Реклама / Ads
3| 7691 |29.05.2012 АРТ ДЖУНГЛА

Стартира Пролетният базар на книгата

.
Традиционната среща със света на книгата и литературата започва днес. Официалното начало на културния форум е в 10.00 ч. на полуетаж „Изток" в Националния дворец на културата.
 

  

Събитието се провежда в рамките на „Салона на изкуствата" и в него заявка за участие са направили повече от 80 български издателства. Щандовете им ще бъдат разположени на ІІІ етаж на НДК на площ от над 600 кв.м.

 

В дните от 29 май до 3 юни, от 10.00 до 20.00 часа, столичани и гости на столицата ще имат шанса да се срещнат с любимите си писатели, да поговорят с издателите за най-новите им заглавия и да станат част от събитията, включени в културната програма.
 

За втора поредна година, по покана на Асоциация „Българска книга", в София ще гостува Фъргъл Тобин, президент на Федерацията на европейските издатели. По време на миналогодишното си посещение той изрази загриженосттта на ФЕИ за нивото на неграмотност у нас.

Тобин е категоричен, че са необходими спешни мерки за преодоляване на кризата в българското книгоиздаване.

 

В програмата му тази година са включени срещи със зам.-министъра на културата арх. Георги Стоев зам.-министъра на образованието Милена Дамянова. Акцент в двете среща са въпросите за насърчаване на четенето като начин за преодоляване на неграмотността сред учениците.

 

Специален гост на официалното откриване на Пролетния базар на книгата тази година е един от най-четените автори през последните години в България - аржентинският психотерапевт и писател Хорхе Букай. За първи път в историята на българското книгоиздаване чуждестранен писател посещава България три поредни години. По време на престоя си в България Хорхе Букай ще представи най-новата си книга - „Пътят на сълзите" на изд. Хермес.

 

Специално за откриването на Пролетния базар на книгата в София ще бъде и Вида Огненович - сръбски писател, драматург и режисьор. Тя е един от най-авторитетните дисиденти в Сърбия от времето на Слободан Милошевич, основател на Демократическата партия и настоящ неин зам.- председател. В момента Огненович е посланик на Република Сърбия в Дания. В София тя ще представи романа си „Прелюбодейци" на изд. Сиела.

 

Сред гостите на Пролетния базар на книгата ще бъде и журналистката, която накара Ходорковски да проговори - Наталия Геворкян.

 

С вярата, че добрата литература е лек срещу лошото настроение и лошия вкус ще бъде анонсиран и първият брой на сп. ГРАНТА - Granta България 1: Бъдеще? 


По случай 1 юни, специалният подарък за децата ще бъде концерт на танцова школа „Танцувай с мен".

 

На щандовете на издателствата предстоят срещи с автограф с едни най-четените съвременни български писатели - Стефан Цанев, Деян Енев, Теодора Димова, Момчил Николов, Захари Карабашлиев, Милен Русков, Калин Терзийски, Васил Георгиев, Марин Бодаков, Маргарита Петкова, Мирела Иванова, Адриан Лазаровски, Елена Алексиева, Иво Сиромахов, Ваня Щерева, Радослав Парушев, Емил Йотовски, Стефан Иванов, Евгени Черепов, Людмила Филипова Петър Денчев, Мария Станкова, Виктор Самуилов, Екатерина Йосифова, Стефан Радев, Снежана Живкова, Яница Радева и др.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 7615 |15.05.2012 Стартира "Завеса под звездите" в Пловдив . 6| 12030 |08.11.2011 "Под прикритие" стартира на живо в ефира на БНТ . 2| 6031 |10.03.2011 Стартира "София филм фест на брега" . 2| 6298 |14.01.2011 ЕП стартира конкурса за журналистика

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads