Реклама / Ads
0| 11159 |11.01.2014 ЕТНО КАЛЕНДАР

Над 4000 кукери гониха злите сили в Симитли (снимки)

.
Източник: Булфото
Над 4000 участници гониха злите сили, наричаха за здраве и берекет и радваха публиката на фестивала на кукерските и маскарадните игри в Симитли. Единадесетото издание на фестивала "Симитлия - Древната земя на кукерите" събра пазители на изконната кукерска традиция от цялата страна и от съседна Македония - от едва проходили деца до 80-годишни дядовци и баби.
 

Общо 27 групи се включиха в маскарада тази година, осем от които за първи път, предаде БТВ. Кметът на общината Апостол Апостолов даде старт на кукерското дефиле с пожеланието, че традицията ще продължи, че българският бит и обичаи ще се съхранят за идните поколения, а фестивалът ще събира и ще радва всяка година в началото на януари многохилядна публика. Тазгодишното издание на фестивала е под патронажа на Министерството на културата. Кметът на Симитли разказа пред БТА, че е на път да се осъществи и идеята за създаване на музей на кукерите в града.



Благодарение на спечелен проект ще бъде обновено читалището в Симитли, където ще се помещава музея. От ранната сутрин, когато мъглата все още не се бе вдигнала, до късния следобед пред многохилядната публика на стадион "Септември" дефилираха страховити и весели кукери, бабугери, мечки и мечкари, станчинари, чауши, бабички, старци.

Пресъздадени бяха и най-различни народни обичаи. С "Дионисиев звън" откри фестивала кукерската група от Сопот, която се представя за първи път тук. После се появиха с гигантски маски станчинарите от петричкото село Коларово. Маскарада продължи групата от Петрич "Златна фея". Витите черни рога и страшните маски прогониха не само злите сили, но и гъстата сутрешна мъгла. Зрителите видяха и традиционно станчинарско хоро, и традиционни за Сурва обичаи, и красив русалийски танц.



Десетки гълъби полетяха над Симитли при появата на групата от село Полето - най-младата и с над сто участници. Райна Княгиня и Боримечката поведоха след това колоритните кукери от карловското село Сушица, чието представяне бе съпроводено с пукот на черешово топче и мощни звънци. Гости от Македония вдигнаха след това настроението с ритъм и танц. Дойде ред и на пъстрата и весела група на бабугерите от гоцеделчевското село Мосомище.



Най-дългото хоро извиха на стадиона след тях кукерите и невестите от кв. "Дрънкалица" на Симитли. Палава мечка от Пещера сбори мечкаря от Симитли и това бе само малка част от неповторимото зрелище, което участниците сътвориха днес. Накрая на парада се появи за първи път и кукерска група на кметовете на селищата в община Симитли, водена от Апостол Апостолов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8550 |08.01.2014 Бабинден е! Водата пречиства и има обреден характер . 3| 9961 |07.01.2014 Честит Ивановден! . 3| 10109 |06.01.2014 Йордановден е! Потопете се за здраве . 1| 7500 |02.01.2014 Честваме Свети Силвестър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads