Реклама / Ads
2| 7991 |26.11.2009 АРТ ДЖУНГЛА

Киномания представя два български независими филмa

.
Любомир Младенов и Иван Станев представят филмите си на Киномания
Две премиери на ново българско независимо и нискобюджетно кино могат да гледат зрителите на Киномания’09 днес и утре в Дома на киното и Люмиер.
 
Първият филм е пълнометражният дебют на младия режисьор Любомир Младенов – „Ловен парк”, чиято премиера е днес от 19.15 часа в Дома на киното.

„Ловен парк” е опит да се разкаже за нашето съвремие чрез една обикновена история. Всяка среща между човешките същества може да ги промени, да провокира размисъл, да подейства като лек. Неда среща Андрей, изгубил се в пустия, зимен парк, някъде в големия град. Двамата тръгват из София, и в синхронните им крачки се разкрива тайната на човешкото битие – за всички зрители, който имат сетива и желание да я узнаят. В двуизмерния, познат до болка свят, двама души откриват своите истини – за себе си и за публиката.



Любопитна подробност, свързана със създаването на „Ловен парк”, е фактът, че филмът е направен с „джобни пари” и с безкористния труд на малкия му екип. Той е истински образец за жизнеността на т.нар. „no budget film”. Всяка стъпка от развитието на сценария буквално е съобразявана с необходимостта нищо да не струва пари. Това гарантира и така жадуваната, изключително важна свобода, тъй като се заобикаля „тежката машина” на кинопроизводството у нас.

Според режисьорът Любомир Младенов „този тип кино е съвсем отделен жанр, опит да се разказва по прост начин с една камера и двама души пред нея, без фокуси и стилистична еквилибристика.”

„Този коловоз на филм без пари няма цел да се конкурира с филми, правени без пари, но така че да изгледждат като филми, създадени с много пари. Това е съвсем отделен жанр на един ужасно свободен тип кино”, споделя още режисьорът Любомир Младенов в навечерието на премиерата на „Ловен парк”.

В създаването на „Ловен парк” продуцентите Светла Цоцоркова и Надежда Косева от ФРОНТ ФИЛМ с подкрепата на копродуцентите ЧУЧКОВ BROTHERS инвестират ентусиазъм и професионализъм. Съмишленици в общата мисия са и звукорежисьорът Момчил Божков, операторите Антон Бакарски и Георги Челебиев, актьорите Елена Димитрова и Христо Петков, монтажистиката Нина Алтъпармакова.

Другата премиера на българско независимо кино е на 27 ноември от 18.30 часа в кино Люмиер, където ще бъде показан филма Moon Lake – игралният пълнометражен дебют на театралния режисьор режисьора Иван Станев.

Познат на българската публика като театрален авангардист Иван Станев вече има два видео-арт проекта : „Вилата на мистериите” и „Луксор Лас Вегас”. Благодарение на подкрепата от Делта Ентъртейнмънт, в лицето на Донка Ангелова, Иван Станев предприема заснемането на филма през лятото на 2007 година в района на Камен Бряг, Тюленово и Шабла с голям екип от художници, философи, класически и съвременни музиканти и млади изпълнители, избрани на специален кастинг.

Около древната митологична двойка – Орфей и Евридика и тяхното лутане из един отиващ си свят е положена и основната идея на филма.



Кадър от филма Moon Lake, режисьор Иван Станев


Още през 2003 година Иван Станев заснема разбилия се край Варна танкер с името Moon Lake. Той проследява разрязването на кораба, първоначално от няколко души, а впоследствие само от един човек – оксиженистът Иван Иванов. Част от този филмов материал присъства и в настоящия филм - Moon Lake, а Иван Иванов е един от участниците.

За повече от 40 дни по време на снимките е постигнато едно особено общо живеене на екипа, нещо средно между елитно килийно училище и артистична комуна, потърсила убежище в пещерите на Яйлата. В началото на 2008 година филмът окончателно е завършен, а цялата постпродукция е осъществена в Берлин.

Освен режисьор Иван Станев е и сценарист на Moon Lake, създател на идейното тяло зад филмовия материал. Зад камерата е българският оператор Стефан Иванов – работил за много чуждестранни продукции като „Версенженториск” и „ Марион Бридж” ( най-добър игрален филм на фестивала в Торонто през 2002), както и познатите филми – „Приятелите на Емилия” и „Любовното лято на един льохман” на Людмил Тодоров.

Moon Lake ще бъде разпространяван по кината в София и страната през февруари 2010.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6357 |13.11.2009 Киномания: Велик Карлос Саура, супер Лоренцо Балдучи, скапан НДК . 0| 6905 |09.11.2009 Култовото списание Rolling Stone излизе на български език . 1| 6796 |05.11.2009 Лоренцо Балдучи пристига за откриването на Киномания . 3| 6603 |23.10.2009 Владимир Левчев представя "Любов и смърт"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads