Реклама / Ads
46| 15962 |04.05.2012 АРТ ДЖУНГЛА

Жиголо спъна Маричков за Ватикана

.
Кирил Маричков ІІІ
Кандидат-посланикът написал роман за мъжка проститутка. Ватиканът не приемал сина на "щуреца" заради литературен герой. Светият престол имал резерви и към ценза му.
 

Роман спъна дипломатическата кариера на сина на легендарния български музикант Кирил Маричков. Заради неприемливи сцени в книгата "Пътят на беглеца" Ватиканът отказва агреман на Кирил Маричков-младши, пише "Стандарт", позовавайки се на дипломатически източници.

Той беше част от първата голяма група посланици, номинирани от външния министър Николай Младенов, за да сменят дипломатите с агентурно минало или с изтекъл мандат. Вече два месеца обаче хората на папа Бенедикт XVI не дават отговор на искането за агреман. Което преведено на обикновен език означава, че 39-годишният кандидат-посланик е неприемлив.

Според някои информации причината била притесненията на Ватикана за ценза на Маричков, който е учил право в Италия. Разковничето на историята обаче може да се корени в литературния талант на Маричков-младши, чийто дядо през 1993 г. стана първият български посланик във Ватикана след 1944 г. През 2004 г. в Италия, а година по-късно и у нас, излиза дебютният роман на Маричков III "Пътят на беглеца". В него се разказва историята на млад българин, търсещ щастието си на Запад. Съдбите на бегълците от Източна Европа, които са стотици хиляди в Италия, са невероятни и така се ражда идеята за книгата. В продължение на три години Маричков-младши е ангажиран от нашето посолство, за да защитава имигранти, и в един момент решава да ги представи на италианските читатели от друг ъгъл.

Литературният му герой се блъска с живота, опитва се да оцелее, попада в грозния свят на престъпността. И така се стига до сцена в романа, която макар и завоалирана, намеква, че героят се опитва да се продава като жиголо. Именно намекът за мъжка проституция притеснил Светия престол, твърдят дипломатическите източници. Според тях несъгласието с кандидатурата на Маричков нямало нищо общо с образованието, ценза му или с факта, че живее в Италия и съпругата му е италианска гражданка. Според портала на българите в САЩ и Канада bg-voice Ватиканът бил притеснен, че Микела няма българско гражданство. Ако съпругът й стане посланик, би трябвало да получи дипломатически имунитет в държавата, където и без това пребивава постоянно, който ще се разпростре и върху съпругата му, което е неприемливо за Ватикана, твърди сайтът. Маричков-младши пристига на Ботуша по времето, когато дядо му е посланик, за да учи право.

Той обаче не упражнява адвокатската си професия, а според цитирания по-горе сайт нямал нито ден трудов стаж и италианската адвокатска колегия многократно отхвърляла молбата му за присъединяване към нея. Живеещи в Рим нашенци разказват, че Маричков е бил правен съветник на посолството ни. Дипломатическата служба на Ватикана имала жалби на българи, според които Маричков прибирал 100 евро такса за издаване на обикновени пълномощни, които иначе струват 15 евро.

Поради невъзможност да се явява в съда пък плащал на приятели адвокати, които да ходят на съдебни процеси с българи и да ги защитават от негово име, твърди сайтът bg-voice. Според източници от София обаче тези твърдения не отговарят на истината. (Стандарт)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 10382 |01.05.2012 Със скулптури на коне Рашидов шашна японците . 3| 8960 |30.04.2012 Римска гробница посреща туристи в Силистра . 10| 10803 |29.04.2012 Пловдив заприлича на Рим . 9| 38699 |25.01.2013 Владимир Висоцки и любовите му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads