Реклама / Ads
1| 8492 |23.11.2023 АРТ ДЖУНГЛА

Хоакин Финикс, Ридли Скот и "Наполеон". Българските зрители гледаме филм с потенциал за истински спектакъл

.
Хоакин Финикс като Наполеон Източник: Киномания 2023
Как се решава проблем, ако си Наполеон Бонапарт? Прочитът, който Ридли Скот прави на биографията на пословично властолюбивия, но и много способен завоевател, гледаме на 25 ноември в зала 1 на НДК, а билетите са вече в продажба. Прожекцията е част от Киномания 2023.
 

Как се решава проблем, ако си Наполеон Бонапарт? Това е въпросът, който стои в центъра на историческия епос на Ридли Скот – филм, който бихте очаквали от режисьора на "Гладиатор", и същевременно негова пълна противоположност.

 

Император, завоевател, чудовище – френският военачалник е бил много неща. Тази интерпретация на образа се опитва преди всичко да вникне в мислите му (някъде под гигантската двурога шапка), за да разбере какво  го е движило.

 

Това не е вълнуваща история за триумф, а филм, който не се притеснява от количеството кръв по ръцете на Наполеон – диктатор, извършил ужасяващи неща, но също и изключителен човек, забележителен със смелостта си, с възможностите и с властолюбието си.

 

Над 20 години след "Гладиатор", Ридли Скот и Хоакин Финиск работят заедно в "Наполеон".

 

Актьорът от "Тя", "Жокера" и да, "Гладиатор", влиза в ролята на Наполеон Бонапарт и дава заявка за представне, което да разтърси представите ни за вникване в исторически персонаж. Във филма участват още с Ванеса Кърби, Рупърт Евърет, Людивин Сание, Тахар Рахим.

 

Идеята за филм за Наполеон Бонапарт се ражда във фантазията на Скот години преди да пусне най-известния хит от каталога си - "Гладиатор". И като много други мечти, завършването на "Наполеон" е минало през собствена Голгота.

 

Историята започва с написването на сценария, когато режисьорът на "Блейд Рънър" и "Пришълец" още не се е чувствал неуверен в писателските си сили. За да потърси адекватно мнение, той изпраща сценария на Стенли Кубрик, а режисьорът на "Сиянието" му отговаря лаконично, че си е поставил твърде амбициозна задача.

 

Скот е искал да опише целия живот на френския пълководец - от раждането до смъртта, но в течение на годините сам се е убедил, че невъзможно да побере толкова събития в двучасов филм.

 

Какъв е резултатът - можем да видим на 25 ноември, в 19:00 часа.

 

ФрогНюз

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3021 |22.11.2023 "Ролинг Стоунс" обявиха турне през 2024 г. . 2| 5083 |20.11.2023 Легенди за тракийската древност - нова книга на Йото Пацов . 0| 3276 |17.11.2023 Снуп Дог се отказва от пушенето . 0| 3790 |15.11.2023 На 24 ноември е българската премиера на филма „Наполеон“ на Ридли Скот

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads