Реклама / Ads
8| 10622 |10.03.2011 АРТ ДЖУНГЛА

Поредният протест у нас – на кинаджиите

.
Протестиращите организации от филмовата индустрия с огромна тревога заявяваме, че изминаха три безрезултатни месеца от първото излизане на кинематографистите на улицата, пише в отворено писмо до премиера Бойко Борисов.
 

То беше прочетено днес на специалната пресконференция в рамките на “София Филм Фест”. „Проблемите на българското кино: Законът за филмовата индустрия – гарант за успешното развитие на българското кино“.

„Това подкопава доверието ни в политическата воля на ръководеното от вас правителство да реши трайно огромните проблеми на българското кино”, се казва в писмото. Според кинаджиите, подписаните с подкрепата на Борисов споразумения със законодателната и изпълнителната власт на 22 декември 2010, в които бе договорено създаването на Фонд „Българско кино“, Национална стратегия за развитието на българската култура и в частност на филмовото изкуство, както и всички други свързани с културата законодателни инициативи да се взимат с активното участие на гражданския сектор, не се изпълняват. “Нито едно от представените експертни становища по отделните проблеми не се взимат под внимание от законодателната власт, а Министерство на културата не поема политическата отговорност за тях”, допълват творците.

“Министърът на финансите демонстрира в публичните си изявления незачитане на кризисната ситуация в българската филмова индустрия и непознаване на политиката на Европейския съюз в сферата на аудио-визуалната индустрия”, пишат още разочарованите кинодейци.

“По-нататъшното съществуване на българското кино продължава да е в риск след практическата отмяна на Закона за филмовата индустрия чрез Закона за държавния бюджет на Република България за 2011, направените лобистки поправки в Закона за радиото и телевизията, Закона за авторското право и сродните му права, Закона за културното наследство. Както и заради „грижовното“ предложение на Министерство на културата към българското кино за някакъв твърд процент от бюджета му, което по същество окончателно отменя Закона за филмовата индустрия“, завършва отвореното писмо.

Кинаджиите заявиха, че демонстративното погазване на всички постигнати споразумения ще ги принуди да възобновят протестните си действия, както в България, така и пред европейските институции. Писмото е подписано от Асоциация на българските оператори – Иван Тонев, председател; Асоциация на независимите продуценти – Димитър Митовски; Асоциация на филмовите продуценти – Галина Тонева, председател; Българска асоциация на кинорежисьорите – Радослав Спасов, председател; Обсерватория по икономика на културата – Диана Андреева, директор; Сдружение „Български филмов звук“ – Александър Бъчваров, председател; Съюз на българските Филмови дейци – Георги Стоянов, председател; Фондация „Арт фест“ – Стефан Китанов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6130 |10.03.2011 Незначителна стъпка са приетите поправки за авторските права . 1| 6540 |10.03.2011 Покрива на драматичния театър в Дупница пропадна . 0| 7570 |12.03.2011 50 коня мерят сили в кушията на Тодоровден . 9| 38716 |25.01.2013 Владимир Висоцки и любовите му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads