Реклама / Ads
5| 5932 |28.05.2010 АРТ ДЖУНГЛА

В. Рашидов: Колбасарска реформа в театрите няма да се прави!

.
Вежди Рашидов
Съдбите на актьорите не могат да се режат като парче сирене, защото и в малките театри има много талантливи хора, каза министър В Рашидов. Не може талантливите и работещите да влачат останалите, категоричен беше той.
 

Трябва да се спазват законите, затова дойдохме като ново правителство, за да вкараме порядък в нещата, обяви по БТВ министърът на културата Вежди Рашидов. Министърът коментира това по повод полицeйската акция, която прекрати снощи търг на картини в „Гранд хотел София" в столицата, организиран от журналиста Игор Марковски и аукционна къща „Аполон и Меркурий”. Операцията била по сигнал за нелегален търг, провеждащ се без необходимите документи. Часове наред близо 50 участници в него останали затворени в хотела, за да бъдат разпитани. В търга трябвало да участват 92 картини на 65 автори. Общата сума на всички творби е над 70 000 евро. Техни автори са  Владимир Димитров-Майстора, Никола Танев, Васил Стоилов, Иван Ненов, Дечко Узунов.

Трябва реформа в театъра, не може талантливите и работещите да влачат останалите, добави министърът. Ал Пачино и Робърт де Ниро са печеливши, духовният продукт се продава. Изкуството, особено театралното, е сериозен пазар. Да, държавите субсидират културата, но не може да се раздват еднакви заплати на една великолепна и достолепна Татяна Лолова и на някой в Каспичанския театър, заяви той. Актьорите трябва да разберат, че кризата не е само за пенсионерите, тя е и за тях, и за нас, кризата е национална и световна, осведоми Рашидов.

Реформата е нещо, което ще се направи, категоричен беше министърът. Вече била направена карта на стратегиите за театрите - за тези, които ще се обединяват или остават, за да излязат от сегашната система на заплащане. Трябва Закон за културата, за меценатството, каза той. Ако направим колбасарска реформа в театъра, това няма да е честно. Съдбите не могат да се режат като парче сирене, защото и в малките театри има много талантливи хора, продължи Рашидов. Сливането е оптимизиране на театрите, смята той.

Да сте виждали Обама при раздаването на Оскарите, попита министърът по повод коментарите за липсата му при връчването на Аскеерите. Той каза, че актьорите играят за публиката, а не за политически лица. Самият Рашидов нямало да е вечно министър и след като престане да е такъв, искал пак да се върне с достойнство към попрището си на човек на културата.

Кризата ще мине и ще замине, България войни е преживявала и е оставала, успокои накрая министърът.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5658 |27.05.2010 10 минути на изток . 34| 9627 |27.05.2010 Батето: С всичко се свиква, даже и с ГЕРБ! . 0| 6484 |26.05.2010 Жан-Клод Кариер идва за отворен клас . 9| 38691 |25.01.2013 Владимир Висоцки и любовите му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads