Реклама / Ads
0| 10566 |01.04.2011 ЧЕРНО И БЯЛО

Най-голямата първоаприлска лъжа

.
Човекът, измислил най-голямата първоаприлска лъжа, е Йозеф Боскин, професор по история в Бостънския университет и член на редакторския борд на директорите на Journal of Humor.
 

Той решил, че съвременният свят е прекалено рационален и технологично ориентиран и се нуждае изключително много от един популярен ден на хумора, който да запази индивидуалностите на човешката раса.

По тази причина Боскин измислял весели истории, за да забавлява хората и да ги кара да се оттърсят от праволинейния си живот. Ето как, през 1983 година, той сътворил най-голямата, и най-дълго вярвана първоаприлска лъжа. По време на интервю пред Associated Press, той решил да измисли нещо оригинално за отговор на върпоса „Какъв е произходът на обичая за първоаприлските лъжи?”.

Боскин съвсем спокойно обяснил, че практиката е започнала от дворцовите шутове по времето на римския император Константин, когато царят ‘на шега’ дал правото на един от тях да заеме неговото място за един ден. Придворните шутове спорели с царя, че тяхната работа била по важна и ако можели да бъдат царе, те щели да управляват по-добре от един ‘сериозен’ император, какъвто бил Константин. Тогава, император Константин приел да направи за забавление един от тях император за един ден.

Историята на Боскин била моментално разпространена от всички вестници в САЩ, и дълго време никой не подозирал за шегата. Едва след време, редакторите на Associated Press осъзнали, че са били ловко преметнати. Не е ясно как точно са се усетили, но според Боскин, името на шута, който бил ‘цар за един ден’ било Кугел, а това е дума на идиш, и означава традиционен еврейски сладкиш, подобен на пудинг.

Възможно е именно този факт да е подсказал на журналистите, че с тях са си направили шега. Дали е така, не знаем, но е факт, че тази първоаприлска лъжа се смята за най-голямата в историята на този световен празник на хумора.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 10946 |29.03.2011 Машинации и конфликти между собствениците на "Труд" и "24 часа" . 11| 8461 |17.03.2011 Холивуд обсебва хората на Цецо . 12| 5979 |16.03.2011 Соцносталгия по контрола на цените . 18| 11099 |12.03.2011 Какви бяхме, но какви станахме...?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads