Реклама / Ads
2| 7919 |14.11.2013 ЕТНО КАЛЕНДАР

Честити Коледни заговезни, от утре - пост

.
Днес са Коледните Заговезни - последният ден, в който може да се яде месо преди 40-дневния пост. От утре, 15 ноември, започват постите и завършват на Бъдни вечер, 24 декември, в навечерието на Рождество Христово.
 

По време на Коледните пости не трябва да се ядат храни от животински произход - месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал. Виното е единствения алкохол, който се разрешава по време на поста, тъй като е символ на Христовата кръв. Червено вино може да се употребява всеки ден по една чаша, с изключение на сряда и петък. Риба се разрешава единствено на Никулден - 6 декември.

Изключение от Коледните пости църквата прави за децата, бременните жени, болните и възрастните хора, на които са разрешени мляко и млечни продукти.

Постът обаче не включва само ограничения в хранителния режим. Желаещите да постят не трябва да имат интимни отношения, трябва да се въздържат от изречени лоши думи, както и от лоши помисли. По този начин пречистването трябва да стане освен физически, но и духовно. Някои духовници обаче смятат, че не е толкова важно да се спазва стриктно физическият пост. Човек трябва с делата си да покаже, че искрено се е разкаял за волните и неволните си грехове и да търси опрощение.

Венчавките се забраняват до Въведение Богородично (21 ноември) и от Игнажден (20 декември) до Богоявление, Йордановден (6 януари).

Православната църква съветва за Рождествения пост:

Преди всичко примири се с врага си, като му простиш от сърце; като видиш беден не се отвръщай от него, но му помогни с каквото можеш; не завиждай никому; не осъждай никого; не поглеждай с пожелание; не протягай ръце към онова, което не ти принадлежи; не подавай ухо на клевети и лъжливи сведения за ближния си; нека устата ти да са затворени за всичко лошо за твоя ближен; пости с очи и уши, с ръце и нозе, с ум и сърце!

Бъди благоговеен във всичко, бъди всякога смирен и кротък. Защото каква полза, ако измъчваш тялото си с неядене, а душата ти се надува от гордост? Каква полза имаме от това да бледнеем от пост, когато побледняваме от завист? Що за добродетел е да не пием вино, а да се опиваме от омраза? Или да не ядем риба и месо, а да изяждаме братята си с клевети?

И така, като постим телесно, нека постим и духовно като очистваме тялото с въздържание от храна и питие, нека очистваме душите си от суетни и нечисти мисли; нека се украсяваме с милосърдие, кротост, смирение, примиряване с враговете, с милост към всички наши ближни. Това е пост, приятен на Бога и спасителен за нас.

Постихме с пост благоприятен, благоугоден на Господа. Пост на отричане от злото, въздържане на езика, въздържание от гняв, отлъчване от похотите, злословието, лъжите и клетвите. Постът, през който липсват тези прегрешения, е истински и благоприятен.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 8012 |25.02.2012 Днес са Сирни Заговезни, искаме и даваме прошка . 6| 6009 |13.11.2011 С Коледния пост преобразяваме хаоса в Космос . 12| 6248 |25.12.2010 Коледни магии пазят дома от демони и прокоби . 6| 8479 |06.03.2011 Днес са Сирни Заговезни, искаме и даваме прошка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads