Реклама / Ads
9| 5821 |03.08.2012 НОВИНИ

19 години затвор за шофьора, убил Ангел в Катуница

.
Симеон Йосифов в съда
19 години затвор получи Симеон Йосифов, който прегази 19-годишния Ангел Петров в Катуница по време на бунтовете срещу Кирил Рашков и фамилията му. Тази пресъда постанови Пловдивския апелативен съд. Това е с две години повече от решението на Окръжния съд.
 
Йосифов ще изтърпи наказанието при първоначален строг режим, реши съдът. От присъдата му ще се приспадне времето, което е лежал в ареста от 25 септември 2011 г. На Йосифов се отнема също правото да кара автомобил до края на живота си.

Според прокуратурата шофьорът на буса е убил умишлено момчето. Според експертизата по делото, представена пред първата инстанция, шофьорът на автобуса е можел да предотврати смъртта на Ангел, тъй като е видял момчето преди удара и въпреки това е дал газ и е минал през него. За да се спаси, Ангел се е опитал да се хване за предната част на капака, но не е успял и е бил влачен.

Съдебномедицинската експертиза на д-р Марин Балтов показва, че Ангел е имал счупване на лявата бедрена кост, имало е и усукване и огъване на крака. При бутането на тялото от колата то е паднало назад. Кракът се е завъртял и огънал при съприкосновението с долната ходова част на автомобила, сочи още експертизата. Ангел е бил притиснат смъртоносно към платното от долната част на автомобила, но не е бил прегазван от гуми. Тялото на момчето е оставило голяма диря по асфалта.

Експертизата сочи, че момчето е влачено 21 метра от колата и се е опитвало да се спаси преди да умре. Вещите лица бяха категорични, че водачът е имал възможност да види момчето пред автомобила и не е трябвало да тръгва. Дори и след потеглянето на колата той е имал възможност да спре след първоначалния удар. Пострадалият е имал време да реагира само една-две секунди, но тъй като е бил с куче, не е успял и е било практически не е имал никакъв шанс.

Това е вторият съдебен състав, който признава за виновен Йосифов. Делото претърпя и остър обрат след като подсъдимият се отказа от първоначалните си показания. Преди процесът той твърдеше, че е помислил, че е блъснал куче, но по-късно смени изцяло версията си, като обясни пред магистратите, че някой е пръснал спрей в очите му, той не виждал нищо и не е разбрал, че е блъснал някого. Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана или протестирана пред Върховния касационен съд.

Роднини и защитници на Симеон Йосифов твърдят от своя страна, че присъдата е плод на обществен и политически натиск. Според тях убийството е станало случайно, в ситуация, в която Йосифов не е могъл да преценява обстановката. Те са категорични, че ще обжалват.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 118| 8501 |03.08.2012 Столичанин уби помияр, чака го затвор . 15| 8894 |31.07.2012 Циганите, корупцията и затворите у нас са обект на критика в доклад . 10| 7238 |28.07.2012 Закопчаха служител на Софийския затвор . 28| 7338 |26.07.2012 Яне Янев: Девет министри от тройната коалиция са за затвора!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads