Реклама / Ads
8| 6040 |16.07.2012 НОВИНИ

3,3 млн българи се изнасят на море и планина

.
Почивката е благо нещо...
Близо 3,3 млн българи ще пътуват на почивка тази година. Това е под 50 на сто от населението, сочи проучване на НЦИОМ. Веднага политическите сили коментираха според своята гледна точка цифрите. От опозицията заявиха, че всеки втори българин няма да почива.
 
От ГЕРБ обаче посочват, че като се сметнат пенсионерите, които през 2011 г. са били 2,2 млн души, излиза, че близо 75 на сто от трудоспособното население, ще почива на море, на планина или в чужбина. Този процент бил равен на най-развитите страни в ЕС, заяви депутат от управляващата партия пред Фрог нюз.

От БСП веднага контрират и припомнят, че по тяхно време социалният министър Емилия Масларова бе уредила безплатна почивка за някои пенсионери в хотели край морето. Някои заслужили ветерани дори бяха настанени в луксозен хотелски комплекс на братя Диневи. Това предизвика реакции на „сините” в парламента, които заподозряха, че социалното министерство изсипва пари на свои бизнесмени.

Сегашните данни на НЦИОМ показвали, че българите, които планират почивка през това лято, са четири пъти повече от 1993 година досега, пресмятат социолози.

Най-често нашенците посочват, че ще похарчат между 200 и 500 лева за почивката си. До 1000 лева могат да отделят едва 11 процента от хората, а повече от 1000 лева – 4 на сто. Тук също възниква въпросът дали хората са склонни да отговарят на социолози колко ще изхарчат и за какво. Това е много личен въпрос, който малко хора коментират открито.

Младежите са готови на всичко, за да отидат на море, затова броят им постоянно се увеличава.  Според социолозите причината е, че те, като цяло, са по-непретенциозни към битовите условия и са готови да ползват евтини туристически услуги. Освен това част от младите хора се надяват, че родителите им ще им дадат някой лев за почивката.

За разлика от тях, обаче, възрастните хора над 60 години, жителите на малките градове и селата и хората с основно и по-ниско образование почти не мислят за почивка.

Жителите на столицата и на големите градове почиват по-често в сравнение с жителите на по-малките населени места, сочат данните. През тази година летен отдих ще си позволят с 73 на сто от столичани – с 6 процента повече, отколкото през миналата година.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 45| 6714 |15.07.2012 Соломон Паси: България е като отворено буре насред морето . 98| 7065 |14.07.2012 Die Presse: Заради България и други Европа е в кошмарна ситуация . 33| 5687 |13.07.2012 България без кредити от чужбина в близките години . 15| 6057 |12.07.2012 Французи и австрийци ще ни вадят газ от Черно море

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads