Реклама / Ads
2| 7994 |25.12.2009 АРТ ДЖУНГЛА

Културен пътеводител за празниците

.
Шерлок Холмс е един от филмите, който може да се гледа в киносалоните
По Коледа и Нова година, обикновено софийските улици опустяват, независимо от транспортната одисея и лошото време, едни заминават за родните си места, други карат ски по заснежените писти на зимните курорти, трети са избрали екзотични туристически дестинации.
 
Затова пък домовете се изпълват с хора, топлина, уют и с много и различни аромати на празничните ястия.

Възможно е, обаче точни в тези дни на човек да му се прииска да отиде на кино или на концерт като възможен празничен десерт, да види някоя нова театрална постановка или да разгледа интересна изложба, да послуша музика на живо.

Голяма част от местата за подобни душевни глезотии в София продължават да се грижат за доброто настроение на хората останали в града, макар и някои да работят с по-различно празнично работно време.

В кината "Арена Запад" и " Арена Младост" на 24 декември няма да има прожекции преди 13:00 часа на 25 декември, в останалите дни до 31 януари ще работят с нормалното си работно време. И в двата киносалона последните прожекции на 31-ви декември са до 18.00 часа.

В Cinema City последната прожекция на 25 ще бъде от 21:15 часа, а на 31-ви декемвти ще бъде от 16.00 часа. Cineplex няма промяна в часовете на прожекциите за празничните дни с изключение на 31-ви декември, когато последната прожекция е до 18.00 часа.

Прожекциите в Mtel Imax Cinema остават без промяна в работното време. Именно там е особено подходящо да гледате най-новия филм на Джйемс Камерън – “Аватар”, който реализира особено високи продажби не билите откакто е на екран. “Ако изобщо някога е имало филм, който е предназначен да се гледа в IMAX, това е „Аватар”. Ако живеете на сравнително близко разстояние до IMAX кино, в което се прожектира филмът, приемете го за дълг към самите себе си да гледате „Аватар” там”, заявява кинокритикът Кен Смитърт. “Ако пък във вашия град няма IMAX кино... с две думи: хващайте пътя! Уравнението е просто: IMAX + 3D + CGI + Джеймс Камерън = върховно преживяване.”



Кадър от филма "Аватар", режисьор Джеймс Камерън

“Аватар” отвежда зрителите в един зрелищен свят отвъд границите на въображението. Режисьорът на „Титаник” - Джеймс Камерън замисля филма преди 15 години, когато все още не съществуват средствата за реализиране на неговата визия. Сега, след четиригодишна работа по продукцията, един филм с живо действие и ново поколение специални ефекти предлага всепоглъщащо кинопреживяване от нов вид, при което революционната технология, изобретена заради него, изчезва в емоцията на героите и размаха на действието.

Киното на Евро-български културен център няма да работи на 26 декември, в останалите дни ще продължава да радва зрителите с арт филми, европейско кино и харесвани заглавия, които не могат да се гледат никъде другаде.

За зрителите са по-алтернативен вкус към киното възможен избор е и Домът на киното, който няма да работи само на 26 декември, а в останалите дни до края на годината ще работи с нормалните си часове за прожекции.

Ако скоро не сте ходили на театър, особено подходяща е премиерната постановка на столичния Модерен театър на 28 декември от 19.00 часа “Да играеш жертвата”. Пиесата е на двама от най-интересните съвременни руски автори - 30-годишните филолози Владимир и Олег Преснякови, адаптацията и режисурата са на Ивайло Христов. Участват цяло съзвездие от български актьори: Тодор Близнаков, Иван Бърнев, Иван Радоев, Искра Ангелова, Стефания Колева, Пламен Сираков, Стефан Спасов, Ирини Жамбонас, Маргита Гошева, Илиана Лазарова, Анастасия Лютова, Кристина Янева, Ивайло Драгиев, Явор Бахаров, Милко Йовчев, Благой Бойчев и младата надежда Ованес Торосян, станал известен с участието си във филма “Източни пиеси”. Ако ви се гледа модерна ирония и неочаквани гледни точки, то комедията “Да играеш жертвата” със сигурност ще ви хареса. Защото показва човешката природа без излишни поуки, но с ясното желание да ни накара да се замислим.



Премиерата на "Да играеш жертвата" е на 28 декември, 19.00ч, в Модерен театър

Столичният Куклен театър ще радва децата с три тематични представления до 27 декември - "Доктор Дядо Коледа", "Снежната кралица" и "Коледен карнавал".

Ако за празничен десерт вместо кино и театър, предпочитате музика на живо или концерт, какъв по-добър завършек от класическия балет на Чайковски “Лешникотрошачката”, на който можете да са насладите в Националната опера и балет на 26 декември от 17.00 ч., на 27 декември от 16.00 ч., на 29 и 30 декември от 19.00 часа.
За най-големите почитатели на класическата музика, Националната опера и балет е подготвили изключителен Новогодишен гала концерт, който е на 31 декември от 18.00 часа.



"Лешникотрошачката" от Чайковски в Националната опера и балет

В рамките на Новогодишния музикален фестивал в НДК, кинопрожекция на операта “Тоска” от Пучини директно от “Арена ди Верона” – в кино Люмиер, на 30 декември от 19.00 часа. Опера на кино е най-новата инициатива в рамките на традиционния Новогодишен музикален фестивал, която стартира тази есен с излъчването на “Дон Жуан” директно от Миланската “Ла Скала”.




За най-смелите почитатели на музика и концерти на открито, независимо от климатичната прогноза е концертът на Горан Брегович ( който ще бъде излъчван директно от БНТ) на площад Александър Батенберг на 31 декември от 22.30 часа.



Горан Брегович и Оркестър за сватби и погребения - на 31-ви декември, площад Батеннерг

Горан Брегович се появява на сцената в бивша Югославия през 1974, когато с рок групата си Бело дугме завладява публиката и чартовете за 15 години напред. В края на 80-те, вече отегчен от турнета и даване на автографи, той се затваря у дома и напсва музиката за Циганско време на Емир Костурица, с когото пък стават особено добър творчески тандем, превърнал се в емблема на Балканите. Брегович пише музиката за още 10-15 филма, композира и за театрални пиеси. С взривоопасната смес от етно ритми и рок мелодии се връща отново сцената в средата на 90-те, когато започва да обикаля Европа със своя Оркестър за сватби и погребения.

Ако отдавна не сте ходили на изложба, то имате голям избор. Ако побързате, то до 30 декември в галерия "Пунто" може да разгледате уникалната експозиция от бижута на български дизайнери "Символи и талисмани за сполука и закрила".

И макар студът да е сковал земята, живата изложба "Растенията в коледната символика" на Ботаническата градина към БАН не е за изпускане. Там могат да бъдат видени разнообразни цветя и украси, олицетворяващи празничния дух.

А галерия "Париж" и тази година няма да разочарова посетителите си - отново е подготвила празнична коледна експозиция, наречена "Зима, зима...". Произведенията в нея са с разнообразен стил, техника и колорит, създадени от някои от основните автори на художественото пространство - Бойко Колев, Кирил Митовски, Стоян Божкилов, Ивелина Иванова и др.


Галерия Кръг+ представя ранни творби на Светлин Русев

В края на годината и началото на следващата ( до 31-ви януари 2010 г.) галерия Кръг + представя изложба от ранни живописни работи, графики и рисунки на Светлин Русев. Освен шанс за докосване до началото на една богата творческа биография тази изложба е и разказ за едно приятелство, което продължава десетилетия. Всички произведения, показани в нея, са от колекцията на Богомил Райнов. В текста към изложбата Светлин Русев пише, че тяхното приятелство започва през 1961 с историческата Първа младежка изложба. Тази изложба наистина е лична, но тя е и свидетелство за връзката между две личности с безспорно значение и запомнящо се присъствие в културната ни история.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 8390 |23.12.2009 Концерти, филми и шоу гледаме Коледно по телевизиите . 0| 11521 |24.12.2009 Мръсните дни на езичниците живеят в българската Коледа . 0| 6755 |22.12.2009 Oркестърът на Глен Милър ще свири в София . 9| 38686 |25.01.2013 Владимир Висоцки и любовите му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads