Реклама / Ads
7| 7035 |21.06.2011 АРТ ДЖУНГЛА

БГ археолози по следите на одриски владетел

.
Иван Христов в подножието на вр.Кози грамади Източник: focus
Експедиция на Националния исторически музей направи важни научни открития на връх Кози грамади, в землището на с. Старосел, община Хисаря, съобщават от НИМ.
 

Археолозите са разкрили североизточната стена на дворцова постройка в средата на одриската резиденция. Тя е дълга 13 м и е запазена на височина до 2 м.

Ръководителят на експедицията д-р Иван Христов обясни, че по подобие на разкритата през 2005 г. фасада на монументалната постройка, стената е изградена от огромни, перфектно обработени блокове с врязана украса.

Изследователите смятат, че постройката е служела за трезор на одриския цар Терес II и най-вероятно е била построена от гръцки майстори между 354 и 342 г. пр. Хр.

Наред с това археолозите са открили и сложна система от изсечени в скалите канали и щерни за събиране на вода, които много наподобяват скалните изсичания в тракийското светилище Белинташ и в скалния град Перперикон в Родопите.

Запазената архитектура на укрепената одриска резиденция достига също 2 метра и е доказателство за изключително добре съхранения древен комплекс.

Разкрити са и основите на втора мощна кула. Тя е разположена на първата югоизточна крепостна стена на резиденцията. Именно в този район войниците на цар Филип Македонски проникнали във вътрешността на резиденцията. Документирани са силни разрушавания по кулата и стените в посочения участък.

Намерените фрагменти от гръцки амфори, кратери и чернофирнисови съдове, потвърждават тезата, че резиденцията е превзета през 341 г. от македонските генерали на Филип II Клеобул и Анаксандър.

Доказателство за това са и десетките оловни ядра за прашка с имената на споменатите офицери, открити както във вътрешността на проучвания обект, така и в югоизточното подножие на резиденцията.

Археолозите са попаднали и на малка сребърна монета, сечена в гр. Парион, с изображение на Горгона Медуза. Монетата е пробита и най-вероятно е служела за медальон на македонски войник, за който се е вярвало, че изображението на митичното чудовище е пазело живота на преносителя. В близост до монетата е намерено и бронзово умбо на македонски пехотинец – хоплит. 

Продължава проучването на новооткритата кула, на улица и прилежащи съоръжения от вътрешната страна на втората крепостна стена и на вътрешността на резиденцията. По думите на Иван Христов учените са по следите на жилището на одриския владетел.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 8052 |10.06.2011 БГ богослови по следите на Христовата вяра . 4| 7967 |14.12.2010 Министър Рашидов не почете археолозите . 0| 8813 |22.08.2010 Археолози: Хасково бил родината на кокошката? . 14| 11388 |08.04.2010 Археолози със сензационни разкрития в Родопите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads