Реклама / Ads

7| 6135 |05.06.2013

85% от четвъртокласниците не знаят за хан Аспарух

.
Еврозадачи, които включват тълкуване и пресъздаване на текст, сериозно затрудниха четвъртокласниците на миниматурата след четвърти клас. Тревожен спад в знанията им по български език показват резултатите на тестовете от националното външно оценяване, които бяха представени вчера в просветното министерство.

Постиженията на учениците се сриват с 14% за седем учебни години. Едва 67 на сто от четвъртокласниците са се справили успешно на миниматурата по български тази година, спрямо 71 на сто миналата година и 81% през 2007 година. Толкова ниски постижения не е имало нито една година досега от въвеждането на външното оценяване за четвъртокласниците, пише в. "Монитор". По-ниските резултати се дължат на смяната на формата на изпита тази година, обясни експертът в образователното министерство Евгения Костадинова.

За първа година в теста бяха включени отворени въпроси, на които децата трябваше да дадат кратък отговор, да тълкуват и да пресъздават текст. Учениците са се затруднили най-много на първия въпрос от теста, в който се пита „Защо вълкът поискал да изяде катерицата?”.

Голяма слабост на учениците се оказва умението да анализират и възпроизвеждат текст, както и правописът. При диктовката само 2,95% са покрили стандарта за правопис на съществителните собствени имена, 16% – за условен правопис. Най-лесен за децата с е оказал правописът на буква “я” след съгласни. Там 86,66 на сто от хлапетата са се справили. „Въпреки сменения формат на теста резултатите като цяло са добри, отчетоха от ведомството.

Спад в знанията на хлапетата в четвърти клас има и на теста по математика. Почти 69,8% от тазгодишния випуск са минали изпита, спрямо 70,9% миналата година и 77,92 през 2007-а. Експертите отчетоха, че учениците са се затруднили най-много на геометричните задачи и при тези, които изискват логическо мислене. 14-и въпрос от теста по математика бил най-големият препъни-камък за четвъртокласниците. Половината от тях не са могли да отговорят на въпроса „Колко са тъпите ъгли на триъгълника?”

Потресаващи резултатите има обаче и в изпита “Човекът и обществото”. Оказва се, че 85% от учениците не знаят кой е основал българската държава. Общите резултати на изпитите по предметите „Човекът и природата” и „Човекът и обществото”, обаче са добри. Там успеваемостта им е по-висока от минали години. 81,25 са минали изпита по „Човек и природа”, спрямо 80,2% миналата година и около 76% през 2008-а. 74 на сто от четвъртокласниците пък са изкарали добри резултати на миниматурата по „Човекът и обществото”, спрямо 72%, година по-рано.
 
Частните училища няма да получават държавно финансиране. За сметка на това допълнителни средства ще се заделят за подпомагане учениците от социално слаби семейства. Това каза вчера образователният министър проф. Анелия Клисарова. Тя изрази съмненията си, че държавната субсидия може да доведе до увеличаване броя на частните школа с ниско качество. Според нея трябва да се затегне контролът при разкриването на платените училища, както и на качеството на обучението, което предлагат всички школа – и частни, и държавни.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Бриго Аспарухов: Политиците да спрат да си делят службите 14| 4786 |03.06.2013 . Бриго Аспарухов: Станишев е изключително подготвен, за да реализира обещаното 67| 4988 |20.05.2013 . Шият патриаршеска мантия, без да знаят за кого 6| 4816 |22.02.2013 . Делян Добрев: БСП знаят от 2008 г. колко ще струва "Белене" 38| 5443 |22.01.2013

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ