони за НПО-та, а те да ги харчат за лъскави сгради, секретарки и екскурзии, докато болни деца и хора умират?!

 

Вера, не се ли измори, не се ли отчая, че промените не се случват?

 

Нямаме избор. Те на това разчитат, но ние нямаме избор. Заложен е живота над 1 млн. души. Ние за тях се борим. Хората с увреждания са около  600-700 хиляди. Но всеки има семейство и близки. Те също страдат.

 

Ще настоявате ли за  нова сеща с министър-председателя?

 

Не искаме  да се срещаме с Борисов. Защо ни е да чуваме лъжи. Днес е 2-ри октомври.  Какво да чуем от Борисов?  Къде са промените? Къде са законите? Къде? Довечера се събираме в 17,30 ч. пред парламента. Поканили сме всички партии, посланици, омбудсмана Мая Манолова. Искаме чрез вас да помолим хората да дойдат на протеста.  Имаме нужда от тяхната подкрепа.

 

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 12761 |31.08.2018 Арман Бабикян: Министрите на Борисов са склонни да участват в далаверата . 12| 12271 |17.02.2016 Д-р Вера Ахундова, НПО „Ние, Гражданите”: Фирми до Пеевски и майка му дължат над 500 млн на КТБ . 14| 10250 |07.10.2015 Вера Ахундова: Ще съдим и Европейската комисия за КТБ . 8| 12272 |03.04.2015 Вера Ахундова: Атаките срещу КТБ са от 2013 г. /II част/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads