Реклама / Ads
6| 4612 |06.01.2015 НОВИНИ

Прокурори: Членовете на ВСС трябва да се избират пряко

.
Сотир Цацаров
Анонимно запитване, направено сред всички прокурори в края на годината сочи, че държавните обвинители не искат да бъдат преместени под шапката на изпълнителната власт. Те са категорични, че ако това се случи моделът в Черна гора:„До обяд си прокурор, слодебод безработен”, ще ни застигне със страшна сила.
 
Анкетата с близо 200 въпроса е била спусната от Главна прокуратура. Пред Фрог някои от обвинителите признаха, че не са давали откровени отговори, да не би да последват гонения. Въпреки това всички били на едно мнение по три казуса. Първият е, че задължително трябва да се промени порочният начин за избор на членове на ВСС и те да се издигат след пряк избор. В противен случай влиянието на политиците върху тях ще продължи с пълна сила. Второто искане на редовите прокурори е конкурсите да се провеждат централно, а не по места. Твърди се, че административните ръководители са истински феодали, сложени „отгоре” само да „слушат и да изпълняват”. Именно там се зараждала корупцията, когато трябва едно дело са се реши в нечия полза или ущърб. Много лесно шефовете намирали начин да отстранят неудобен прокурори от дадено разследване и да го поверят в ръцете на друг, който е готов да изпълни заръката. Твърди се, че това била коронна практика, която се разигравала пред очите на всички. Прокурорите са убедени, че ако не са в съдебната власт, а минат в изпълнителната, институцията ще стане още по-поръчкова. Именно този факт също ги обединява. За тях е от съществено значение да се уеднаквят критериите за отчитане на работа. По думите им делата в Девин например, не са съизмерими по обем и сложност с тези в столицата. Има брожение, че съдебните заседания също не се отчитат правилно, понеже едни приключват за минути, а други се точат с месеци и години. Очаква се мненията на прокурорите да бъдат взети под внимание при така шумно огласената от главният прокурор Сотир Цацаров предстояща съдебна реформа.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4233 |02.01.2015 Ако една институция контролира язовирите, трябва законова промяна . 1| 4387 |29.12.2014 Юрист: Трябва да намерим мерки да стимулираме съдебната система . 4| 4331 |28.12.2014 Н. Джафер: Трябва широк консенсус в здравеопазването . 4| 6460 |25.12.2014 Възпитаник на сиропиталище пред Фрог: Трябва да стиснеш зъби, за да успееш

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads