Реклама / Ads
7| 21850 |25.11.2010 АРТ ДЖУНГЛА

Възкресяват паметта за чъргубиля Мостич

.
Изложба, посветена на двама забележителни български учени - проф. д.и.н. Станчо Ваклинов и проф. д-р Милко Балан, ще бъде представена днес в Националния антропологичен музей. В нея присъстват биографии, книги и вещи, принадлежали на двмата изследователи, които имат сериозен принос в българската наука.
 

В тяхна памет ще се проведе лектория, в която проф. Казимир Попконстантинов, доц. д-р Р. Костова и Чл. кор. д.м.н. Й. Йорданов ще представят резултатите от последните проучвания на един изключителен паметник от средновековната българска история - манастирът на чъргубиля Мостич във Велики Преслав, свързан с историята на една аристократична фамилия от Х век.

“Особено значение за българската епиграфика придоби откриването през 1952 г. на един надгробен надпис на висш сановник в Преслав – чъргубиля Мостич, живял при Симеон и Петър и в края на живота си станал монах. Историческите и археологическите съображения говорят, че надписът е изрязан през 50-те, най-късно през 60-те години на Х в. Този надпис е документ на камък, който отразява по-скоро официални, граждански традиции, отколкото християнски манастирски дух; той отразява големите държавни традиции в България и дълбоките промени в старобългарското общество по пътя към цялостната славянизация”, пише в книгата си “Формиране на старобългарската култура VІ – ХІ в.” големият български учен проф. Станчо Ваклинов, който е и първият изследовател на манастира на Мостич. 

Това се потвърждава и от неговите ученици, продължили проучванията на този забележителен средновековен паметник - проф. К. Попконстантинов и д-р Росина Костова. По време на археологическите разкопки на района около църквата на чъргубиля Мостич, които са възобновени през 2005 г., археолозите установеновяват нови данни за възникването и развитието на манастирския комплекс, който според тях е основан и покровителстван от Георги монах и синкел български.

Изложбата се организира по повод 90-годишнината от рождението на проф.Станчо Ваклинов, което ще бъде чествана на 26 март 2011 г. Тя е своеобразно признание и към учините Ст. Станчев, В. Иванова, М. Балан - П. Боев, автори на необикновено издание за българската историческа книжнина - книгата “ Надписът на чъргубиля Мостич”.

Желанието на организаторите на това събитие - Националния археологически институт с музей към БАН и Националният антропологичен музей, е тази книга да бъде преиздадена, като към нея се прибавят изследванията и на проф.К. Попконстантинов, д-р Росина Костова и д-р.Йордан Йорданов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 6256 |25.11.2010 България - Мекка на алкохолния, но не и културния туризъм . 4| 6959 |24.11.2010 С купон и грейнали елхи прекрачваме в магията на Коледа . 7| 10032 |24.11.2010 19 години без великия Фреди Меркюри . 9| 38683 |25.01.2013 Владимир Висоцки и любовите му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads