Реклама / Ads
18| 11045 |27.03.2020 НОВИНИ

262 адвокати искат извинение от Владислав Горанов, пишат на Борисов и Караянчева

.
Владислав Горанов Източник: БГНЕС
262 адвокати от Фейсбук общността на българските адвокати (ФОБА) поискаха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и премиерът Бойко Борисов да задължат финансовия министър Владислав Горанов да се извини за думата „маргинали“, която използва на пресконференция на правителството при обявяване на икономическите мерки за справяне с кризата от коронавируса.
 

Освен това настояват Министерският съвет и Народното събрание да включат свободните професии в списъка на тези, които ще се възползват от мерките за запазване на заетостта по време на извънредното положение и от отлагането на плащането на данъците до 30 юни, а не да бъдат заставяни да ги внесат до 30 април. Вчера сдружението „Електронна национална адвокатска платформа за сътрудничество“, първо сигнализира, че за адвокатите не е предвидено отлагане на срока за плащане на данъци.

Във вторник, по време на пресконференцията на правителството за икономическите мерки, Владислав Горанов каза: „Българските граждани, които са социално слаби, продължават да се ползват от системата за социална закрила. Тези граждани, които се опитат да запазят правоотношенията си с работодателите по време на кризата, техният работодател ще получи помощ от държавата. Тези граждани, които са маргинали и не попадат в нито една от описаните хипотези, те са социално изолирани и едва ли може да се направи много за тях“.

 

Тези думи на Горанов провокираха и острата реакция на ФОБА, които днес изпратиха писмо до Караянчева и Борисов.

 

В него те заявяват: „Ние се обръщаме към Вас, като част от „Фейсбук общността на българските адвокати“ (ФОБА), където членуват 2600 адвокати, но и от името на хилядите наши клиенти и приятели, упражняващи свободни професии или занаятчийска дейност по регистрация (журналисти, адвокати, нотариуси, частни съдебни изпълнители, лицензирани оценители, експерти към съда и прокуратурата, медицински специалисти, дейци на науката, културата и образованието, икономисти, инженери, консултанти, архитекти, одитори, експерт – счетоводители и други физически лица, упражняващи свободна професия, които плащат патентен данък и не са еднолични търговци, собственици или съсобственици на капитала в търговски дружества или регистрирани земеделски стопани или тютюнопроизводител, както и хиляди други граждани, полагащи труд без трудово правоотношение и месечно възнаграждение), които формират повече от 10-15 % от брутния национален продукт на страната“.

 

Нататък адвокатите посочват, че имат основание да се чувстват засегнати от думите на Горанов, който „неправомерно си е позволил да обиди български граждани за това, че формират приходи в бюджета, но нямат право и основание да претендират държавата да помисли за тях в извънредната ситуация като ги включи в мерките за подпомагане и защита“. От ФОБА искат още да се даде възможност на свободните професии да отсрочат данъчни и осигурителни вноски, да се удължат сроковете да подаване на декларации и данни за намаляване на данъчните и осигурителните задължения.

В писмото се казва, че думите на Горанов на пресконференцията, чието мото според адвокатите е „Да не истерясваме, за маргиналите няма какво да се направи“, са крайно обидни и скандализиращи една не малка част от гражданите, които да редовни платци към бюджета.

 

„Не си струва да искаме оставката на човек, който живее в чуждо жилище, без да плаща наем и в същото време укорява внасящите стотици хиляди лева в бюджета, но настояваме Вие, г-н Борисов, като премиер и негов ръководител в Министерски съвет и Вие, г-жо Караянчева, като председател на парламента да задължите министър Горанов да се извини за непремерените си и нагли приказки, както и да бъдат предприети в спешен порядък действия по допълване на мерките, които са предвидени и се провеждат по повод извънредното положение в страната, като те включат и категориите, в които ние попадаме като задължени към бюджета лица, а най-недопустимо и крайно несъстоятелно сме наречени „маргинали“, пишат адвокатите.

 

И обясняват, че невключването им в списъците за запазване на заетостта и отлагане на срокове за плащане данък по ЗДДФЛ и корпоративен данък води до поставянето им в явно неравностойно и неравноправно положение, с което те не са съгласни.

„Поставянето на етикет „маргинали“ и определянето ни като лица, които не попадат в нито една защитна социална схема и са социално изолирани, поради което за тях не може да се направи много, е и явна проява на груба дискриминация по професионален признак. Като се присъединяваме към вече изразените стотици мнения в социалните мрежи от множеството високоинтелигентни и квалифицирани хора, най-отговорно заявяваме, че не сме се оставили да бъдем на издръжката на държавата, а редовно и почтено си внасяме данъците и осигуровките, като формираме национален продукт, от който г-н Горанов получава заплатата си и дори само това е достатъчно за необходимостта неговото изказване да бъде порицано и изрично публично оттеглено или да получим публично извинение“, изтъкват от ФОБА.

 

Те настояват Народното събрание спешно да допълни разпоредбите в закона за извънредното положение като добави и представителите на свободните професии към хората, за които се отлага срокът за плащане на данъци. „В противен случай си запазваме правото да реагираме по подобаващ начин на нежеланието на министъра на финансите, правителството и Народното събрание да уважат нашите справедливи и основателни искания за равно третиране с всички останали български граждани, които са засегнати от въведеното извънредно положение. Запазваме си и правото да се отнесем към държавата, както тя се отнася към нас, тоест да я поставим в ролята на „маргинал“, заявяват адвокатите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4520 |26.03.2020 8 държави искат от ООН да вдигне търговските санкции заради пандемията . 1| 4520 |26.03.2020 Тръмп: Медиите искат да забавят икономиката и да ми попречат да спечеля изборите . 3| 6973 |20.03.2020 Бойко Атанасов: Явно искат да не свидетелствам пред американския съд за корупцията в съдебната система . 22| 5302 |20.03.2020 Крути мерки: Да се забрани на възрастните да излизат, искат от БЛС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads