Реклама / Ads
12| 11629 |11.01.2011 НОВИНИ

75% не плащат – спират парното

.
снимка: Булфото
Абонатите в един блок, които не си плащат парното трябва да са поне 75%, за да се спре топлоподаването на цял блок.
 

Това каза пред журналисти председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев по повод предложението – когато половината от абонатите в един блок не си плащат парното, да се спира топлоподаването на целия блок.

По думите на Семерджиев този брой от 50% трябва да е по-голям. „Самите хора в общата етажна собственост трябва да се разберат по този въпрос. Много е деликатен проблемът, засяга взаимоотношения между хора, които живеят в една обща собственост. Има места, където хората се разбират и няма проблеми, но в по-големите сгради за съжаление има проблеми”, коментира Семерджиев.

Той отбеляза, че несъбраните вземания на „Топлофикация” се отразяват косвено и не влизат в цената, която плащат потребителите. „В следствие на отлагането на инвестиционните програми се отлагат и високоефективните технологии, които водят до понижаване на цените”, уточни председателят на ДКЕВР. Той допълни, че към края на месец януари регулаторът очаква бизнес плана на софийската „Топлофикация”.

Събираемостта е изключително важно нещо и ние винаги сме настоявали тя да се повишава, допълни Семерджиев. Това е една от причините да бъде върнат бизнес планът на „Топлофикация– София” при предишното й ръководство – именно, че не е предвидено повишаване на събираемостта. За съжаление, много потребители плащат, когато „Топлофикация” ги притисне – не защото нямат пари, а защото са решили да отложат плащането, каза Семерджиев. Той гарантира, че нито една стотинка от загубите на „Топлофикация” от неизрядните платци не влиза в цената на парното.

Във връзка с тригодишната давност за непогасените вземания към „Топлофикация” той заяви, че всички ние ще платим тези невзети суми.

„Първото нещо, върху което се отразяват несъбираемите вземания е върху резултатите на дружеството, тъй като те ги отписват в края на периода като чиста загуба, така че те нарушават финансовата стабилност на дружествата, но върху цените те не се отразяват. Ние никога не сме отчитали в цените несъбираемостта, но това косвено, влошавайки икономическото състояние на дружеството, ограничава възможностите му за инвестиции, за добра ремонтна програма. Това влияе върху цялостното състояние и качеството на топлоснабдяването. Дружествата трябва да решават този проблем и ние няма да правим никакви компромиси в това отношение”, заяви Семерджиев.

Той отбеляза, че и сега има достатъчно ефективни механизми, но те не се използват ефективно за събиране на вземанията. Всяко дружество трябва да вземе мерки да повиши събираемостта, смята председателят на ДКЕВР. „Всяко дружество е свободно да търси начини в зависимост от конкретната ситуация – да убеди потребителите си, че топлоснабдителната услуга, за която те обикновено нямат алтернатива, трябва да бъде подържана и колкото повече потребители има, толкова по-евтино ще е за всички”, коментира Семерджиев. Той отбеляза, че потребителите не плащат пряко несъбраните сметки на други клиенти на дружеството, на косвено засягат и тях, тъй като дружествата забавят инвестиционните си програми.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5059 |01.01.2011 Парното поевтинява символично . 0| 5658 |30.12.2010 Софиянци плащат данък сгради на два пъти . 3| 5692 |04.12.2010 Спират окончателно "Брикел" през 2011 . 3| 5667 |18.10.2010 Гневни съдят парното за сметки от 15 до 8000 лв.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads