Реклама / Ads
2| 3942 |06.05.2015 НОВИНИ

37 % от работещите у нас не са използвали интернет

.
Едва 54% от сънародниците ни ползват интернет, докато средно в страните от ЕС техният брой е 75 на сто. По този показател сме на предпоследно място, като само Румъния е с по лоши цифри от нас, сочи изследване на Еврокомисията.
 

Стряскащо, в България цели 37 % от работещите никога не са ползвали интернет, за разлика от Европа - там този процент е 18 на сто.

 

Едва 54% от българските домакинства ползват фиксирания широколентов достъп до интернет, за разлика от 70% от домакинствата в Европа. Като брой абонати на 100 души у нас процентът е 58% на 67 на сто в страните от ЕС.

 

Когато подготвят пътуване едва 12% от българите ползват интернет, докато 18 % от европейците закупуват билети, определят маршрут и резервации през интернет.

Както се очаква обаче, водещи сме по слушане и сваляне на музика, игри и видео - при нас го правят 57 % от интернет потребителите, докато в Европа средният процент е 49 на сто.

Драстично се различава процентът на малки и средни предприятия, които извършват продажби онлайн - у нас те са 5,5%, докато в Европа са 15 на сто. Като една от вероятните причини са транспортните разходи - това показват 60% от изследванията на българските предприятия, за сметка на 57% от европейските.

 

Интерес представляват цифрите за покритие в селските райони. Докато в България има села без ток, покритие на мобилните телефони и без обществен транспорт и пътища до тях, европейските изследователи показват, че 26 % е покритието в селските райони с високоскоростен широколентов достъп (достъп от следващо поколение) от домакинствата в селските райони (с плътност на населението под 100 души на km²). За сравнение, в Европа този процент е 18 на сто.

 

Българите и европейците еднакво се безпокоят, че някой може да им ползва личните данни в интернет - 40% от сънародниците ни са признали този страх, а в Европа 43 % са по-предпазливите ползватели на интернет.

 

Въпреки многобройните случаи на измами, българите се оказват по-лековерни за плащания през мрежата - 22% в сравнение с 42% от европейците се безпокоят за плащане онлайн. Ние сме сякаш и по-нехайни за поръчаните стоки и услуги - само18% от сънародниците ни се безпокоят, че няма да получат поръчаните стоки или услуги, докато 22% от европейците си признават това опасение.

 

Относно развиване на основни умения за ползване на цифрови технологии - изпращане на електронни съобщения, използване на текстообработващи програми, инсталиране на нови устройства и др. в Европа процентът на обучаващите се е 59 на сто, а у нас - 34%.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3967 |05.05.2015 Проверяваме дълговете си към НАП в интернет . 9| 5761 |30.04.2015 "Софиямед" била една от най-работещите болници в столицата . 11| 5531 |17.04.2015 Линчуват журналисти в Украйна по списък в интернет . 16| 7511 |02.04.2015 Фрог око: Нова интернет измама изпразни сметките на десетки БГ фирми

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads