Реклама / Ads
1| 4264 |12.01.2015 НОВИНИ

На 29-и януари избират шеф на ВКС, ВСС изслуша мераклиите

.
Двамата кандидати за председател на Върховния касационен съд Павлина Панова и Лозан Панов, бяха изслушани от Етичната комисия на Висшия съдебен съвет. Пред журналисти те си пожелаха честно състезание, съобщи БНР.
 

 

Тъй като за Павлина Панова, която в момента е заместник-председател на Върховния касационен съд, това е втора процедура, изслушването й приключи за десетина минути и беше свързано главно с въпроси, отнасящи се до доходите на нея и семейството ѝ за миналата година.

 

Лозан Панов даваше обяснения за 4 сигнала срещу него. Три от тях са в качеството му на председател на Софийския административен съд, а четвъртият – във връзка с работата му като редови съдия във Върховния административен съд. Оказа се, че те са от недоволни граждани, които са загубили съдебните дела.

 

Феърплей беше обещан както от Панов, така и от Панова. И двамата изразиха надежда, че от този момент влизат в равнопоставено състезание. Съмнение, че до тук е било такова, внесе самата Панова, която видя в удължаването на времето, което конкурентът ѝ получи, за да представи концепцията си, известно неравнопоставено положение. Но беше категорична, че вярва в неговата почтеност и професионализъм и смята, че състезанието ще е честно: Силно се надявам да няма предрешеност на избора, От друга страна развоя на процедурата до момента, както видяхте с някои отклонения от правилата, създаде такава възможност, че неговата концепция реално е представена един месец след като аз съм представила своята концепция. Това създава един елемент на възможност той да се базира на моята концепция, да влезе дори в полемика с нея или да използва някои от моите възгледи.  Това не означава, че той самият не е стигнал до тях дотолкова, доколкото те са резултат от реалностите в съдебната система. От момента, в който ние се изправяме пред първото изслушване, аз се надявам да имаме елемент на състезателност.

 

Лозан Панов заяви: Това, което дължим на обществото е да има феърплей, да има борба на мнения, борба за право. Не бива да има предрешен избор. За да има състезание,  трябва да има борба на мнение. Един председател на ВКС трябва да има подкрепата  на много сили, за да може да се осъществи самата реформа. Реформата няма как да бъде осъществена само от съдебната власт. Мисля, че кредитът на доверие, който ни даде обществото ние сами да се реформираме, вече е изтекъл.

Удължаването на процедурата беше заради инцидент с Лозан Панов на пешеходна пътека. Той за първи път коментира този инцидент, като категорично отрече версиите, разпространявани включително и от членове на ВСС, че става дума за умишлен акт. Самият избор ще е на 29-и януари.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 5130 |10.01.2015 Официално: Джон Кери пристига в България на 15 януари . 15| 4819 |08.01.2015 Под сурдинка: Джон Кери пристига у нас на 15 януари . 6| 4620 |06.01.2015 Прокурори: Членовете на ВСС трябва да се избират пряко . 0| 4202 |04.01.2015 "Витошко лале" без пари - 5 януари, от 18 до 22 часа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads