Реклама / Ads
1| 4383 |16.02.2011 НОВИНИ

За 5-ти път МВР грабна антинаградата „Биг Брадър”

.
снимка: Булфото
Антинаградата “Биг Брадър”, която се присъжда за нарушаване на правото на неприкосновеност на личния живот бе грабната от МВР за 5-та поредна година. Този пък вътрешното ведомство дели приза в сферата на държавното управление с Народното събрание.
 

Антинаградите се раздават от Програма “Достъп до информация” и Интернет Общество – България, а призът е учреден от международната неправителствена организация за защита на личните права Privacy International.

Тази година МВР и парламентът спечелиха “първото място” заради създаване на предпоставки за системно нарушаване на правото на лична неприкосновеност и защита на личните данни заради скандалите със СРС-та, породени от неадекватна регламентация в Закона за специалните разузнавателни средства и липсата на контрол при спазването на правата на гражданите при прилагането на СРС-та. Адвокат Александър Кашъмов от Програма “Достъп до информация” припомни, че през 2010 година са използвани 16 хил. СРС-та – с три пъти повече отколкото през 2008 година.

По думите на Кашъмов МВР са създали още една предпоставка, за да извоюват приза тази година. Става дума за надхвърляне на пределите на полицейската регистрация на лица и липсата на публичност дали от регистрите във ведомството отпадат граждани.

Сред претендентите за наградите в сферата на държавните институции тази година бяха също парламентарната подкомисия за контрол на СРС-та, заради липсата на публичност в работата й и прокуратурата. Държавното обвинение е номинирано заради удобното възползване от вратичка в Закона за електронни съобщения, с която се избягва съдебния контрол при разрешенията за достъп до трафични данни и електронни съобщения.Има данни за близо 2800 случая на прокурори, които са получавали достъп до трафични данни без разрешението на съдия. Това е възможно заради препратка към НПК в Закона за електронните съобщения, която позволява на прокуратурата да поиска доброволно предаване в случая на трафични данни. Ако мобилните оператори откажат, прокурорите се обръщат едва тогава към съда за разрешение. Случаите на отказ от мобилните компании да предадат трафични данни едва ли е висок. От другата страна главният прокурор е разпоредил на подчинените си в случаи на отказ за “доброволно предаване” на трафични данни, обвинителите да подават сигнали до КРС.

Друг претендент за приза в сферата на държавните институции е община Божурище и кметът Аспарух Аспарухов, който наредил всички лични данни на нарушителите на наредбата за обществения ред да се публикуват в общинския вестник. Министерството на земеделието и храните пък получава номинация заради член в Закона за пчеларството, който задължава пчеларите да поставят табелка с всичките си лични данни.

Претендент за антинаградата се оказа и БСП заради пращането на смс-и по време на предизборната кампания с политически призив. Председателят на СЕМ определи това като “политически спам”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5212 |11.02.2011 Някой грабна 7-те милиона от тотото! . 1| 4833 |10.02.2011 BG-студенти грабнаха приза за еко-дизайн . 3| 5587 |22.12.2010 Комисар грабна приза ”Полицай на годината” заради „Наглите” . 4| 4728 |25.09.2010 Гришо грабна титлата и в Банкок

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads