Реклама / Ads
0| 6333 |28.09.2023 АРТ ДЖУНГЛА

Последният филм на Скорсезе скандализира американците

.
Мартин Скорсезе, известен най-вече с екшън трилърите и гангстерските си епоси, сега представя разследване на убийства на индианци в най-новия си филм "Убийци на цветната луна", чиято предпремиера се състоя в Ню Йорк в сряда.
 

Адаптиран по едноименната нехудожествена книга, "Killers of the Flower Moon", филмът разказва истинската история за убийствата и изчезванията на членове на нацията Осейдж през 20-те години на миналия век в богатите на петрол земи в централния американски щат Оклахома, пишат от БГНЕС.


По време на събитие на червения килим в Линкълн център в Манхатън Скорсезе заяви пред АФП, че филмът му за 100-годишните престъпления засяга широки теми.


"Става дума за сблъсък на култури, неразбиране помежду им, чувство за право на собственост - и това може да се отнася не само за американците", каза Скорсезе пред АФП за филма, който е заснел в прериите на Оклахома, като в актьорския състав са включени около 40 индианци от племето Осейдж.


Във филма за 200 млн. долара Леонардо ди Каприо е в ролята на Ърнест Бъркхарт, мъж, влюбен в индианка (в ролята Лили Гладстон), който се оказва въвлечен в заговор, замислен от жадния за петрол скотовъден магнат Уилям Хейл, в ролята Робърт де Ниро. Агентът на ФБР Джеси Племънс е натоварен да разкрие убийствата.


"Убийци на цветната луна" ще бъде пуснат в северноамериканските кина на 20 октомври, преди да бъде достъпен на Apple TV+.


Насилието и престъпленията, изобразени във филма, "биха могли да бъдат във всяка част на света", казва Скорсезе. "Просто така се случва, че това е история, която всъщност се отразява през хилядолетията."


"Хубаво е да разказваме подобна история сега, защото хората се опитват да се отдръпнат от тези неща. Показвайте го, говорете за него", добави режисьорът на "Бандите на Ню Йорк" и "Шофьор на такси".


Американският писател Дейвид Гран, по чиято книга е заснет филмът, заяви пред АФП, че историята обхваща "едно от най-чудовищните престъпления и расови несправедливости, извършени от белите заселници срещу индианците заради парите им от петрола".


"Това, за което става дума в основата си, е какво се случва, когато алчността се слее с дехуманизацията на други хора", каза журналистът от "Ню Йоркър". "И това, до което доведе, бяха тези геноцидни престъпления."


Гран смята, че историята на племето Осейдж и на много индианци в САЩ е "до голяма степен изтрита от съзнанието ни".


"Това не се изучаваше в нито един от моите учебници. Никога не съм учил за нея", казва той.


През 2021 г. президентът Джо Байдън стана първият президент на САЩ, който издаде прокламация за Деня на коренното население, който съвпада с все по-противоречивия национален празник в чест на изследователя Христофор Колумб.


Главният вожд на нацията Осейдж Джефри Стендинг Беър също се появи на събитието на червения килим.


"Това не е само за народа Осейдж - всички коренни народи са имали своите трудни времена в продължение на 500 години", заяви северноамериканският лидер. "И този филм ни показва, че това все още продължава. Това не е било толкова отдавна. Това е поколението на моите баби и дядовци, когато този филм, фактите в него, са се случили".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5095 |25.09.2023 Холивуд спира стачката . 0| 6664 |20.09.2023 Дивата на италианското кино София Лорен на 89: 10 значими факти от нейния живот . 1| 7937 |18.09.2023 Георги Господинов грабна поредна международна литературна награда . 0| 4513 |13.09.2023 Кметът Пенчо Милков връчи златна значка на скулптора Зюхтю Калит за 70-годишния му юбилей

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads