Реклама / Ads

2| 5237 |12.02.2011

118 осъдени за трафик на хора през 2010 г.

.
Жертвите са 580, сочат данните от отчет на Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ) за 2010 г. 118 лица са осъдени за трафик на хора през миналата година. Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов е председател на комисията.

Той връчи сертификати на доброволците, преминали курс по прилагане на програми за превенция на попадане в риск на млади хора по метода “връстници обучават връстници”. Обучението е организирано от НКБТХ, съвместно с фондация “Партньори България” и с финансовата подкрепа на фондация “Ханс Зайдел”. Двудневният курс на тема “Рискове и опасности в младежка възраст”, с основен фокус “Превенция на трафика на хора”, се провежда от доброволците към Ресурсен център на фондация “Партньори България” в Кюстендил - Даниел Леков, Васил Македонски и Марта Паунова, под ръководството на Георги Божилов – Годо. Основните цели на обучението са свързани със запознаване на младежите от Варна, Бургас, Сливен, Пазарджик и Монтана с основните принципи на доброволчеството като ценност, начин на мислене и форма за насърчаване на гражданското участие.

Националната комисия за борба с трафика на хора към Министерския съвет определя и ръководи прилагането на националната политика и стратегия в областта на противодействието на трафика на хора. Комисия работи за предотвратяване на предпоставки, създаващи рискове от попадане в трафик, както и за защита, възстановяване и реинтеграция на жертвите на трафик на хора.

Министърът припомни случай на сексуална експлоатация на българско момиче с псевдонима Олга. Сводникът й е спечелил 2 млн. евро в продължение на години, в момента срещу него тече съдебен процес в Холандия.
Цветанов информира, че предстои проверка дали изчезналите момичета от Добричко не са сексуално експлоатирани в Европа.

Има случаи на момичета от региона, за които се знае, че проституират на запад, станало ясно след завръщане от командировка на служители от ГДБОП.

„Знаете, че в Добрич последните години имаше доста изчезнали момичета, и в тази връзка сме концентрирали усилията си в установяването, локализирането на тези момичета, които проституират в съответната държава в ЕС, за да можем действително да видим, дали няма да открием някои от изчезналите девойки през последните 15 години да осъществяват нещо, което е против тяхната воля", каза Цветанов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Осъдиха българи за трафик на кокаин във Великобритания 1| 4501 |10.01.2011 . Гъста мъгла обърка летищния трафик в София 3| 4388 |10.01.2011 . Присъди за български наркотрафиканти във Великобритания 7| 5986 |08.01.2011 . Фандъкова обяви война на трафика и бездомните кучета 12| 4938 |29.12.2010

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ