Реклама / Ads
1| 8720 |04.08.2014 АРТ ДЖУНГЛА

Неизвестни факти за „Яворов и Македония”

.
Пейо Яворов
За големия български поет символист Пейо К. Яворов и Македония се е писало неведнъж, но повечето заглавия са анализи на творчеството му и в повечето случаи са дело на литератори.
 

Докато историческите изследвания се броят на пръсти и обикновено са посветени на отделни епизоди от живота му. В книгата „Яворов и Македония” Милкана Бошнакова проследява дейността на поета в освободителните организации на македонските и тракийските българи и анализира литературните му творби, посветени на Македония.

Текстът й обхваща периода от 1895 до 1914 г. и е написан на базата на оригинални архивни източници - документи, писма, публикации във вестниците, издавани от Яворов, както и на информация, синтезирана от други близо 50 периодични издания, свързани с темата. Революционерът Яворов е често срещан персонаж и в спомените на ръководните дейци на нелегалната Вътрешна Македоно-Одринска революционна организация (ВМОРО) и легалната Македоно-Одринска организация (МОО).

„Яворов и Македония” е успешен опит да бъдат изяснени някои сравнително неизвестни факти от делото му: публицистика по македонския въпрос; идейното израстване на поета в движението; ръководната му роля във ВМОРО по време на двете Балкански войни (1912–1913) и др.

Поетът Пейо К. Яворов е активна фигура в освободителното движение на българите в Македония в периода 1901–1913 г., може би най-силният период в развитието на ВМРО. При разцеплението първоначално на легалната, а по-късно и на нелегалната организация Яворов неминуемо взима страна и с перо в ръка води люти битки с идейните си противници. Личните разбирания на поета относно разрешаването на македонския въпрос също еволюират – от защитник на тезата за „автономна Македония като втора българска държава“ той израства до убеден борец за пряко присъединяване на Македония към България.

Изданието включва богат архивен снимков материал, както и непознати досега документи, свидетелстващи за участието на твореца в борбата за освобождаване на Македония.

(fakel.bg)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 10632 |01.08.2014 Христо Шопов и Сано се снимат във филма "Кербала" . 8| 12325 |29.07.2014 100 години Луи дьо Фюнес . 0| 6644 |29.07.2014 Балетният конкурс във Варна без златни медали . 11| 6664 |28.07.2014 Граждани предлагат Благоевград да бъде преименуван на Цар Самуил

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads