Реклама / Ads
4| 5235 |03.06.2010 НОВИНИ

9 души осъдени за изнасяне на секретна информация

.
Цвета Маркова
9 души са осъдени за изнасяне на секретна информация, стана ясно от изявленията на Цвета Маркова, председател на Държавната комисия по сигурността на информацията.
 
"Нямам притеснения за приемането на доклада за дейността през миналата година на Държавната комисия по сигурността на информацията", каза Маркова при гостуването си в PRO BG.

35 наказателни производства са образувани за инасяне на информация, стана ясно от изказванията й.. "Има силно очертана тенденция за засилване на прокурорските проверки и приключване на наказателните производства, включително срещу лица, които са предизвикали нерегламентиран достъп”, отбеляза тя. Председателят на Държавната комисия по сигурността на информацията каза още, че няма случай на отказан достъп до класифицирана информация на някой от новите управляващи. Тя обясни това с големия списък, около 2000 души, които само по силата на избора (депутати, министри и т.н.), които получават достъп.

На въпрос дали смята, че с оглед на новата стратегия по сигурността трябва цивилното и военното разузнаване да се слеят, Цвета Маркова заяви: ”Този коментар го чувам от 2002 г. Въпрос на целесъобразност е. Не бих могла да дам еднозначен отговор. Въпросът по-скоро е какво налага промяната. От промяна се нуждае нещо, когато то не работи и само в случай, че анализите покажат лоша стиковка между тях или между тях и останалите органи на изпълнителната власт. Харесвам работата и на двете разузнавания и доста сериозно трябва да се мотивира една промяна.”
Председателят на Държавната комисия по сигурността на информацията очаква намаляване на бюджета на комисията. "За сметка на някои от дейностите или сключените договори ще се справим. Вероятно ще се наложат структурни промени в администрацията", посочи Цвета Маркова.

Междувременно Иван Костов, лидер на ДСБ се обяви за подмяна на състава на Държавната комисия по сигурността на информацията.

Иван Костов обясни мотивите за искането си с „големите злоупотреби при строителството на сграда-офис на комисията". По думите му злоупотребата в този случай е над 22 млн. лева. „Защото е построена сграда двойно по-скъпа отколкото е нормално, без изградени системи за защита", уточни Костов.

„Цвета Маркова си позволи да злоупотреби и направи инсинуация по мой адрес, казвайки, че аз съм свързан с хората, които са злоупотребили точно с тези пари, което е абсурд. Ние сме тези, които разкриваме тези неща и няма как ние да имаме каквато и да било връзка. Призовах я да се извини, тя не го направи, което говори много зле за нея", заяви още лидерът на ДСБ.

"Ние предложихме отлагане на гласуването, тъй като има една такава процедура, по силата на която партньорските страни от европейската комисия и от главната квартира се изказват за качеството на работата на българската институция. Аз поисках да се предоставят първо тези доклади и после да се формира мнение. Защото твърдението на ръководството на ДКСИ е, че те са положителни, а ние получаваме противоречиви сведения. Мнозинството отхвърли това. И отиде към приемане на доклада без да е прочел какво е отношението и да е установило дали твърдението е истина или не", уточни още Иван Костов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5072 |27.09.2009 Осъдените за смъртта на Чората внасят жалба . 5| 4840 |04.09.2009 Борис Велчев: Не изключвам да има осъдени министри . 17| 5930 |09.08.2009 Б. Борисов: Ще има осъдени министри! . 8| 5040 |06.08.2009 Родителите на осъдените за Чората полицаи готвят протест

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads