Реклама / Ads
0| 4944 |14.03.2014 НОВИНИ

190 257,86 лева за медицински център и детска ясла в женския затвор в Сливен

.
Заместник-министърът на правосъдието Илия Ангелов и посланикът на Кралство Норвегия Н. Пр. Гюру Катарина Викьор откриха обновените здравен център и детска ясла в затвора в Сливен.
 

 

Реновирането на центъра в Сливенския затвор е в изпълнение на проект „Подобряване на стандартите в затворите и арестите чрез ремонтиране на инфраструктурата, за да се осигури зачитане на човешките права”, финансиран от Норвежки финансов механизъм 2009-2014 г. Проектът е на обща стойност 5 620 780 евро, като срокът за изпълнение на всички дейности по него е 28 месеца.

 

Модернизираният комплекс в затвора в Сливен е първият приключен обект, финансиран по този проект, с обща стойност 190 257,86.

 

„Комплексът в Сливен е доказателство за намерението на Министерство на правосъдието да продължава да работи за подобряване на средата в местата за лишаване от свобода”, заяви при откриването заместник-министър Илия Ангелов.

 

 „С финансовата и експертна помощ на нашите партньори от Норвегия днес създаваме условия, в които жените, лишени от свобода, ще имат възможност да родителстват и да се грижат за децата си при условия, които не се различават от условията за живот на свобода”, каза още заместник-министърът и допълни, че един от приоритетите в системата за изпълнение на наказанията ще продължи да бъде подобряване на здравното обслужване на лишените от свобода.

 

Лишените от свобода в единствения затвор за жени у нас вече имат достъп до качествено специализирано медицинско и стоматологично обслужване. В рамките на проекта е ремонтирано и преоборудвано помещението, което служи за детска ясла.  Децата на лишените от свобода жени могат да останат при майките си в детската ясла към затвора до навършване на 1 годинка. Тази възможност е регламентирана както от правилата на Организацията на обединените нации относно минималните стандарти за третиране на лишените от свобода, така и от Европейските правила за затворите. За последните няколко години броят на новородените в единствения у нас затвор за жени варира от 3 до 15 на година. В Сливенския затвор към момента изтърпяват присъди 276 жени, съобщи директорът на затвора Йордан Данев.

 

Затворът разполага с две затворнически общежития от открит тип, културно-информационен център, библиотека, компютърна зала и средно общо-образователно училище, където в момента се обучават 94 души. В затвора е изграден и православен параклис. За затворническата библиотека, посланикът на Норвегия г-жа Гюру Катарина Викьор дари книги от норвежки автори, преведени на български език.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5095 |04.03.2014 Пуснаха Пуйката на свобода срещу 1000 лева . 9| 5007 |03.03.2014 Центърът на столицата блокиран за 3 март . 1| 5107 |02.03.2014 Харманли на бунт срещу бежанския център . 26| 5059 |01.03.2014 Без центъра всяко управление ще е безпринципно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads